Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 6 lipca 2018 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2017 r. poz. 1523) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 stycznia 2013 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej   (Dz. U. poz. 174), z uwzględnieniem zmiany wprowadzonej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 maja 2017 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej   (Dz. U. poz. 1029).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 maja 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej   (Dz. U. poz. 1029), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 .

Załącznik   -   Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 stycznia 2013 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2017 r. poz. 2212 oraz z 2018 r. poz. 650 i 664) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 2.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 października 2009 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej   (Dz. U. poz. 1368).

§ 3.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia2)Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 5 lutego 2013 r..
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).
2)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 5 lutego 2013 r.

Załącznik nr 1   -   Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej3)W brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 maja 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. poz. 1029), które weszło w życie z dniem 29 czerwca 2017 r.


Lp.
Kod CN
Nazwa towaru
Minimalna ilość
podlegająca kontroli
jakości handlowej
1
2
3
4
1
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
1 t
2
0202
Mięso z bydła, zamrożone
1 t
3
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
0,5 t
4
ex 0206 10 98
Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
5
ex 0206 21 00
Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
6
ex 0206 22 00
Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
7
ex 0206 29 99
Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych, inne niż przepona gruba i przepona cienka
0,5 t
8
ex 0206 30 00
Wątroby ze świń, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
9
ex 0206 41 00
Wątroby ze świń, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
10
ex 0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże,
schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0207 43 00 - wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone;
0207 45 93 - wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone;
0207 53 00 - wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone;
0207 55 93 - wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone
0,5 t
11
ex 0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją
0304, z wyłączeniem podpozycji
0302 91 - wątróbki, ikry i mlecze
1 t
12
ex 0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego
mięsa rybiego, objętych pozycją 0304,
z wyłączeniem podpozycji
0303 91 - wątróbki, ikry i mlecze
1 t
13
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
0,5 t
14
ex 0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
0,5 t
15
0306
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
0,1 t
16
0307
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
0,5 t
17
ex 0402
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego; 0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy
1 t
18
ex 0403
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:
0403 10 51 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy; 0403 10 53 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 10 59 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy; 0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; 0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana,
1 t
   
niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub
kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające
dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu
przekraczającej 27% masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana,
niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub
kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające
dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu
nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana,
niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub
kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające
dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu
przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana
niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub
kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające
dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu
przekraczającej 27% masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane
lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku,
granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego
nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane
lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku,
granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego
przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane
lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku,
granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego
przekraczającej 27% masy
 
19
0405 10
Masło
0,5 t
20
0405 20
Produkty mleczarskie do smarowania
0,5 t
21
0406
Ser i twaróg
0,5 t
22
ex 0407 21 00
Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi)
10 tys. szt.
23
ex 0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na
parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej
zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka
słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez
ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do
spożycia przez ludzi;
0408 91 20 -jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi
1 t
24
0409 00 00
Miód naturalny
0,5 t
25
ex 0504 00 00
Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
1 t
26
0701 90
Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone
5t
27
ex 0709 59
Pozostałe grzyby i trufle, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych
0,5 t
28
0709 99 40
Kapary, świeże lub schłodzone
0,5 t
29
0709 92 10
Oliwki, świeże lub schłodzone, do celów innych niż produkcja oliwy
1 t
30
0709 92 90
Pozostałe oliwki, świeże lub schłodzone
1 t
31
0709 99 60
Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona
1 t
32
ex 0710
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0710 80 10-oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta,
inne niż słodka papryka;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 - pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 -pozostałe warzywa
1 t
33
ex 0711 51 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance
1 t
34
ex 0711 59 00
Pozostałe grzyby, w solance
1 t
35
0712 31 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki,
w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
50 kg
36
0712 39 00
Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.)
50 kg
37
0713 33 90
Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu
 
38
0713 50 00
Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
 
39
0802 11 10
Migdały w łupinach gorzkie, świeże lub suszone
 
40
0802 12 10
Migdały bez łupin gorzkie, świeże lub suszone
 
41
0802 12 90
Migdały bez łupin pozostałe, świeże lub suszone
 
42
0802 22 00
Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin, świeże lub suszone
 
43
0802 32 00
Orzechy włoskie bez łupin, świeże lub suszone
 
44
0802 51 00
Pistacje w łupinach, świeże lub suszone
 
45
0802 52 00
Pistacje bez łupin, świeże lub suszone
 
46
0802 61 00
Orzechy makadamia w łupinach, świeże lub suszone
 
47
0802 62 00
Orzechy makadamia bez łupin, świeże lub suszone
 
48
0802 90 10
Orzechy pecan, świeże lub suszone
 
49
0802 90 50
Orzechy sosny (Pinus spp.), świeże lub suszone
 
50
0804 10 00
Daktyle
1 t
51
0804 20 90
Figi suszone
1 t
52
ex 0804 30 00
Ananasy suszone
1 t
53
ex 0804 40 00
Awokado suszone
1 t
54
ex 0804 50 00
Guawa, mango i smaczelina suszone
1 t
55
ex 0805
Owoce cytrusowe, suszone
1 t
56
ex 0806
Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji 0806 10 10 winogrona stołowe, świeże
1 t
57
0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1 t
58
0812
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
1 t
59
0813 10 00
Morele suszone
0,5 t
60
0813 20 00
Śliwki suszone
0,5 t
61
0813 30 00
Jabłka suszone
0,5 t
62
0901 11 00
Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny
 
63
0901 21 00
Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny
 
64
0902 30 00
Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg
 
65
0902 40 00
Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana
 
66
0904
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
 
67
0905
Wanilia
 
68
0906
Cynamon i kwiaty cynamonowca
 
69
ex 0908
Gałka muszkatołowa
 
70
ex 0909
Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca
 
71
ex 0910
Imbir
 
72
0910 20
Szafran
 
73
0910 30 00
Kurkuma
 
74
0910 91 05
Curry
 
75
0910 99 31
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona
 
76
0910 99 33
Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały
 
77
0910 99 39
Tymianek rozgniatany lub mielony
 
78
0910 99 50
Liście laurowe
 
79
ex 1001
Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem
podpozycj i:
1001 11 00 - nasiona pszenicy durum;
1001 91 - nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i meslin oraz
pozostałe)
15 t
80
ex 1002 90 00
Pozostałe żyto, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
81
ex 1003 90 00
Pozostały jęczmień, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
82
ex 1004 90 00
Pozostały owies, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
83
ex 1005 90 00
Pozostała kukurydza, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
84
1006 20
Ryż łuskany (brązowy)
5t
85
1006 30
Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany
5t
86
1006 40 00
Ryż łamany
5t
87
ex 1008 10 00
Gryka (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
88
ex 1008 29 00
Pozostałe proso, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
89
1101 00 11
Mąka pszenna z pszenicy durum
5t
90
ex 1101 00 15
Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej
5t
91
1102 20
Mąka kukurydziana
5t
92
1102 90 70
Mąka żytnia
5t
93
1103 13
Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy
5t
94
ex 1103 19 20
Kasze z jęczmienia
5t
95
ex 1104 22 40
Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
96
ex 1104 23 40
Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
97
ex 1104 29 04
Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
98
ex 1104 29 17
Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane), (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
99
ex 1104 29 51
Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
100
ex 1104 29 55
Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
101
1105
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
1 t
102
ex 1107 10 99
Słód niepalony inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
103
ex 1107 20 00
Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
104
ex 1108
Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
105
ex 1201 90 00
Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
106
ex 1202
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji 1202 30 00 - orzeszki ziemne nasiona
5t
107
ex 1204 00 90
Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
108
ex 1205 10 90
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
109
ex 1205 90 00
Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
110
ex 1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji 1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
111
ex 1207 50 90
Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
112
ex 1207 91 90
Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
0,1 t
113
ex 1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
114
ex 1211
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycj i
ex 1211 90 86 20 - bazylia świeża (wyłącznie cała),
ex 1211 90 86 30 mięta świeża (wyłącznie cała),
ex 1211 90 86 90 pozostałe (wyłącznie całe)
1 t
115
ex 1302 13 00
Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych)
0,1 t
116
ex 1501
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych,
z wyłączeniem podpozycji:
1501 10 10 - smalec do zastosowań przemysłowych innych niż
produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;
1501 20 10 - pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych
innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;
1501 90 00 - pozostały tłuszcz inny niż smalec i tłuszcz ze świń
1 t
117
ex 1507 90 90
Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
118
ex 1508 90 90
Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
119
ex 1510 00 90
Pozostałe oleje, inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych
1 t
120
ex 1511 10 90
Olej palmowy, surowy, pozostały, do celów spożywczych
1 t
121
ex 1512 19 90
Olej z nasion słonecznika, inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
122
ex 1514 19 90
Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
123
ex 1514 99 90
Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy, inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
124
ex 1515 29 90
Olej kukurydziany, inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
125
1517 10
Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej
1 t
126
1517 90 10
Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów mleka
1 t
127
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
1 t
128
ex 1602
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane,
z wyłączeniem podpozycji
1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych
zwierząt
0,5 t
129
ex 1604
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru
przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:
1604 31 00 - kawior;
1604 32 00 - namiastki kawioru
1 t
130
1701 99 10
Cukier biały
15 t
131
ex 1702 90 95
Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym
1 t
132
1704 90 30
Biała czekolada
0,5 t
133
1704 90 65
Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych
0,5 t
134
1704 90 71
Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane
0,5 t
135
1704 90 75
Toffi, karmelki i podobne cukierki
0,5 t
136
1704 90 81
Tabletki prasowane
0,5 t
137
1801 00 00
Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
5t
138
1805 00 00
Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego
0,5 t
139
1806 31 00
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane
0,5 t
140
1806 32 10
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
0,5 t
141
1806 32 90
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia
0,5 t
142
1806 90 11
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol
0,5 t
143
1806 90 19
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu
0,5 t
144
1806 90 31
Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane
0,5 t
145
1806 90 39
Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia
0,5 t
146
ex 1905
Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, z wyłączeniem pustych kapsułek stosowanych do celów farmaceutycznych
0,5 t
147
ex 2001
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin,
przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym,
z wyłączeniem podpozycji:
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka
i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;
2001 90 92 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe
1 t
148
2002
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
1 t
149
ex 2003
Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji 2003 90 10 - trufle
1 t
150
2005 40 00
Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony
1 t
151
ex 2005
Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż
octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte
pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycj i:
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
1 t
152
2007
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
1 t
153
2008 20
Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
154
2008 30
Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
155
2008 40
Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
156
2008 50
Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
157
2008 60
Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
158
2008 70
Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
159
2008 80
Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
160
ex 2008 97 78
Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
1 t
161
2008 99 43
Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
162
2008 99 45
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
163
ex 2008 99 49
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
164
ex 2008 99 67
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
1 t
165
2008 99 72
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej
1 t
166
2008 99 78
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg
1 t
167
ex 2008 99 99
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru
1 t
168
2009
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
1 t
169
2101
Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub matę (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
0,5 t
170
2104
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
1 t
171
2105 00
Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
1 t
172
2202 99 11
Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej
l hl
173
2202 99 15
Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12
1 hl
174
2202 99 19
Pozostałe
1 hl
175
2203 00
Piwo otrzymywane ze słodu
10 hl
176
2204
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009
10 hl
177
2208 60
Wódka
1 hl
178
2208 90 48
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
179
2208 90 56
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
l hl
180
2208 90 71
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
l hl
181
2208 90 77
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
l hl
182
2208 90 91
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
l hl
183
2208 90 99
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
l hl
184
ex 2302 30
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
185
ex 2302 40
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
186
ex 3501 10 90
Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność
1 t
187
ex 3501 90 90
Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
188
3502 11 90
Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi
1 t
189
ex 3503 00 10
Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)
0,5 t
190
ex 3505 10
Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
       

3)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 maja 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. poz. 1029), które weszło w życie z dniem 29 czerwca 2017 r.