Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 30 kwietnia 2018 r.w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 15a ust. 4 pkt 1 oraz art. 34 pkt 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2017 r. poz. 2212 oraz z 2018 r. poz. 650 i 664) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1.

Klasy tusz wołowych, o których mowa w części A ust. III załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.3)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5 oraz Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15.), dzieli się na następujące podklasy:

1)

z wyróżnikiem „+”;

2)

bez wyróżnika;

3)

z wyróżnikiem „-”.

2.

Informację o nadanej podklasie, o której mowa w ust. 1, przekazuje się dostawcy w powiadomieniu, o którym mowa w art. 1 ust. 1 lit. a rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt   (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 103).

§ 2.

W przypadku gdy ustalenia masy tuszy wieprzowej dokonuje się po upływie 45 minut od przeprowadzenia czynności kłucia, masę koryguje się w sposób określony w art. 7 ust. 4 lit. a rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt   (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 74), zwanego dalej „rozporządzeniem 2017/1182”.

§ 3.

W przypadku oznaczania tusz wołowych i wieprzowych w formie:

1)

pieczęci, o której mowa w art. 8 rozporządzenia 2017/1182, wysokość liter lub cyfr nie może być mniejsza niż 2 cm;

2)

etykiety, o której mowa w art. 8 rozporządzenia 2017/1182, powierzchnia etykiety nie może być mniejsza niż 50 cm2.

§ 4.

1.

W przypadku ćwierćtuszy wołowej, w celu zastosowania art. 8 ust. 3 lit. a rozporządzenia 2017/1182, oznaczenia klasy jakości handlowej tej ćwierćtuszy dokonuje się:

1)

na rostbefie w okolicach czwartego kręgu lędźwiowego - w przypadku ćwierćtuszy tylnej;

2)

na mostku, w odległości od 10 do 30 cm od krawędzi rozcięcia mostka - w przypadku ćwierćtuszy przedniej.

2.

W przypadku półtuszy wieprzowej, w celu zastosowania art. 8 ust. 3 lit. c rozporządzenia 2017/1182, oznaczenia klasy jakości handlowej tej półtuszy dokonuje się na skórze tylnej golonki lub szynki.

§ 5.

Etykieta, o której mowa w art. 8 rozporządzenia 2017/1182, oprócz informacji określonych w rozporządzeniu 2017/1182, zawiera:

1)

weterynaryjny numer identyfikacyjny;

2)

numer identyfikacyjny lub numer uboju zwierzęcia;

3)

datę uboju;

4)

masę tuszy;

5)

informację o dokonaniu klasyfikacji przy użyciu technik automatycznej klasyfikacji, jeżeli zastosowano taką technikę - w przypadku tusz wołowych.

§ 6.

Tusz wołowych i wieprzowych można nie oznaczać w przypadku, o którym mowa w art. 8 ust. 6 lit. b rozporządzenia 2017/1182.

§ 7.

Tracą moc:

1)

rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych   (Dz. U. poz. 180);

2)

rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych   (Dz. U. poz. 181).

§ 8.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 11 lipca 2018 r.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).
2)
Niniejsze rozporządzenie służy stosowaniu: a) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 74) oraz b) rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 103).
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5 oraz Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15.