Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 24 lipca 2019 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności 1)Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 95).

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia   (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności   (Dz. U. poz. 2012) wprowadza się następujące zmiany:

1)

w § 2:

a)

w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„ 

3)

czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
 ”
 ,

b)

w ust. 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„ 
Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:
 ”
 ;

2)

w § 4 uchyla się ust. 2 i 3;

3)

§ 6 otrzymuje brzmienie:
„ 

§ 6.

Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:

1)

kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;

2)

oględziny towaru o masie:

a)

do 500 kg - 17 zł,

b)

powyżej 500 kg do 1 tony - 40 zł,

c)

powyżej 1 tony do 10 ton - 100 zł,

d)

powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,

e)

powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,

f)

powyżej 60 ton - 500 zł;

3)

kontrola środka transportu:

a)

którym towar jest przewożony - 41 zł,

b)

w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę - 20 zł;

4)

proste pobranie próbek - 17 zł;

5)

złożone pobranie próbek - 52 zł;

6)

przewóz próbek do laboratorium:

a)

samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:

b)

za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie - w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;

7)

wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;

8)

w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:

a)

jego sporządzenie - 35 zł,

b)

każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 5 zł;

9)

w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:

a)

jego sporządzenie - 35 zł,

b)

każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu - 5 zł;

10)

w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:

a)

jego sporządzenie - 35 zł,

b)

każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu - 5 zł.
 ”
 ;

4)

po § 6 dodaje się § 6a w brzmieniu:
„ 

§ 6a.

1.

Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.

2.

Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
 ”
 ;

5)

w załączniku do rozporządzenia:

a)

w części I w tabeli:
  •   -  
    wiersz oznaczony lp. 64 otrzymuje brzmienie:

    64
    Pestycydy - związki polarne: technika LC/MS/MS
    375
         

  •   -  
    w wierszu oznaczonym lp. 66 dodaje się pkt 7 w brzmieniu:
    „ 

    7)

    HPLC/UV/FL 472
     ”
     ,
  •   -  
    uchyla się wiersz oznaczony lp. 67,
  •   -  
    w wierszu oznaczonym lp. 91 pkt 6 otrzymuje brzmienie:
    „ 

    6)

    do 95% alkoholu etylowego 597
     ”
     ,

b)

część II otrzymuje brzmienie:
„ 

II.

Badania mikrobiologiczne

Lp.
Rodzaj oznaczenia
Stawka w zł
1
2
3
1
Wykrywanie obecności Salmonella spp.:
 
 
  1)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna
80
 
  2)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
99
 
  4)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
311 (jedna próbka)
 
  5)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
175 (każda próbka)
 
  6)   identyfikacja - metoda klasyczna
165
2
Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
 
 
  1)   wykrywanie obecności
35
 
  2)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa:
46
 
  a)   potwierdzenie 1 kolonii
4
 
  3)   oznaczanie liczby - metoda NPL:
70
 
  a)   potwierdzenie 1 probówki
4
3
Badanie w kierunku Escherichia coli:
 
 
  1)   wykrywanie obecności
35
 
  2)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
110
 
  4)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
46
 
  5)   oznaczanie liczby - metoda NPL:
70
 
  a)   potwierdzenie 1 probówki
4
 
  6)   identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR
110
 
  7)   identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR
110
4
Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
 
 
  1)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
 
  2)   wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
139
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
329 (jedna próbka)
 
  4)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
175 (każda próbka)
 
  5)   wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO
122
 
  6)   potwierdzenie kolonii
93
5
Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
 
 
  1)   wykrywanie obecności
35
 
  2)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
295 (jedna próbka)
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
143 (każda próbka)
 
  4)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
46
 
  5)   oznaczanie liczby - metoda NPL
70
 
  6)   identyfikacja 1 kolonii
6
6
Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii):
 
 
  1)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna
35
 
  2)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
295 (jedna próbka)
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
143 (każda próbka)
 
  4)   identyfikacja
33
7
Badanie w kierunku Bacillus cereus:
 
 
  1)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
64
 
  2)   identyfikacja
29
8
Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
 
 
  1)   wykrywanie obecności
35
 
  2)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
62
 
  3)   oznaczanie liczby - metoda NPL:
60
 
  a)   potwierdzenie 1 probówki
7
 
  4)   identyfikacja 1 kolonii
7
9
Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:
 
 
metoda testowa Mini Vidas:
 
 
  1)   bez zagęszczenia
121
 
  2)   z zagęszczeniem
176
10
Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
 
 
  1)   wykrywanie obecności w 25 g
93
 
  2)   wykrywanie obecności w 1 g
63
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
 
  4)   wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
127
 
  5)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
89
 
  6)   identyfikacja
232
11
Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
 
 
  1)   wykrywanie obecności w 1 g
75
 
  2)   wykrywanie obecności w 25 g
290
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
 
  4)   identyfikacja
116
12
Badanie w kierunku Campylobacter spp.:
 
 
  1)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
 
  2)   wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
139
 
  3)   wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO
116
 
  4)   identyfikacja
107
13
Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa
70
14
Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa
58
15
Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
 
 
  1)   wykrywanie obecności
23
 
  2)   wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany
23
 
  3)   wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL
99
 
  4)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
77
 
  5)   identyfikacja
72
16
Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
 
 
  1)   ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa
40
 
  2)   ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa
40
 
  3)   badanie bakterii grupy coli:
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
 
  b)   potwierdzenie 1 kolonii
10
 
  4)   badanie Escherichia coli:
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
 
  b)   potwierdzenie 1 kolonii
14
 
  5)   badanie enterokoków kałowych:
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
 
  b)   potwierdzenie 1 płytki
10
 
  6)   badanie Pseudomonas aeruginosa:
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
 
  b)   potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap
11
 
  c)   potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap
30
 
  7)   badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami):
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
59
 
  8)   badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
55
17
Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna
12
18
Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna
12
19
Badanie bakterioskopowe
17
20
Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC:
 
 
  1)   pierwsza próbka
347
 
  2)   następna próbka w serii
171
21
Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii)
180
22
Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC):
 
 
  1)   wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR
329 (jedna próbka)
 
  2)   wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
179 (każda próbka)
 
  3)   izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego)
1512
23
Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów:
1) wykrywanie obecności Salmonella spp.:
 
 
  a)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna
72
 
  b)   identyfikacja - metoda klasyczna 2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
165
 
  a)   wykrywanie obecności
12
 
  b)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
62
 
  c)   potwierdzenie 1 probówki
7
 
  d)   identyfikacja 1 kolonii
7
 
  3)   badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
 
 
  a)   wykrywanie obecności
12
 
  b)   potwierdzenie 1 probówki
4
 
  4)   wykrywanie obecności Listeria monocytogenes:
 
 
  a)   wykrywanie obecności - metoda klasyczna
93
 
  b)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
89
 
  c)   identyfikacja
232
 
  5)   drobnoustroje tlenowe mezofilne:
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
58
 
  6)   badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
 
 
  a)   oznaczanie liczby - metoda płytkowa
46
 
  b)   identyfikacja
6
     

”.

§ 2.

Do postępowań w sprawie wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.

§ 3.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 95).
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2019 r. poz. 60, 125, 690, 730, 1123, 1180, 1466 i 1495.