Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowejz dnia 27 kwietnia 2018 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 137b ust. 4 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych   (Dz. U. z 2018 r. poz. 173 i 138) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 4 grudnia 2014 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką   (Dz. U. z 2015 r. poz. 42) wprowadza się następujące zmiany:

1)

w § 2 po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
„ 

3a)

paczkowana norma wyżywienia (racja żywnościowa) - zestaw produktów spożywczych oraz ewentualnych produktów niespożywczych ułatwiających użycie zestawu, umieszczonych we wspólnym opakowaniu, przeznaczony do zapewnienia kompletnego całodobowego wyżywienia pojedynczego żołnierza lub grupy żołnierzy w czasie wykonywania działań operacyjnych w warunkach poligonowych lub wojennych i przeprowadzania ćwiczeń w garnizonach;
 ”
 ;

2)

w § 3:

a)

w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„ 

3)

paczkowanych (racji żywnościowych):

a)

indywidualnej,

b)

grupowej.
 ”
 ,

b)

ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„ 

3.

Skład ilościowy i asortymentowy środków spożywczych zawartych w racjach żywnościowych, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy wydane na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji   (Dz. U. z 2015 r. poz. 1483).
 ”
 ;

3)

w § 5 pkt 15 otrzymuje brzmienie:
„ 

15)

pełniącym służbę w etatowych pododdziałach ochrony Jednostki Wojskowej Nr 2414, Nr 2286 i Nr 5718 - w czasie pełnienia służby wartowniczej.
 ”
 ;

4)

w § 13:

a)

w ust. 1 w pkt 10 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 11 w brzmieniu:
„ 

11)

pełniącym służbę wartowniczą - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
 ”
 ,

b)

uchyla się ust. 4;

5)

§ 14 otrzymuje brzmienie:
„ 

§ 14.

Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie normy wyżywienia, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b.
 ”
 ;

6)

w § 15 po ust. 2 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„ 

3.

Napój w wymiarze 200% dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:

1)

batalionu Reprezentacyjnego Wojska Polskiego pełniącym służbę wartowniczą na posterunkach honorowych w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;

2)

uczestniczącym w zgrupowaniach wojskowych z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja i Święta Wojska Polskiego, Narodowego Święta Niepodległości w warunkach, o których mowa w § 15 ust. 1 pkt 2.
 ”
 ;

7)

w § 20 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„ 

1a.

Żołnierzom zawodowym i żołnierzom pełniącym służbę kandydacką uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje bezpłatne wyżywienie, jeżeli nie otrzymali diety z tytułu krajowej podróży służbowej.
 ”
 ;

8)

po § 20 dodaje się § 20a w brzmieniu:
„ 

§ 20a.

W przypadkach uzasadnionych względami higieniczno-sanitarnymi, wymogami przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, panującymi warunkami klimatycznymi lub potrzebami operacyjnymi Minister Obrony Narodowej może przyznać żołnierzom zawodowym bezpłatne wyżywienie według norm wyżywienia określonych w § 3.
 ”
 ;

9)

załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie miesiąca od dnia ogłoszenia.

Załącznik   -   Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką


Symbol grapy produktów spożywczych
Nazwa grapy produktów spożywczych
Normy wyżywienia
zasadnicze
dodatkowe
żołnierska
szkolna
specjalna
operacyjna
ogólna
chleba
napoju
010
020
030
040
044
110
111
160
01
Strączkowe
27
27
28
28
75
-
-
-
02
Przetwory zbożowe
73
73
62
52
234
-
-
-
03
Pieczywo
670
670
600
500
633
100
700
-
04
Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso
259
292
400
430
423
83
-
-
05
Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec
17
19
19
19
20
-
-
-
06
Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej
20
10
10
10
10
-
-
-
07
Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko
850
850
975
1050
450
370
-
-
08
Masło i śmietana w przeliczeniu na masło
36
46
64
66
45
20
-
-
09
Jaja
25 (0,5)x
25 (0,5)x
50 (1)x
50 (1)x
-
25 (0,5)x
-
-
10
Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich
49
58
90
90
60
-
-
-
11
Ziemniaki
700
700
600
500
360
-
-
-
12
Warzywa i owoce bogate w witaminę C
120
132
160
170
-
65
-
-
13
Warzywa i owoce karotenowe
160
160
160
160
206
110
-
-
14
Inne warzywa i owoce
320
365
560
695
397
420
-
-
15
Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier
71
73
84
97
117
20
-
-
16
Woda pitna butelkowana
-
-
-
-
(3,0)*
-
-
(3,0)*
                   

Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.
1) Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.