Rozporządzenie Ministra Finansówz dnia 24 kwietnia 2018 r.w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne 1)Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. poz. 92).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 92 ust. 4 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. - Prawo celne   (Dz. U. z 2018 r. poz. 167) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Ustala się ryczałtowe stawki opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

§ 2.

Stawki opłat, o których mowa w § 1, nie zawierają podatku od towarów i usług.

§ 3.

Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne   (Dz. U. poz. 913, z 2006 r. poz. 392 oraz z 2011 r. poz. 1581).

§ 4.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. poz. 92).

Załącznik   -   Ryczałtowe stawki za badania lub analizy przeprowadzone przez laboratoria celne


Lp.
Rodzaj badania
Stawka w PLN
1
2
3
Badania fizykochemiczne
1
Analiza mikroskopowa
100,00
2
Analiza z zastosowaniem wideospektrokomparatora
300,00
3
Analiza sitowa
35,00
4
Odciek części jadalnych (owoców, warzyw, roślin, mięsa) w produktach spożywczych
20,00
5
Analiza termograwimetryczna (do 1000°C)
600,00
6
Analiza termograwimetryczna z identyfikacją, produktów rozpadu technika IR
1000,00
7
Badania amylograficzne
35,00
8
Badania makroskopowe/ocena właściwości fizycznych
60,00
9
Oznaczenie pierwiastków metodą ICP
500,00
10
Zawartość pierwiastków metodą XRF
150,00 za
jeden pierwiastek
11
Identyfikacja pierwiastków metodą XRF
150,00
12
Oznaczenie pierwiastków metodą ASA
500,00
13
Oznaczenie zawartości C, H, S, O, Cl z zastosowaniem analizatora elementarnego
200,00
14
Analiza miareczkowa
30,00
15
Liczba diastazowa
80,00
16
Liczba kwasowa
30,00
17
Masa właściwa (gęstość) ciała stałego/cieczy
40,00
18
Pomiar grubości
50,00
19
Określenie objętości/masy
30,00
20
Oznaczanie pH
30,00
21
Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg
200,00
22
Pomiar konduktometryczny
30,00
23
Pomiar lepkości
120,00
24
Pomiar napięcia powierzchniowego
50,00
25
Pomiar temperatury kropienia
60,00
26
Pomiar temperatury mięknięcia
60,00
27
Pomiar temperatury topnienia
60,00
28
Pomiar temperatury wrzenia
60,00
29
Analiza spektroskopią IR
100,00
30
Analiza spektroskopią IR z wykorzystaniem technik mikroskopowych
200,00
31
Różnicowa kalorymetria skaningowa
600,00
32
Wilgotność lub zawartość suchej masy
40,00
33
Absorpcja wody (nasiąkliwość)
150,00
34
Zawartość alkoholu metodą oscylacyjną
20,00
35
Zawartość alkoholu metodą destylacyjno-oscylacyjną
80,00
36
Zawartość alkoholu metodą spektrofotometryczną
50,00
37
Zawartość azotu/białka
100,00
38
Obecność skrobi (jakościowo)
20,00
39
Zawartość błonnika surowego
50,00
40
Zawartość laktozy metodą enzymatyczną
160,00
41
Zawartość suchego ekstraktu w winie
80,00
42
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO)
75,00
43
Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła
30,00
44
Zawartość glutenu
45,00
45
Analiza z wykorzystaniem elektrod jonoselektywnych
80,00
46
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI
110,00
47
Zawartość popiołu siarczanowego
55,00
48
Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego
40,00
49
Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną
70,00
50
Zawartość skrobi metodą Eversa
90,00
51
Zawartość tłuszczu metodą Gerbera
40,00
52
Ekstrakcja metodą Soxhleta bez hydrolizy
55,00
53
Ekstrakcja metodą Soxhleta z hydrolizą
120,00
54
Ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
30,00
55
Zawartość wody metodą Karla Fischera
100,00
56
Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba lub Szmidta-Bondzyńskiego
65,00
57
Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle
65,00
58
Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym
30,00
59
Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż (Schwarzbesatz)
35,00
60
Oznaczanie szklistości kukurydzy
30,00
61
Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż
40,00
62
Określenie wskaźnika flotacji
70,00
63
Zdolność kiełkowania
50,00
64
Charakterystyka biometryczna ziaren ryżu
100,00
65
Wvkrvwanie białek niezdenaturowanvch w tkankach pochodzenia zwięrzecego
150.00
66
Analiza produktów GMO techniką PCR
300,00
67
Analiza produktów techniką PCR innych niż GMO
200,00
68
Analiza produktów z zastosowaniem enzymów restrykcyjnych
250,00
69
Analiza metodą immunoenzymatyczną
300,00
70
Technika elektroforezy na żelu poliakrylamidowym lub agarozowym
200,00
71
Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS
100,00
72
Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS
170,00
73
Identyfikacja substancji metodami chemicznymi
100,00
74
Przeświecalność wyrobów ceramicznych
50,00
75
Zawartość siarki w stali
100,00
76
Zawartość węgla w stali
100,00
77
Analiza spektroskopią Ramana
120,00
78
Analiza spektroskopią Ramana z wykorzystaniem technik mikroskopowych
240,00
79
Pomiar barwy/białości powierzchni
100,00
80
Analiza z zastosowaniem licznika ciekłoscyntylacyjnego
650,00
81
Oznaczenie zawartości nadtlenku wodoru metodą enzymatyczną
100,00
82
Oznaczanie ditlenku siarki w produktach spożywczych metodą Monier-Williamsa
90,00
83
Pomiar ciśnienia/zawartość CO2
100,00
84
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, zawartych w miodzie
60,00
Analizy chromatograficzne
Chromatografia cienkowarstwowa
85
Chromatografia jednokierunkowa
320,00
86
Chromatografia wielokierunkowa
475,00
Chromatografia gazowa
87
Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas
100,00 za 1-3
związków,
400,00 za 4-10
związków,
1000,00
powyżej 10
związków
88
Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektora MS
200,00 za jeden związek
89
Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektorów innych niż MS
150,00 za jeden związek
90
Zawartość kwasów tłuszczowych
250,00
91
Oznaczanie czystości tłuszczu mlecznego
400,00
92
Zawartość wody
100,00
Wysokosprawna chromatografia cieczowa
93
Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi
350,00
94
Zawartość cukrów
200,00
95
Zawartość kofeiny i/lub teobrominy
180,00
96
Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego
300,00
97
Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego z wykorzystaniem detektora mas
450,00
98
Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC
350,00
99
Zawartość związków chemicznych metodą HPLC
350,00 za jeden związek
100
Oznaczanie suchej masy serwatki podpuszczkowej w odtłuszczonym mleku w proszku oraz w mieszaninie
240,00
Chromatografia jonowa
101
Identyfikacja jonów metodą chromatografii jonowej
250,00
102
Zawartość jonów metodą chromatografii jonowej
100,00 za 1 jon
Analiza produktów petrochemicznych
103
Skład frakcyjny metodą destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym
175,00
104
Siarka, zawartość - metodą fluorescencji UV
250,00
105
Azot, zawartość metodą chemiluminescencyjną
250,00
106
Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky-Martens)
100,00
107
Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel)
100,00
108
Wskaźnik lepkości (badanie lepkości w 40°C i 100°C)
240,00
109
Rozkład temperatur wrzenia frakcji naftowych metodą chromatografii gazowej (destylacja symulowana)
350,00
110
Temperatura płynięcia
200,00
111
Temperatura mętnienia
200,00
112
Oznaczanie barwy (kolor)
40,00
113
Oznaczenie zawartości estrów lub olejów roślinnych metodą spektrofotometrii IR
150,00
114
Liczba oktanowa badawcza i motorowa, zawartość w benzynach silnikowych: związków nasyconych, olefin, aromatów (w tym: benzen, toluen, ksyleny), związków tlenowych (MTBE, DIPE, ETBE, TAME, TBA, etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni
150,00
115
Obecność znacznika Solvent Yellow 124 metodą polową
10,00
116
Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych
150,00
117
Zawartość oleju w woskach petrochemicznych
300,00
118
Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych
80,00
119
Oznaczanie popiołu siarczanowego
150,00
120
Liczba zmydlenia
150,00
121
Indeks cetanowy olejów napędowych (badanie składu frakcyjnego i gęstości)
225,00
122
Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów metodą chromatografii elucyjnej
150,00
123
Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych, aromatycznych i nasyconych) metodą chromatografii elucyjnej
200,00
124
Oznaczanie składu grupowo-strukturalnego związków aromatycznych metodą Hazelwooda
320,00
125
Liczba cetanowa, indeks cetanowy, zawartość dodatku polepszającego liczbę cetanową, ciepło spalania, zawartość związków aromatycznych wielopierścieniowych i węglowodorów aromatycznych w olejach napędowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni
150,00
126
Nafteny, punkt dymienia, ciepło spalania i węglowodory aromatyczne w paliwach turbinowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni
150,00
127
Oznaczanie odczynu wyciągu wodnego
50,00
128
Oznaczenie zawartości metanolu metodą chromatografii gazowej
100,00
129
Wydzielanie i charakterystyka FAME ze średnich destylatów
250,00
130
Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej
150,00
131
Oznaczanie temperatury zablokowania zimnego filtru
180,00
132
Zawartość grup związków (np. frakcji węglowodorowych, estrów metylowych, oleju roślinnego metodą chromatografii gazowej)
300,00
133
Zawartość związków organicznych metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem spektrometrii mas
200,00 za 1 związek
134
Identyfikacja produktów i związków organicznych metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem detektorów innych niż spektrometrii mas
300,00
135
Identyfikacja produktów i związków organicznych metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem spektrometrii mas
500,00
136
Pozostałość po spopieleniu
150,00
137
Stabilność oksydacyjna
250,00
138
Smarność HFRR
400,00
139
Badanie działania korodującego na Cu
100,00
140
Prężność par
110,00
Analiza produktów włókienniczych
140
Analiza ilościowa składu surowcowego produktów włókienniczych
200,00
141
Określenie masy powierzchniowej
50,00
142
Określenie masy liniowej
100,00
143
Określenie średniej grubości odtłuszczonych włókien metodą mikroskopową
100,00
144
Określenie liczby skrętu przędzy/nitki
240,00
145
Siła zrywania nitek
300,00
Analiza tytoniu
146
Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników
60,00
147
Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej
150,00
148
Identyfikacja tytoniu ekspandowanego
120,00
149
Analiza porównawcza składu pierwiastkowego tytoniu metodą XRF
150,00
150
Analiza porównawcza składu tytoniu metodą chromatografii gazowej z detektorem MS
300,00
151
Badanie przydatności tytoniu do palenia z użyciem aparatu do rutynowego spalania papierosów
100,00
Badanie urządzeń losujących, urządzeń do gier i automatów do gier
152
Badanie urządzeń losujących, urządzeń do gier i automatów do gier
900,00