Świadczeniodawca jest obowiązany na bieżąco prowadzić weryfikację spełniania założeń
pilotażu, w szczególności dotyczących jakości posiłków, polegającą na następujących
działaniach:
1)
weryfikacja prosta - prowadzona codziennie, przez wyznaczoną osobę wskazaną przez
świadczeniodawcę, w szczególności dietetyka, polegająca na weryfikacji organoleptycznej
podstawowych parametrów zgodnie z formularzem, którego wzór określa załącznik do rozporządzenia;
2)
weryfikacja zaawansowana - polega na prowadzeniu przez świadczeniodawcę okresowych
badań fizycznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych żywności;
3)
badanie opinii pacjentek - polega na informowaniu pacjentek o możliwości zgłaszania
uwag dotyczących posiłków (pozytywnych i negatywnych), przy jednoczesnym wskazaniu
sposobu przekazywania tych uwag w szczególności dietetykowi lub za pośrednictwem strony
internetowej świadczeniodawcy.