1.
Klasyfikacja fizykochemiczna wód podziemnych, które mogą być uznane za lecznicze
Na podstawie składu chemicznego wody i jej właściwości oznaczonych według zakresu
podanego w załączniku nr 1 do rozporządzenia ust. 1-4 wody podziemne klasyfikuje się
następująco:
1)
wody mineralne - wody zawierające w 1 dm3 co najmniej 1000 mg rozpuszczonych składników, w tym w szczególności: chlorki, siarczany
i wodorowęglany sodu, wapnia i magnezu, występujące w poszczególnych wodach w różnych
stosunkach ilościowych.
W charakterystyce wody mineralnej podaje się procentową zawartość ogółu składników
stałych, rozpuszczonych w danej wodzie oraz nazwy anionów i kationów, których udział
ilościowy w przeliczeniu na miligramorównoważniki (meq) w 1 dm3 wody przekracza 20%, w kolejności malejących stężeń;
2)
wody swoiste (słabo zmineralizowane) - wody zawierające w dm3 poniżej 1000 mg rozpuszczonych składników stałych, w tym jeden lub więcej składników
leczniczych swoistych, w podanych lub wyższych stężeniach:
a)
1 mg jodków - woda jodkowa,
b)
1 mg siarczków lub innych związków siarki (II) - woda siarczkowa,
c)
2 mg fluorków - woda fluorkowa,
d)
10 mg żelaza (II) - woda żelazista,
e)
70 mg kwasu metakrzemowego - woda krzemowa,
f)
1000 mg niezwiązanego dwutlenku węgla - szczawa,
g)
250-999 mg niezwiązanego dwutlenku węgla - woda kwasowęglowa lub
h)
wykazująca na wypływie z ujęcia temperaturę co najmniej 20şC - woda termalna,
i)
wykazująca aktywność promieniotwórczą co najmniej 74 Bg/dm3 - woda radonowa.
W charakterystyce wody swoistej wymienia się zawarte w niej składniki swoiste w porządku
malejących stężeń;
3)
wody mineralne swoiste - wody mineralne zawierające jeden lub więcej składników swoistych
wymienionych w pkt 2.
W charakterystyce wody mineralnej swoistej podaje się procentową zawartość rozpuszczonych
składników mineralnych, nazwy anionów i kationów, których udział ilościowy w przeliczeniu
na miligramorównoważniki (meq) w 1 dm3 wody przekracza 20%, oraz nazwę związaną z charakterystycznymi dla danej wody składnikami
swoistymi, w porządku malejących stężeń.
2.
Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Rodzaj właściwości
|
Jednostka miary
|
Wymagania dla wód leczniczych przeznaczonych do
|
|
kuracji pitnych
|
inhalacji
|
kąpieli, płukania
|
|
1
|
Barwa (Pt)
|
mg/dm3
|
poniżej 51)
|
poniżej 51)
|
-
|
|
2
|
Mętność
|
mg/dm3
|
poniżej 51)
|
01)
|
poniżej 101)
|
|
3
|
Zapach
|
|
naturalny - swoisty, zależny od składników mineralnych
|
|
4
|
Odczyn (pH)
|
|
zależny od składu chemicznego wody
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Uwaga: znak „-” oznacza, że wymagań w tym zakresie się nie określa.
1) Wielkość dotyczy wody na stanowisku zabiegowym.
3.
Najwyższe dopuszczalne stężenia składników niepożądanych w nadmiernych stężeniach
oraz toksycznych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Nazwa składnika
|
Jednostka stężenia
|
Najwyższe dopuszczalne stężenie w wodzie przeznaczonej do
|
|
kuracji pitnych
|
inhalacji
|
użytku zewnętrznego
|
|
1
|
antymon
|
mg/dm3
|
0,01
|
0,01
|
-
|
|
2
|
azotany (III)
|
mg/dm3
|
0,02
|
0,02
|
0,2
|
|
3
|
azotany (V)
|
mg/dm3
|
10,00
|
10,0
|
20,0
|
|
4
|
arsen (III + V)
|
mg/dm3
|
0,05x)
|
0,lx)
|
-
|
|
5
|
bar
|
mg/dm3
|
1,0x)
|
10,0x)
|
-
|
|
6
|
bor
|
mg/dm3
|
5,0x)
|
30,0x)
|
-
|
|
7
|
cyjanki
|
mg/dm3
|
0,01
|
0,01
|
0,01
|
|
8
|
chrom (ogólny)
|
mg/dm3
|
0,01
|
0,01
|
-
|
|
9
|
glin
|
mg/dm3
|
0,1
|
0,1
|
-
|
|
10
|
kadm
|
mg/dm3
|
0,003
|
0,003
|
-
|
|
11
|
nikiel
|
mg/dm3
|
0,03
|
0,03
|
-
|
|
12
|
ołów
|
mg/dm3
|
0,01
|
0,01
|
-
|
|
13
|
rtęć
|
mg/dm3
|
0,001
|
0,001
|
-
|
|
14
|
fenole
|
mg/dm3
|
0,002
|
0,002
|
0,002
|
|
15
|
substancje powierzchniowo czynne (anionowe)
|
nie występują
|
-
|
-
|
-
|
|
16
|
pestycydy
|
nie występują
|
-
|
-
|
-
|
|
17
|
WWA (suma) w tym
|
ng/dm3
|
100
|
100
|
100
|
|
benzo(a)piren
|
ng/dm3
|
10
|
10
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Uwaga: znak „-” oznacza, że wymagań w tym zakresie się nie określa.
x) Wymagania dotyczą stosowania kuracji powyżej 1 miesiąca.
4.
Wymagania mikrobiologiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Rodzaj i liczba bakterii
|
Wymagania dla wody przeznaczonej do
|
|
kuracji pitnych
|
inhalacji
|
kąpieli, płukania jam ciała
|
|
1
|
Bakterie grapy coli w 0,25 dm3
|
0
|
0
|
0
|
|
2
|
Bakterie grapy coli typu kałowego w 0,25 dm3
|
0
|
0
|
0
|
|
3
|
Pseudomonas aeruginosa w 0,25 dm3
|
0
|
0
|
0
|
|
4
|
Streptococcus faecalis w 0,25 dm3
|
0
|
0
|
0
|
|
5
|
Clostridia redukujące siarczyny w 0,050 dm3
|
0
|
0
|
-
|
|
6
|
Bakterie wyhodowane na agarze z 0,001 dm3 wody:
|
|
|
|
|
|
1. w temp. ±37şC po 24 h
|
20
|
20
|
200
|
|
|
2. w temp. +22şC po 72 h
|
100
|
100
|
-
|
|
7
|
Bakterie z grapy Legionella w 1 dm3 wody
|
0
|
0
|
100
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Uwaga: znak „-” oznacza, że wymagań w tym zakresie się nie określa.