przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie odbywa się przy
zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych
umów o podobnym charakterze, z wyłączeniem uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej
tych zwierząt, w tym również rozbioru, podziału i klasyfikacji mięsa, przemiału zbóż,
wytłoczenia oleju lub soku oraz sprzedaży podczas wystaw, festynów, targów i kiermaszy;
”
,
-
uchyla się pkt 3,
b)
uchyla się ust. 1ea;
2)
w art. 21 w ust. 1 pkt 71a otrzymuje brzmienie:
„
71a)
przychody, o których mowa w art. 20 ust. 1c, do kwoty 40 000 zł rocznie;
”
.
Art. 2.
W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z 2018 r. poz. 1541, 1669, 2136 i 2227) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w art. 3 w ust. 3 pkt 29b otrzymuje brzmienie:
„
29b)
rolniczy handel detaliczny - handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia
nr 178/2002, polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej
uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym i zbywaniu takiej
żywności:
a)
konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 rozporządzenia nr 178/2002,
lub
b)
do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego;
”
;
2)
w art. 44a:
a)
w ust. 1 uchyla się pkt 4 i 5,
b)
po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„
1a.
Zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:
1)
do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego
odbywa się, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma
miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego,
lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa,
sąsiadujących z tym województwem;
2)
jest dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności;
3)
nie może być dokonywane z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania takiej żywności
podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności,
jeżeli pośrednik zbywa konsumentom finalnym żywność:
a)
wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach rolniczego handlu detalicznego,
b)
wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny na obszarze
powiatu, w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności w ramach rolniczego handlu
detalicznego, lub na obszarze powiatu sąsiadującego z tym powiatem.
”
,
c)
w ust. 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„
W miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy
handel detaliczny, w tym przez pośrednika, o którym mowa w ust. 1a pkt 3, umieszcza
się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
”
,
d)
ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„
4.
Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw
zdrowia może określić, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób oznakowania miejsca
zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel
detaliczny, w tym przez pośrednika, mając na względzie zapewnienie informacji o żywności
zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego i podmiotach prowadzących ten handel
oraz ochronę zdrowia publicznego.
”
.
Art. 3.
Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.
1)
Niniejszą ustawą zmienia się ustawy: ustawę z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym
od osób fizycznych oraz ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia.
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2018 r.
poz. 1540, 1552, 1629, 1669, 1693, 2073, 2126, 2159, 2192, 2193 i 2215.