|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Rodzaj badania
|
Stawka w PLN
|
|
1
|
2
|
3
|
|
Badania fizykochemiczne
|
|
1
|
Analiza mikroskopowa
|
100,00
|
|
2
|
Analiza z zastosowaniem wideospektrokomparatora
|
300,00
|
|
3
|
Analiza sitowa
|
35,00
|
|
4
|
Odciek części jadalnych (owoców, warzyw, roślin, mięsa) w produktach spożywczych
|
20,00
|
|
5
|
Analiza termograwimetryczna (do 1000°C)
|
600,00
|
|
6
|
Analiza termograwimetryczna z identyfikacją, produktów rozpadu technika IR
|
1000,00
|
|
7
|
Badania amylograficzne
|
35,00
|
|
8
|
Badania makroskopowe/ocena właściwości fizycznych
|
60,00
|
|
9
|
Oznaczenie pierwiastków metodą ICP
|
500,00
|
|
10
|
Zawartość pierwiastków metodą XRF
|
150,00 za jeden pierwiastek
|
|
11
|
Identyfikacja pierwiastków metodą XRF
|
150,00
|
|
12
|
Oznaczenie pierwiastków metodą ASA
|
500,00
|
|
13
|
Oznaczenie zawartości C, H, S, O, Cl z zastosowaniem analizatora elementarnego
|
200,00
|
|
14
|
Analiza miareczkowa
|
30,00
|
|
15
|
Liczba diastazowa
|
80,00
|
|
16
|
Liczba kwasowa
|
30,00
|
|
17
|
Masa właściwa (gęstość) ciała stałego/cieczy
|
40,00
|
|
18
|
Pomiar grubości
|
50,00
|
|
19
|
Określenie objętości/masy
|
30,00
|
|
20
|
Oznaczanie pH
|
30,00
|
|
21
|
Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg
|
200,00
|
|
22
|
Pomiar konduktometryczny
|
30,00
|
|
23
|
Pomiar lepkości
|
120,00
|
|
24
|
Pomiar napięcia powierzchniowego
|
50,00
|
|
25
|
Pomiar temperatury kropienia
|
60,00
|
|
26
|
Pomiar temperatury mięknięcia
|
60,00
|
|
27
|
Pomiar temperatury topnienia
|
60,00
|
|
28
|
Pomiar temperatury wrzenia
|
60,00
|
|
29
|
Analiza spektroskopią IR
|
100,00
|
|
30
|
Analiza spektroskopią IR z wykorzystaniem technik mikroskopowych
|
200,00
|
|
31
|
Różnicowa kalorymetria skaningowa
|
600,00
|
|
32
|
Wilgotność lub zawartość suchej masy
|
40,00
|
|
33
|
Absorpcja wody (nasiąkliwość)
|
150,00
|
|
34
|
Zawartość alkoholu metodą oscylacyjną
|
20,00
|
|
35
|
Zawartość alkoholu metodą destylacyjno-oscylacyjną
|
80,00
|
|
36
|
Zawartość alkoholu metodą spektrofotometryczną
|
50,00
|
|
37
|
Zawartość azotu/białka
|
100,00
|
|
38
|
Obecność skrobi (jakościowo)
|
20,00
|
|
39
|
Zawartość błonnika surowego
|
50,00
|
|
40
|
Zawartość laktozy metodą enzymatyczną
|
160,00
|
|
41
|
Zawartość suchego ekstraktu w winie
|
80,00
|
|
42
|
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO)
|
75,00
|
|
43
|
Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła
|
30,00
|
|
44
|
Zawartość glutenu
|
45,00
|
|
45
|
Analiza z wykorzystaniem elektrod jonoselektywnych
|
80,00
|
|
46
|
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI
|
110,00
|
|
47
|
Zawartość popiołu siarczanowego
|
55,00
|
|
48
|
Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego
|
40,00
|
|
49
|
Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną
|
70,00
|
|
50
|
Zawartość skrobi metodą Eversa
|
90,00
|
|
51
|
Zawartość tłuszczu metodą Gerbera
|
40,00
|
|
52
|
Ekstrakcja metodą Soxhleta bez hydrolizy
|
55,00
|
|
53
|
Ekstrakcja metodą Soxhleta z hydrolizą
|
120,00
|
|
54
|
Ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
|
30,00
|
|
55
|
Zawartość wody metodą Karla Fischera
|
100,00
|
|
56
|
Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba lub Szmidta-Bondzyńskiego
|
65,00
|
|
57
|
Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle
|
65,00
|
|
58
|
Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym
|
30,00
|
|
59
|
Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż (Schwarzbesatz)
|
35,00
|
|
60
|
Oznaczanie szklistości kukurydzy
|
30,00
|
|
61
|
Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż
|
40,00
|
|
62
|
Określenie wskaźnika flotacji
|
70,00
|
|
63
|
Zdolność kiełkowania
|
50,00
|
|
64
|
Charakterystyka biometryczna ziaren ryżu
|
100,00
|
|
65
|
Wvkrvwanie białek niezdenaturowanvch w tkankach pochodzenia zwięrzecego
|
150.00
|
|
66
|
Analiza produktów GMO techniką PCR
|
300,00
|
|
67
|
Analiza produktów techniką PCR innych niż GMO
|
200,00
|
|
68
|
Analiza produktów z zastosowaniem enzymów restrykcyjnych
|
250,00
|
|
69
|
Analiza metodą immunoenzymatyczną
|
300,00
|
|
70
|
Technika elektroforezy na żelu poliakrylamidowym lub agarozowym
|
200,00
|
|
71
|
Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS
|
100,00
|
|
72
|
Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS
|
170,00
|
|
73
|
Identyfikacja substancji metodami chemicznymi
|
100,00
|
|
74
|
Przeświecalność wyrobów ceramicznych
|
50,00
|
|
75
|
Zawartość siarki w stali
|
100,00
|
|
76
|
Zawartość węgla w stali
|
100,00
|
|
77
|
Analiza spektroskopią Ramana
|
120,00
|
|
78
|
Analiza spektroskopią Ramana z wykorzystaniem technik mikroskopowych
|
240,00
|
|
79
|
Pomiar barwy/białości powierzchni
|
100,00
|
|
80
|
Analiza z zastosowaniem licznika ciekłoscyntylacyjnego
|
650,00
|
|
81
|
Oznaczenie zawartości nadtlenku wodoru metodą enzymatyczną
|
100,00
|
|
82
|
Oznaczanie ditlenku siarki w produktach spożywczych metodą Monier-Williamsa
|
90,00
|
|
83
|
Pomiar ciśnienia/zawartość CO2
|
100,00
|
|
84
|
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, zawartych w miodzie
|
60,00
|
|
Analizy chromatograficzne
|
|
Chromatografia cienkowarstwowa
|
|
85
|
Chromatografia jednokierunkowa
|
320,00
|
|
86
|
Chromatografia wielokierunkowa
|
475,00
|
|
Chromatografia gazowa
|
|
87
|
Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas
|
100,00 za 1-3 związków, 400,00 za 4-10 związków, 1000,00 powyżej 10 związków
|
|
88
|
Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektora MS
|
200,00 za jeden związek
|
|
89
|
Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektorów innych niż MS
|
150,00 za jeden związek
|
|
90
|
Zawartość kwasów tłuszczowych
|
250,00
|
|
91
|
Oznaczanie czystości tłuszczu mlecznego
|
400,00
|
|
92
|
Zawartość wody
|
100,00
|
|
Wysokosprawna chromatografia cieczowa
|
|
93
|
Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi
|
350,00
|
|
94
|
Zawartość cukrów
|
200,00
|
|
95
|
Zawartość kofeiny i/lub teobrominy
|
180,00
|
|
96
|
Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego
|
300,00
|
|
97
|
Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego
z wykorzystaniem detektora mas
|
450,00
|
|
98
|
Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC
|
350,00
|
|
99
|
Zawartość związków chemicznych metodą HPLC
|
350,00 za jeden związek
|
|
100
|
Oznaczanie suchej masy serwatki podpuszczkowej w odtłuszczonym mleku w proszku oraz
w mieszaninie
|
240,00
|
|
Chromatografia jonowa
|
|
101
|
Identyfikacja jonów metodą chromatografii jonowej
|
250,00
|
|
102
|
Zawartość jonów metodą chromatografii jonowej
|
100,00 za 1 jon
|
|
Analiza produktów petrochemicznych
|
|
103
|
Skład frakcyjny metodą destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym
|
175,00
|
|
104
|
Siarka, zawartość - metodą fluorescencji UV
|
250,00
|
|
105
|
Azot, zawartość metodą chemiluminescencyjną
|
250,00
|
|
106
|
Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky-Martens)
|
100,00
|
|
107
|
Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel)
|
100,00
|
|
108
|
Wskaźnik lepkości (badanie lepkości w 40°C i 100°C)
|
240,00
|
|
109
|
Rozkład temperatur wrzenia frakcji naftowych metodą chromatografii gazowej (destylacja
symulowana)
|
350,00
|
|
110
|
Temperatura płynięcia
|
200,00
|
|
111
|
Temperatura mętnienia
|
200,00
|
|
112
|
Oznaczanie barwy (kolor)
|
40,00
|
|
113
|
Oznaczenie zawartości estrów lub olejów roślinnych metodą spektrofotometrii IR
|
150,00
|
|
114
|
Liczba oktanowa badawcza i motorowa, zawartość w benzynach silnikowych: związków nasyconych,
olefin, aromatów (w tym: benzen, toluen, ksyleny), związków tlenowych (MTBE, DIPE,
ETBE, TAME, TBA, etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii
w średnim zakresie podczerwieni
|
150,00
|
|
115
|
Obecność znacznika Solvent Yellow 124 metodą polową
|
10,00
|
|
116
|
Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych
|
150,00
|
|
117
|
Zawartość oleju w woskach petrochemicznych
|
300,00
|
|
118
|
Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych
|
80,00
|
|
119
|
Oznaczanie popiołu siarczanowego
|
150,00
|
|
120
|
Liczba zmydlenia
|
150,00
|
|
121
|
Indeks cetanowy olejów napędowych (badanie składu frakcyjnego i gęstości)
|
225,00
|
|
122
|
Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów
metodą chromatografii elucyjnej
|
150,00
|
|
123
|
Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych, aromatycznych i nasyconych) metodą
chromatografii elucyjnej
|
200,00
|
|
124
|
Oznaczanie składu grupowo-strukturalnego związków aromatycznych metodą Hazelwooda
|
320,00
|
|
125
|
Liczba cetanowa, indeks cetanowy, zawartość dodatku polepszającego liczbę cetanową,
ciepło spalania, zawartość związków aromatycznych wielopierścieniowych i węglowodorów
aromatycznych w olejach napędowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni
|
150,00
|
|
126
|
Nafteny, punkt dymienia, ciepło spalania i węglowodory aromatyczne w paliwach turbinowych
metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni
|
150,00
|
|
127
|
Oznaczanie odczynu wyciągu wodnego
|
50,00
|
|
128
|
Oznaczenie zawartości metanolu metodą chromatografii gazowej
|
100,00
|
|
129
|
Wydzielanie i charakterystyka FAME ze średnich destylatów
|
250,00
|
|
130
|
Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej
|
150,00
|
|
131
|
Oznaczanie temperatury zablokowania zimnego filtru
|
180,00
|
|
132
|
Zawartość grup związków (np. frakcji węglowodorowych, estrów metylowych, oleju roślinnego
metodą chromatografii gazowej)
|
300,00
|
|
133
|
Zawartość związków organicznych metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem spektrometrii
mas
|
200,00 za 1 związek
|
|
134
|
Identyfikacja produktów i związków organicznych metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem
detektorów innych niż spektrometrii mas
|
300,00
|
|
135
|
Identyfikacja produktów i związków organicznych metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem
spektrometrii mas
|
500,00
|
|
136
|
Pozostałość po spopieleniu
|
150,00
|
|
137
|
Stabilność oksydacyjna
|
250,00
|
|
138
|
Smarność HFRR
|
400,00
|
|
139
|
Badanie działania korodującego na Cu
|
100,00
|
|
140
|
Prężność par
|
110,00
|
|
Analiza produktów włókienniczych
|
|
140
|
Analiza ilościowa składu surowcowego produktów włókienniczych
|
200,00
|
|
141
|
Określenie masy powierzchniowej
|
50,00
|
|
142
|
Określenie masy liniowej
|
100,00
|
|
143
|
Określenie średniej grubości odtłuszczonych włókien metodą mikroskopową
|
100,00
|
|
144
|
Określenie liczby skrętu przędzy/nitki
|
240,00
|
|
145
|
Siła zrywania nitek
|
300,00
|
|
Analiza tytoniu
|
|
146
|
Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników
|
60,00
|
|
147
|
Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej
|
150,00
|
|
148
|
Identyfikacja tytoniu ekspandowanego
|
120,00
|
|
149
|
Analiza porównawcza składu pierwiastkowego tytoniu metodą XRF
|
150,00
|
|
150
|
Analiza porównawcza składu tytoniu metodą chromatografii gazowej z detektorem MS
|
300,00
|
|
151
|
Badanie przydatności tytoniu do palenia z użyciem aparatu do rutynowego spalania papierosów
|
100,00
|
|
Badanie urządzeń losujących, urządzeń do gier i automatów do gier
|
|
152
|
Badanie urządzeń losujących, urządzeń do gier i automatów do gier
|
900,00
|
|
|
|
|
|
|