1)
Ustawa wykonuje w zakresie swojej regulacji następujące rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej:
1) rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. ustanawiające
maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz
po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz.
WE L 371 z 30.12.1987, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 15, t. 1, str. 333);
2) rozporządzenie Komisji (EURATOM) nr 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r. ustanawiające
maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym
znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego
(Dz. Urz. WE L 101 z 13.04.1989, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
15, t. 1, str. 347);
3) rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury
Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (Dz. Urz. WE L 37 z 13.02.1993,
str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 2, str.
204);
4) rozporządzenie (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października
1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych
lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 299 z 23.11.1996,
str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 18, str.
42);
5) rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia
1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz. Urz. WE L 43 z
14.02.1997, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13,
t. 18, str. 244);
6) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające
środki konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr
2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. WE L 180 z 19.07.2000, str. 8; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 25, str. 415);
7) rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia
2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa
żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463);
8) rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września
2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z
18.10.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13,
t. 32, str. 432);
9) rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września
2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych
genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych
z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz.
UE L 268 z 18.10.2003, str. 24, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 32, str. 455);
10) rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca
2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych
(Dz. Urz. UE L 287 z 05.11.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
15, t. 7, str. 650);
11) rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada
2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych
do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 309 z 26.11.2003,
str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 661);
12) (uchylony)
13) rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.
1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);
14) rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności
z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu
zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200);
15) rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października
2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz
uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str.
4);
16) rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego
2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności
i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające
dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.);
17) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1895/2005 z dnia 18 listopada 2005 r. w sprawie
ograniczenia wykorzystania niektórych pochodnych epoksydowych w materiałach i wyrobach
przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. UE L 302 z 19.11.2005, str. 28);
18) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie
kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z
22.12.2005, str. 1, z późn. zm.);
19) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające
środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE)
nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004
oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004
i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L
338 z 22.12.2005, str. 27);
20) rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn
w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 70 z 09.03.2006, str. 12);
21) rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów
rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami
(Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 1);
22) rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony
oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 12, z późn. zm.);
23) rozporządzenie Komisji (WE) nr 627/2006 z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie
wykonania rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu
do kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek,
identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych (Dz. Urz. UE
L 109 z 22.04.2006, str. 3);
24) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające
najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.
Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.);
25) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomu azotanów w
niektórych środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 25);
26) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli dioksyn i dioksynopodobnych
polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006,
str. 32);
27) rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia
2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.
Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.);
28) rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia
2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych
innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm.);
29) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1981/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. ustalające
szczegółowe zasady wykonania przepisów art. 32 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu
Europejskiego i Rady w odniesieniu do wspólnotowego laboratorium referencyjnego dla
organizmów zmodyfikowanych genetycznie (Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 99);
30) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie
dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. UE L 384 z 29.12.2006, str. 75, z późn. zm.);
31) rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu,
kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str. 29);
32) rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG)
nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.);
33) rozporządzenie Komisji (WE) nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007 r. w sprawie środków
nadzwyczajnych zawieszających stosowanie E 128 czerwień 2G jako barwnika żywności
(Dz. Urz. UE L 195 z 27.07.2007, str. 8);
34) rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie materiałów
i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu
z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2023/2006 (Dz. Urz. UE L 86 z
28.03.2008, str. 9);
35) rozporządzenie Komisji (WE) nr 353/2008 z dnia 18 kwietnia 2008 r. ustanawiające
przepisy wykonawcze w odniesieniu do wniosków o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczeń
zdrowotnych zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego
i Rady (Dz. Urz. UE L 109 z 19.04.2008, str. 11);
36) rozporządzenie Rady (WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków
regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie
wypadku w elektrowni jądrowej w Czarnobylu (Dz. Urz. UE L 201 z 30.06.2008, str. 1);
37) rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające
szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej,
znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1);
38) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające
szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do
ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich (Dz. Urz. UE
L 334 z 12.12.2008, str. 25);
39) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2008 z dnia 12 grudnia 2008 r. zmieniające
załączniki III i VI do dyrektywy 2006/141/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących
składu niektórych preparatów do początkowego żywienia niemowląt (Dz. Urz. UE L 335
z 13.12.2008, str. 25);
40) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków
do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008,
str. 1);
41) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie
Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie
(WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7);
42) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16);
43) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach
aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie
Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę
2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34);
44) rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu
i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
(Dz. Urz. UE L 16 z 21.01.2009, str. 3);
45) rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające maksymalne
zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego
zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone
(Dz. Urz. UE L 40 z 11.02.2009, str. 7);
46) rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych
i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.
Urz. UE L 135 z 30.05.2009, str. 3);
47) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja
2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości
substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE
Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady (Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, str. 11);
48) rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania
rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego
poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących
od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz. Urz. UE L 194 z 25.07.2009, str.
11);
49) rozporządzenie Komisji (WE) nr 901/2009 z dnia 28 września 2009 r. dotyczące
wieloletniego skoordynowanego wspólnotowego programu kontroli na lata 2010, 2011 i
2012, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami
pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej
powierzchni, oraz ocenę narażenia na nie konsumenta (Dz. Urz. UE L 256 z 29.09.2009,
str. 14);
50) rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie
substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych
specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz. UE L 269 z 14.10.2009, str. 9);
51) rozporządzenie Komisji (WE) nr 975/2009 z dnia 19 października 2009 r. zmieniające
dyrektywę 2002/72/WE w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych
do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. UE L 274 z 20.10.2009, str. 3);
52) rozporządzenie Komisji (WE) nr 983/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie
udzielania i odmowy udzielenia zezwoleń na oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności
i odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz do rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.
Urz. UE L 277 z 22.10.2009, str. 3);
53) rozporządzenie Komisji (WE) nr 984/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie
odmowy udzielenia zezwoleń na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne
niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz. Urz.
UE L 277 z 22.10.2009, str. 13);
54) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia
dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE,
dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE
i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011,
str. 18, z późn. zm.);
55) rozporządzenie Komisji (UE) nr 579/2014 z dnia 28 maja 2014 r. przyznające odstępstwo
od niektórych przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów
(Dz. Urz. UE L 160 z 29.05.2014, str. 14 oraz Dz. Urz. UE L 45 z 20.02.2016, str.
1).
Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji transpozycji następujących
dyrektyw Wspólnot Europejskich:
1) dyrektywy Rady 78/142/EWG z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw
Państw Członkowskich odnoszących się do materiałów i wyrobów zawierających monomer
chlorku winylu przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 44
z 15.02.1978, str. 15; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 5, str.
6);
2) dyrektywy Komisji 80/766/EWG z dnia 8 lipca 1980 r. ustanawiającej wspólnotową
metodę analizy do celów urzędowej kontroli poziomu monomeru chlorku winylu w materiałach
i wyrobach, które przeznaczone są do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE
L 213 z 16.08.1980, str. 42; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t.
6, str. 45);
3) dyrektywy Komisji 81/432/EWG z dnia 29 kwietnia 1981 r. ustanawiającej wspólnotową
metodę analizy do celów urzędowej kontroli chlorku winylu uwalnianego z materiałów
i wyrobów do środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 167 z 24.06.1981, str. 6; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 154);
4) pierwszej dyrektywy Komisji 81/712/EWG z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiającej wspólnotowe
metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki
stosowane w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 257 z 10.09.1981, str. 1; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 176);
5) dyrektywy Rady 82/711/EWG z dnia 18 października 1982 r. ustanawiającej podstawowe
zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych
przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 297 z 23.10.1982,
str. 26, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str.
358);
6) dyrektywy Rady 84/500/EWG z dnia 15 października 1984 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw
Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu ze
środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 277 z 20.10.1984, str. 12, z późn. zm.; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 7, str. 196);
7) dyrektywy Rady 85/572/EWG z dnia 19 grudnia 1985 r. ustanawiającej wykaz płynów
modelowych do zastosowania w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z
tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE
L 372 z 31.12.1985, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t.
8, str. 75);
8) (uchylony)
9) (uchylony)
10) (uchylony)
11) dyrektywy Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw
Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych
do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 40 z 11.02.1989, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 318);
12) dyrektywy Rady 89/369/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie wskazówek lub oznakowań
identyfikacyjnych partii towaru, do której należy dany środek spożywczy (Dz. Urz.
WE L 186 z 30.06.1989, str. 21, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 10, str. 3);
13) (uchylony)
14) dyrektywy Komisji 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającej procedurę
pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur
głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.
Urz. WE L 34 z 11.02.1992, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
13, t. 11, str. 75);
15) dyrektywy Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r. w sprawie preparatów dla niemowląt
i receptur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich (Dz. Urz. WE L 179 z 01.07.1992,
str. 129; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 11, str. 198);
16) (uchylony)
17) dyrektywy Komisji 93/11/EWG z dnia 15 marca 1993 r. dotyczącej uwalniania N-
nitrozoamin i substancji zdolnych do tworzenia N- nitrozoamin ze smoczków do karmienia
niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku naturalnego lub elastomerów
syntetycznych (Dz. Urz. WE L 93 z 17.04.1993, str. 37; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 12, str. 35);
18) (uchylony)
19) (uchylony)
20) (uchylony)
21) (uchylony)
22) (uchylony)
23) dyrektywy Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej
do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz. Urz. WE L 55 z 06.03.1996, str.
22; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 454);
24) dyrektywy Komisji 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznającej odstępstwo
od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych
w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem (Dz. Urz. WE L 140
z 12.05.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str.
281);
25) dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r.
w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących środków spożywczych
oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego
(Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999, str. 16; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
13, t. 23, str. 236);
26) dyrektywy 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r.
w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków
spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego (Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999,
str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 244);
27) dyrektywy Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych
środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz. Urz. WE L 91 z 07.04.1999,
str. 29; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 273);
28) (uchylony)
29) dyrektywy Komisji 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które
mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia
żywieniowego (Dz. Urz. WE L 52 z 22.02.2001, str. 19, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 26, str. 188);
30) dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r.
w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów
żywnościowych (Dz. Urz. WE L 183 z 12.07.2002, str. 51, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 29, str. 490);
31) dyrektywy Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiającej wspólnotowe
metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produktach
pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni oraz uchylającej dyrektywę
79/700/EWG (Dz. Urz. WE L 187 z 16.07.2002, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 3, t. 36, str. 228);
32) (uchylony)
33) dyrektywy Komisji 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie materiałów i
wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz.
Urz. WE L 220 z 15.08.2002, str. 18, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 29, str. 535);
34) dyrektywy Komisji 2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r. ustanawiającej wykaz, stężenia
graniczne i wymogi w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych
oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do oczyszczania naturalnych
wód mineralnych i wód źródlanych (Dz. Urz. UE L 126 z 22.05.2003, str. 34; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 31, str. 193);
35) dyrektywy Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej
żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz. Urz. UE L
339 z 06.12.2006, str. 16);
36) dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów
do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz
zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE (Dz. Urz. UE L 401 z 30.12.2006, str. 1);
37) dyrektywy Komisji 2007/42/WE z dnia 29 czerwca 2007 r. w sprawie materiałów i
wyrobów wykonanych z folii z regenerowanej celulozy przeznaczonych do kontaktu ze
środkami spożywczymi (Dz. Urz. UE L 172 z 30.06.2007, str. 71);
38) dyrektywy Komisji 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 158 z 18.06.2008, str. 17);
39) dyrektywy Komisji 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje
słodzące (Dz. Urz. UE L 253 z 20.09.2008, str. 1, z późn. zm.);
40) dyrektywy Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (Dz. Urz.
UE L 6 z 10.01.2009, str. 20);
41) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r.
w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników
do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz.
Urz. UE L 141 z 06.06.2009, str. 3);
42) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w
sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz. UE L
124 z 20.05.2009, str. 21);
43) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r.
w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz. Urz.
UE L 164 z 26.06.2009, str. 45).