|
|
|
|
|
|
Poz.
|
Rodzaj czynności
|
Stawka w zł
|
|
1
|
2
|
3
|
|
1
|
Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, przeznaczonych do wywozu
lub handlu, a w przypadku koniowatych również przemieszczania w innym celu, wraz z
wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych
- informacji o stanie ich zdrowia):
|
|
|
|
1)
od zwierzęcia:
|
|
|
|
a)
konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych
|
13,25
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
42,31
|
|
|
b)
świni, owcy, kozy
|
2,65
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
13,95
|
|
|
c)
cielęcia (do 6 miesięcy życia), źrebięcia (do 12 miesięcy życia)
|
5,39
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
13,95
|
|
|
d)
jagnięcia i koźlęcia (do 3 miesięcy życia)
|
2,65
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
13,95
|
|
|
e)
prosięcia (do 15 kg)
|
2,21
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
13,95
|
|
|
f)
psa, kota
|
7,95
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
23,46
|
|
|
g)
zwierzęcia futerkowego
|
0,60
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
23,46
|
|
|
h)
zwierzęcia egzotycznego
|
15,90
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
23,46
|
|
|
i)
strusia
|
8,83
|
|
|
z tym że minimalna stawka za kontrolę nie może być niższa niż
|
23,46
|
|
|
2)
od przesyłki:
|
|
|
|
a)
drobiu, królików lub nutrii
|
42,31
|
|
|
b)
piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych
|
42,31
|
|
|
c)
małych zwierząt egzotycznych
|
42,31
|
|
|
d)
ryb, skorupiaków i mięczaków
|
42,31
|
|
|
e)
zajęcy, ptaków łownych
|
42,31
|
|
2
|
Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, wraz z wystawieniem
wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji
o stanie ich zdrowia):
|
|
|
|
1)
koniowatych przemieszczanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
|
|
|
|
a)
konia hodowlanego lub użytkowego:
|
|
|
|
-
do 3 sztuk zwierząt
|
27,90
|
|
|
-
powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę
|
9,30
|
|
|
b)
konia przeznaczonego na rzeź - od zwierzęcia
|
13,95
|
|
|
c)
źrebięcia (do 12 miesięcy życia) hodowlanego lub użytkowego przeznaczonego do dalszego
chowu:
|
|
|
|
-
do 10 sztuk zwierząt
|
23,25
|
|
|
-
powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę
|
2,32
|
|
|
d)
źrebięcia (do 12 miesięcy życia) przeznaczonego na rzeź:
|
|
|
|
-
do 5 sztuk
|
4,65
|
|
|
-
powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
|
0,93
|
|
|
2)
drobiu przeznaczonego na rzeź:
|
|
|
|
a)
do 1000 sztuk zwierząt
|
23,25
|
|
|
b)
powyżej 1000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt
|
6,04
|
|
3
|
Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, umieszczanych na rynku
krajowym wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, o których mowa w przepisach
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt:
|
|
|
|
1)
konia, bydła dorosłego:
|
|
|
|
a)
do 5 sztuk zwierząt
|
15,81
|
|
|
b)
powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
|
2,79
|
|
|
2)
świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:
|
|
|
|
a)
do 10 sztuk zwierząt
|
9,30
|
|
|
b)
od 11 do 20 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę
|
0,93
|
|
|
c)
od 21 do 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę
|
0,70
|
|
|
d)
powyżej 50 sztuk - za każde następne zwierzę
|
0,47
|
|
|
3)
jagnięcia, koźlęcia, prosięcia:
|
|
|
|
a)
do 5 sztuk zwierząt
|
4,65
|
|
|
b)
od 6 do 20 sztuk zwierząt
|
15,81
|
|
|
c)
od 21 do 100 sztuk zwierząt
|
21,39
|
|
|
d)
powyżej 100 sztuk - za każde następne zwierzę
|
0,19
|
|
|
4)
królika, zająca, ptaka łownego:
|
|
|
|
a)
do 200 sztuk zwierząt
|
21,39
|
|
|
b)
powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę
|
0,09
|
|
|
5)
drobiu:
|
|
|
|
a)
do 1000 sztuk zwierząt
|
21,39
|
|
|
b)
powyżej 1000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt
|
5,58
|
|
4
|
Badanie alergiczne:
|
|
|
|
1)
ssaka (tuberkulinizacja, maleinizacja):
|
|
|
|
a)
za pierwszą sztukę w stadzie
|
19,50
|
|
|
b)
od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę
|
9,75
|
|
|
c)
powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
|
7,80
|
|
|
2)
ptaka - od zwierzęcia
|
1,72
|
|
5
|
Pobieranie próbek do badań laboratoryjnych od zwierzęcia - bez względu na liczbę kierunków
badań, w jakich będą one przeprowadzone:
|
|
|
|
1)
ssaka:
|
|
|
|
a)
krwi lub mleka:
|
|
|
|
-
za pierwszą sztukę w stadzie
|
19,50
|
|
|
-
od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę
|
5,85
|
|
|
-
powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
|
4,42
|
|
|
b)
wymazu
|
1,76
|
|
|
c)
wypłuczyn z worka napletkowego
|
19,51
|
|
|
2)
ptaka:
|
|
|
|
a)
krwi
|
0,71
|
|
|
b)
wymazu
|
0,84
|
|
6
|
Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową - od ptaka
|
1,02
|
|
7
|
Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w których ubój i obróbka poubojowa
odbywają się przy użyciu automatycznego przesuwu taśmy, w tym badanie przedubojowe
i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt
w trakcie uboju - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
bydła:
|
|
|
|
a)
młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:
|
8,80
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
10,12
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
10,56
|
|
|
b)
dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia), z tym że:
|
12,10
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
13,91
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
14,52
|
|
|
2)
jednokopytnych
|
12,00
|
|
|
3)
świń o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 25 kg, z tym że:
|
2,20
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
2,53
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
2,64
|
|
|
b)
od 25 kg, z tym że:
|
4,48
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
5,15
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
5,37
|
|
|
4)
owiec i kóz o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 12 kg
|
0,70
|
|
|
b)
od 12 kg do 18 kg
|
1,40
|
|
|
c)
powyżej 18 kg
|
2,00
|
|
|
5)
drobiu o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 2 kg, z tym że:
|
0,0442
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
0,0508
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
0,0530
|
|
|
b)
od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że:
|
0,0500
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
0,0575
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
0,0600
|
|
|
c)
od 5 kg, z tym że:
|
0,0979
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
0,1125
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
0,1174
|
|
|
6)
królików o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 2 kg
|
0,0402
|
|
|
b)
od 2 kg do poniżej 5 kg
|
0,0455
|
|
|
c)
od 5 kg
|
0,0890
|
|
|
7)
jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
|
11,00
|
|
|
8)
strusia utrzymywanego w warunkach fermowych
|
9,00
|
|
|
9)
dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyłączeniem strusia
|
0,0665
|
|
|
10)
nutrii
|
1,00
|
|
8
|
Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach nieposiadających automatycznego przesuwu
taśmy, o którym mowa w poz. 7, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa
i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
bydła:
|
|
|
|
a)
młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:
|
11,00
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
12,65
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
13,20
|
|
|
b)
dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia), z tym że:
|
16,50
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
18,97
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
19,80
|
|
|
2)
jednokopytnych
|
18,75
|
|
|
3)
świń o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 25 kg, z tym że:
|
2,42
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
2,78
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
2,90
|
|
|
b)
od 25 kg, z tym że:
|
6,05
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
6,95
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
7,26
|
|
|
4)
owiec i kóz o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 12 kg
|
0,88
|
|
|
b)
od 12 kg do 18 kg
|
1,75
|
|
|
c)
powyżej 18 kg
|
2,50
|
|
|
5)
drobiu o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 2 kg, z tym że:
|
0,0552
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
0,0634
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
0,0662
|
|
|
b)
od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że:
|
0,0624
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
0,0717
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
0,0748
|
|
|
c)
od 5 kg, z tym że:
|
0,1223
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
0,1406
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
0,1467
|
|
|
6)
królików o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 2 kg
|
0,0502
|
|
|
b)
od 2 kg do poniżej 5 kg
|
0,0568
|
|
|
c)
od 5 kg
|
0,1112
|
|
|
7)
jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
|
15,00
|
|
|
8)
strusia utrzymywanego w warunkach fermowych
|
10,00
|
|
|
9)
dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyłączeniem strusia
|
0,0798
|
|
|
10)
nutrii
|
1,20
|
|
|
przy czym, w przypadku gdy organizacja uboju świń uniemożliwia przeprowadzenie pełnego
badania przedubojowego i poubojowego, co najmniej 10 sztuk świń w czasie 1 godziny
- za każdą godzinę nadzoru, z tym że:
|
50,05
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
57,55
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
60,06
|
|
9
|
Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w tym badanie przedubojowe i poubojowe,
ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju,
w przypadku uboju z konieczności - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
bydła:
|
|
|
|
a)
młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:
|
14,30
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
16,44
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
17,16
|
|
|
b)
dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia), z tym że:
|
20,90
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
24,03
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
25,08
|
|
|
2)
jednokopytnych
|
23,00
|
|
|
3)
świń o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 25 kg, z tym że:
|
3,30
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
3,79
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
3,96
|
|
|
b)
od 25 kg, z tym że:
|
7,70
|
|
|
-
pomiędzy godzinami 1800 a 600
|
8,85
|
|
|
-
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
|
9,24
|
|
|
4)
owiec i kóz o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 12 kg
|
1,10
|
|
|
b)
od 12 kg do 18 kg
|
2,30
|
|
|
c)
powyżej 18 kg
|
3,30
|
|
|
5)
jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
|
19,00
|
|
|
6)
strusia utrzymywanego w warunkach fermowych
|
14,00
|
|
10
|
Badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na
terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek
własny - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
świni
|
10,23
|
|
|
2)
owcy, kozy
|
4,65
|
|
|
3)
jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
|
27,90
|
|
|
4)
strusia
|
18,60
|
|
|
5)
dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyłączeniem strusia
|
0,148
|
|
|
6)
nutrii
|
2,23
|
|
|
7)
dzika
|
18,60
|
|
|
8)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego
|
4,65
|
|
|
9)
dzikiego królika i zająca
|
0,10
|
|
|
10)
dzikiego ptactwa
|
0,092
|
|
11
|
Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem
na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
dzika o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 25 kg
|
2,82
|
|
|
b)
25 kg lub większym
|
4,21
|
|
|
2)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 12 kg
|
0,21
|
|
|
b)
od 12 do 18 kg
|
0,56
|
|
|
c)
powyżej 18 kg
|
0,80
|
|
|
3)
dzikiego królika i zająca o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 2 kg
|
0,01
|
|
|
b)
od 2 kg do poniżej 5 kg
|
0,027
|
|
|
c)
od 5 kg
|
0,046
|
|
|
4)
dzikiego ptactwa o ciężarze:
|
|
|
|
a)
poniżej 2 kg
|
0,01
|
|
|
b)
od 2 kg
|
0,027
|
|
12
|
Badanie mięsa zwierząt łownych - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
zaopatrzonego w dokument o wyniku oględzin tuszy i badaniu, o którym mowa w poz.
11:
|
|
|
|
a)
dzika o ciężarze poniżej 25 kg
|
0,70
|
|
|
b)
dzika o ciężarze od 25 kg
|
1,05
|
|
|
c)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg
|
0,49
|
|
|
d)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg
|
0,84
|
|
|
e)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg
|
1,21
|
|
|
f)
dzikiego królika i zająca o ciężarze poniżej 2 kg
|
0,027
|
|
|
g)
dzikiego królika i zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg
|
0,055
|
|
|
h)
dzikiego królika i zająca o ciężarze od 5 kg
|
0,11
|
|
|
i)
dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg
|
0,027
|
|
|
j)
dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg
|
0,055
|
|
|
2)
niepoddanego oględzinom tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11:
|
|
|
|
a)
dzika o ciężarze poniżej 25 kg
|
3,53
|
|
|
b)
dzika o ciężarze od 25 kg
|
5,26
|
|
|
c)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg
|
0,70
|
|
|
d)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg
|
1,41
|
|
|
e)
dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg
|
2,02
|
|
|
f)
dzikiego królika i zająca o ciężarze poniżej 2 kg
|
0,036
|
|
|
g)
dzikiego królika i zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg
|
0,083
|
|
|
h)
dzikiego królika i zająca o ciężarze od 5 kg
|
0,158
|
|
|
i)
dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg
|
0,037
|
|
|
j)
dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg
|
0,083
|
|
13
|
Nadzór nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa wprowadzanego do zakładu rozbioru mięsa
lub zakładu przetwórstwa, za każdą godzinę nadzoru:
|
|
|
|
1)
wykonywanego w zakładzie, w którym również prowadzi się ubój zwierząt
|
41,00
|
|
|
2)
wykonywanego w zakładzie, w którym nie prowadzi się uboju zwierząt
|
46,00
|
|
14
|
Nadzór nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka i przetwórstwem
mleka, za każdą godzinę nadzoru
|
53,72
|
|
15
|
Nadzór nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych, za każdą godzinę nadzoru
|
53,72
|
|
16
|
Nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także
wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt wraz z wystawianiem wymaganych orzeczeń
potwierdzających, że zwierzęta nadają się do transportu na odległość powyżej 50 km,
za każdą godzinę nadzoru
|
41,00
|
|
17
|
Nadzór nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nadzór nad
pierwszą sprzedażą tych produktów, za każdą godzinę nadzoru
|
53,72
|
|
18
|
Nadzór nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków i
produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa,
za każdą godzinę nadzoru
|
53,72
|
|
19
|
Nadzór nad sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego, za każdą godzinę
nadzoru
|
46,00
|
|
20
|
Podanie szczepionki w formie iniekcji - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
bydła, konia
|
1,86
|
|
|
2)
świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia
|
1,21
|
|
|
3)
zwierzęcia futerkowego
|
1,21
|
|
|
4)
ptaka, królika
|
0,09
|
|
|
5)
pisklęcia jednodniowego
|
0,055
|
|
|
6)
ryby
|
0,027
|
|
21
|
Podanie szczepionki doustne albo w aerozolu:
|
|
|
|
1)
ssakowi - od 1 zwierzęcia
|
0,58
|
|
|
2)
ptakowi i królikowi - za każde 50 sztuk
|
0,12
|
|
22
|
Nadzór nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących
odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw
zdrowia - za każdą godzinę nadzoru
|
46,00
|
|
23
|
Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych
- od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego)
|
74,40
|
|
|
2)
świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa średniej i dużej wielkości, płodów tych
zwierząt oraz strusia dorosłego
|
37,20
|
|
|
3)
prosięcia, jagnięcia, psa małej wielkości, kota, mięsożernego zwierzęcia futerkowego,
płodów tych zwierząt oraz strusia młodego
|
18,60
|
|
|
4)
małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego
|
13,95
|
|
|
5)
drobiu do dwóch tygodni życia
|
1,86
|
|
|
6)
drobiu powyżej dwóch tygodni życia
|
4,65
|
|
|
7)
ryby:
|
|
|
|
a)
o wadze jednostkowej do 100 g
|
1,40
|
|
|
b)
o wadze jednostkowej od 100 g do 250 g
|
1,86
|
|
|
c)
o wadze jednostkowej od 250 g
|
2,79
|
|
24
|
Obserwacja zwierzęcia podejrzanego o wściekliznę - czterokrotne badanie wraz z wydaniem
zaświadczeń - od zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
przebywającego w zakładzie leczniczym dla zwierząt - obejmująca pełne utrzymanie
tego zwierzęcia
|
250,00
|
|
|
2)
doprowadzanego na badania do zakładu leczniczego dla zwierząt
|
132,50
|
|
|
3)
poza zakładem leczniczym dla zwierząt
|
200,00
|
|
25
|
Uśmiercenie zwierzęcia:
|
|
|
|
1)
za zwierzę lub miot - w przypadku ssaków
|
20,00
|
|
|
2)
za godzinę pracy - w przypadku drobiu i innych zwierząt
|
41,00
|
|
26
|
Pobranie próbek do badań kontrolnych (monitoringowych) na obecność substancji niedozwolonych,
pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych,
za jedną próbkę pobraną:
|
|
|
|
1)
w zakładzie produkcji
|
3,00
|
|
|
2)
w gospodarstwie
|
7,00
|
|
27
|
Przegląd stanu zdrowia zwierząt, nadzór epizootyczny w ognisku choroby lub inne czynności
związane ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, za godzinę pracy
|
41,00
|
|
28
|
Przegląd rodzin pszczelich, za godzinę pracy
|
41,00
|
|
29
|
Przeprowadzenie na miejscu w siedzibie stada kontroli oznakowania i rejestracji bydła,
owiec lub kóz oraz wypełniania obowiązku prowadzenia księgi rejestracji tych zwierząt,
a także zaopatrzenia bydła w paszporty:
|
|
|
|
1)
za pierwszą sztukę w stadzie
|
40,00
|
|
|
2)
za każde zwierzę - w stadzie liczącym od 2 do 5 sztuk
|
4,00
|
|
|
3)
za każde zwierzę - w stadzie liczącym powyżej 5 sztuk
|
3,00
|
|
|
a jeżeli w siedzibie stada, w którym jest przeprowadzana kontrola, nie ma bydła, owiec
lub kóz, podlegających obowiązkowi oznakowania i rejestracji, stawka za kontrolę wynosi
|
30,00
|
|
30
|
Prowadzenie kontroli urzędowych w ramach zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, za
godzinę pracy
|
41,00
|
|
31
|
Pobranie próbek do badania w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy
(TSE) testem diagnostycznym - za próbkę
|
2,00
|
|
|
|
|
|
|