1.
Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1)
zasadnicze:
d)
operacyjną - 040 lub 044,
paczkowane (racje żywnościowe):
2.
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych
normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3.
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o
których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4.
W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie
żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt
przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości
pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5.
Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której
mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,