I.
KRYTERIA JAKOŚCIOWE BANDEROL PODATKOWYCH I LEGALIZACYJNYCH NA OPAKOWANIA JEDNOSTKOWE
IMPORTOWANYCH, NABYWANYCH WEWNĄTRZWSPÓLNOTOWO I WYPRODUKOWANYCH NA TERYTORIUM KRAJU
WYROBÓW TYTONIOWYCH (PAPIEROSÓW, TYTONIU), SPIRYTUSOWYCH I WINIARSKICH ORAZ SUSZU
TYTONIOWEGO
Banderole na opakowania jednostkowe importowanych, nabywanych wewnątrzwspólnotowo
i wyprodukowanych na terytorium kraju wyrobów tytoniowych (papierosów, tytoniu), spirytusowych,
winiarskich, suszu tytoniowego oraz odpowiednio banderole próbne powinny spełniać
następujące kryteria jakościowe, tj. powinny być:
1)
pokrojone według ustalonych wymiarów z dokładnością +/- 0,2 mm, z dopuszczalnym odchyleniem
od prostopadłości, które nie może być większe niż 0,6 mm;
2)
niezmienne pod względem właściwości kolorystycznych, przez co najmniej 12 miesięcy
od daty wytworzenia banderol przy temperaturze przechowywania 22+/-2°C i wilgotności
względnej 50+/-5%;
3)
wydrukowane z dopuszczalnym odchyleniem elementów offsetowych, wklęsłodrukowych lub
innych, wynoszącym nie więcej niż 1,5 mm w stosunku do tych elementów na banderolach
wzorcowych, pod warunkiem niezachodzenia na siebie tych elementów;
4)
element w postaci złotych liter „MF”, nadrukowany na awersie banderol na wyroby spirytusowe
o wymiarach 90 mm × 16 mm i 50 mm × 12 mm, może być częściowo lub całkowicie widoczny
na rewersie banderol jako penetracja farby w masę papieru lub odcisk farby;
5)
z numeracją, która nie może występować na innych elementach graficznych niż tło, z
wyjątkiem banderol na opakowania jednostkowe wyrobów winiarskich o pojemności do 0,5
l i banderol na opakowania jednostkowe wyrobów tytoniowych (papierosów, tytoniu) oraz
suszu tytoniowego, gdzie częściowo może zachodzić na element drukowany farbą termochromową
oraz na tło giloszowe.
Kryteria jakościowe arkuszy banderol są następujące:
1)
arkusze banderol na opakowania jednostkowe wyrobów tytoniowych (papierosy, tytoń)
oraz suszu tytoniowego, dla wzoru o wymiarze 32 mm × 16 mm - format 480 mm × 540 mm
(z tolerancją +/- 1,5 mm), 405 sztuk banderol na każdym arkuszu (15 rzędów po 27 sztuk
banderol w każdym rzędzie);
2)
arkusze banderol na opakowania jednostkowe wyrobów spirytusowych o pojemności do 0,2
l: format 410 mm × 450 mm (z tolerancją +/- 2,0 mm), 240 sztuk banderol na każdym
arkuszu (8 rzędów po 30 sztuk banderol w każdym rzędzie);
3)
arkusze banderol na opakowania jednostkowe wyrobów spirytusowych o pojemności powyżej
0,2 l: format 510 mm × 680 mm (z tolerancją +/- 2,0 mm), 203 sztuk banderol na każdym
arkuszu (7 rzędów po 29 sztuk banderol w każdym rzędzie);
4)
arkusze banderol na opakowania jednostkowe wyrobów winiarskich o pojemności do 0,5
l: format 480 mm × 700 mm (z tolerancją +/- 1,5 mm), 180 sztuk banderol na każdym
arkuszu (6 rzędów po 30 sztuk banderol w każdym rzędzie);
5)
arkusze banderol na opakowania jednostkowe wyrobów winiarskich o pojemności powyżej
0,5 l: format 480 mm × 680 mm (z tolerancją +/- 1,5 mm), 100 sztuk banderol na każdym
arkuszu (4 rzędy po 25 sztuk banderol w każdym rzędzie).
Parametry banderol umieszczonych na arkuszach są zgodne z kryteriami jakościowymi
określonymi w stosunku do banderol pokrojonych.
Nie są dopuszczalne inne odstępstwa od ustalonych powyżej.
II.
KRYTERIA JAKOŚCIOWE BANDEROL PODATKOWYCH I LEGALIZACYJNYCH SAMOPRZYLEPNYCH NA OPAKOWANIA
JEDNOSTKOWE (PUSZKI) IMPORTOWANYCH, NABYWANYCH WEWNĄTRZWSPÓLNOTOWO I WYPRODUKOWANYCH
NA TERYTORIUM KRAJU WYROBÓW SPIRYTUSOWYCH I WINIARSKICH
Banderole samoprzylepne na opakowania jednostkowe (puszki) importowanych, nabywanych
wewnątrzwspólnotowo i wyprodukowanych na terytorium kraju wyrobów spirytusowych i
winiarskich oraz odpowiednio banderole próbne powinny spełniać następujące kryteria
jakościowe:
1)
format 112 × 145 mm (z tolerancją +/- 0,5 mm), 10 sztuk wysztancowanych banderol samoprzylepnych
o wymiarze 45 × 21 mm na każdym sektorze;
2)
banderole samoprzylepne należy przechowywać w opakowaniach zabezpieczających przed
wilgocią, z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych, w stosach nie wyższych niż
50 cm; optymalne warunki przechowywania to 50-55% wilgotności względnej i temperatura
20-22°C;
3)
powinny być wydrukowane z dopuszczalnym odchyleniem elementów offsetowych, wklęsłodrukowych
lub innych, wynoszącym nie więcej niż 1,5 mm w stosunku do tych elementów na banderolach
wzorcowych, pod warunkiem niezachodzenia na siebie tych elementów;
4)
mieć numerację, która nie może występować na innych elementach graficznych niż tło.
Nie są dopuszczalne inne odstępstwa od ustalonych powyżej.