|
1
|
Wykrywanie obecności Salmonella spp.:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna
|
80
|
|
|
2)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
|
99
|
|
|
4)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
|
311 (jedna próbka)
|
|
|
5)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
|
175 (każda próbka)
|
|
|
6)
identyfikacja - metoda klasyczna
|
165
|
|
2
|
Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności
|
35
|
|
|
2)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa:
|
46
|
|
|
a)
potwierdzenie 1 kolonii
|
4
|
|
|
3)
oznaczanie liczby - metoda NPL:
|
70
|
|
|
a)
potwierdzenie 1 probówki
|
4
|
|
3
|
Badanie w kierunku Escherichia coli:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności
|
35
|
|
|
2)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
|
110
|
|
|
4)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
46
|
|
|
5)
oznaczanie liczby - metoda NPL:
|
70
|
|
|
a)
potwierdzenie 1 probówki
|
4
|
|
|
6)
identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
7)
identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR
|
110
|
|
4
|
Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
2)
wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
|
139
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
|
329 (jedna próbka)
|
|
|
4)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
|
175 (każda próbka)
|
|
|
5)
wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO
|
122
|
|
|
6)
potwierdzenie kolonii
|
93
|
|
5
|
Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności
|
35
|
|
|
2)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
|
295 (jedna próbka)
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
|
143 (każda próbka)
|
|
|
4)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
46
|
|
|
5)
oznaczanie liczby - metoda NPL
|
70
|
|
|
6)
identyfikacja 1 kolonii
|
6
|
|
6
|
Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii):
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna
|
35
|
|
|
2)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
|
295 (jedna próbka)
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
|
143 (każda próbka)
|
|
|
4)
identyfikacja
|
33
|
|
7
|
Badanie w kierunku Bacillus cereus:
|
|
|
|
1)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
64
|
|
|
2)
identyfikacja
|
29
|
|
8
|
Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności
|
35
|
|
|
2)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
62
|
|
|
3)
oznaczanie liczby - metoda NPL:
|
60
|
|
|
a)
potwierdzenie 1 probówki
|
7
|
|
|
4)
identyfikacja 1 kolonii
|
7
|
|
9
|
Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:
|
|
|
|
metoda testowa Mini Vidas:
|
|
|
|
1)
bez zagęszczenia
|
121
|
|
|
2)
z zagęszczeniem
|
176
|
|
10
|
Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności w 25 g
|
93
|
|
|
2)
wykrywanie obecności w 1 g
|
63
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
4)
wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
|
127
|
|
|
5)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
89
|
|
|
6)
identyfikacja
|
232
|
|
11
|
Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności w 1 g
|
75
|
|
|
2)
wykrywanie obecności w 25 g
|
290
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
4)
identyfikacja
|
116
|
|
12
|
Badanie w kierunku Campylobacter spp.:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
|
110
|
|
|
2)
wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
|
139
|
|
|
3)
wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO
|
116
|
|
|
4)
identyfikacja
|
107
|
|
13
|
Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
70
|
|
14
|
Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
58
|
|
15
|
Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności
|
23
|
|
|
2)
wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany
|
23
|
|
|
3)
wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych
redukujących siarczany - metoda NPL
|
99
|
|
|
4)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
77
|
|
|
5)
identyfikacja
|
72
|
|
16
|
Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
|
|
|
|
1)
ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa
|
40
|
|
|
2)
ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa
|
40
|
|
|
3)
badanie bakterii grupy coli:
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
|
39
|
|
|
b)
potwierdzenie 1 kolonii
|
10
|
|
|
4)
badanie Escherichia coli:
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
|
39
|
|
|
b)
potwierdzenie 1 kolonii
|
14
|
|
|
5)
badanie enterokoków kałowych:
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
|
39
|
|
|
b)
potwierdzenie 1 płytki
|
10
|
|
|
6)
badanie Pseudomonas aeruginosa:
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
|
39
|
|
|
b)
potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap
|
11
|
|
|
c)
potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap
|
30
|
|
|
7)
badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami):
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
|
59
|
|
|
8)
badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
|
55
|
|
17
|
Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna
|
12
|
|
18
|
Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna
|
12
|
|
19
|
Badanie bakterioskopowe
|
17
|
|
20
|
Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC:
|
|
|
|
1)
pierwsza próbka
|
347
|
|
|
2)
następna próbka w serii
|
171
|
|
21
|
Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii)
|
180
|
|
22
|
Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC):
|
|
|
|
1)
wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda
Real-Time PCR
|
329 (jedna próbka)
|
|
|
2)
wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda
Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
|
179 (każda próbka)
|
|
|
3)
izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego)
|
1512
|
|
23
|
Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością
- metoda wymazów: 1) wykrywanie obecności Salmonella spp.:
|
|
|
|
a)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna
|
72
|
|
|
b)
identyfikacja - metoda klasyczna 2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
|
165
|
|
|
a)
wykrywanie obecności
|
12
|
|
|
b)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
62
|
|
|
c)
potwierdzenie 1 probówki
|
7
|
|
|
d)
identyfikacja 1 kolonii
|
7
|
|
|
3)
badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
|
|
|
|
a)
wykrywanie obecności
|
12
|
|
|
b)
potwierdzenie 1 probówki
|
4
|
|
|
4)
wykrywanie obecności Listeria monocytogenes:
|
|
|
|
a)
wykrywanie obecności - metoda klasyczna
|
93
|
|
|
b)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
89
|
|
|
c)
identyfikacja
|
232
|
|
|
5)
drobnoustroje tlenowe mezofilne:
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
58
|
|
|
6)
badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
|
|
|
|
a)
oznaczanie liczby - metoda płytkowa
|
46
|
|
|
b)
identyfikacja
|
6
|