|
1
|
Wino niemusujące
|
Wino wyszczególnione w części XII lit. b załącznika I do rozporządzenia Rady (WE)
nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków
rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie
o jednolitej wspólnej organizacji rynku”)5), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007” (kod CN ex 2204)
|
W zakresie od 100 ml do 1500 ml wyłącznie 8 następujących nominalnych ilości: 100
- 187 - 250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 1500
|
|
2
|
Wino żółte
|
Wino wyszczególnione w części XII lit. b załącznika I do rozporządzenia nr 1234/2007
z oznaczeniem pochodzenia: „Côtes du Jura”, „Arbois”, „L’Etoile” i „Château - Chalon”
w butelkach określonych w załączniku I pkt 3 do rozporządzenia Komisji (WE) nr 753/2002
z dnia 29 kwietnia 2002 r. ustanawiającego niektóre zasady stosowania rozporządzenia
Rady (WE) nr 1493/1999 odnośnie do opisu, oznaczania, prezentacji i ochrony niektórych
produktów sektora wina6)
|
W zakresie od 100 ml do 1500 ml wyłącznie następująca nominalna ilość: 620
|
|
3
|
Wino musujące
|
Wino wyszczególnione w części XII lit. b załącznika I do rozporządzenia Rady (WE)
nr 1234/2007 i zdefiniowane w pkt 4-9 załącznika nr IV do rozporządzenia Rady (WE)
nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,
zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005
i (WE) nr 3/2008 oraz uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/19997) (kod CN 2204 10)
|
W zakresie od 125 ml do 1500 ml wyłącznie 5 następujących nominalnych ilości: 125
- 200 - 375 - 750 - 1500
|
|
4
|
Wino likierowe
|
Wino wyszczególnione w części XII lit. b załącznika I do rozporządzenia nr 1234/2007
i zdefiniowane w pkt 3 załącznika IV do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 z dnia
29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, zmieniającego rozporządzenia
(WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 3/2008 oraz uchylającego
rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/19997) (kod CN 2204 21-2204 29)
|
W zakresie od 100 ml do 1500 ml wyłącznie 7 następujących nominalnych ilości: 100
- 200 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 1500
|
|
5
|
Wino aromatyzowane
|
Wino aromatyzowane zdefiniowane w art. 2 ust. 1 lit. a rozporządzenia Rady (EWG) nr
1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiającego ogólne zasady definicji, opisu i
prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych
koktajli winopodobnych8) (kod CN 2205)
|
W zakresie od 100 ml do 1500 ml wyłącznie 7 następujących nominalnych ilości: 100
- 200 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 1500
|
|
6
|
Napoje spirytusowe
|
Napoje spirytusowe zdefiniowane w art. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji,
etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające
rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/899) (kod CN 2208)
|
W zakresie od 100 ml do 2000 ml wyłącznie 9 następujących nominalnych ilości: 100
- 200 - 350 - 500 - 700 - 1000 - 1500 - 1750 - 2000
|