Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 9 sierpnia 2019 r.w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy” 1)Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 95).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 48e ust. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych   (Dz. U. z 2019 r. poz. 1373 i 1394) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzeniem ustala się program pilotażowy pod nazwą „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy”, zwany dalej „pilotażem”.

§ 2.

Celem głównym pilotażu jest:

1)

wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 1, zwanym dalej „pacjentkami”;

2)

propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji w oddziałach szpitalnych, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 1.

§ 3.

1.

Celami szczegółowymi pilotażu są:

1)

podniesienie jakości żywienia pacjentek;

2)

zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji;

3)

zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego żywienia;

4)

wyrobienie dobrych nawyków pacjentek w zakresie właściwego odżywiania;

5)

spełnienie przez świadczeniodawców warunków przygotowywania posiłków, o których mowa w ust. 2.

2.

Świadczeniodawca albo podmiot realizujący usługę dostarczania posiłków spełniają następujące warunki:

1)

rejestracja i zatwierdzenie zakładu, w którym są przygotowywane posiłki, przez Państwową Inspekcje Sanitarną;

2)

wdrożenie systemu HACCP;

3)

personel zajmujący się przygotowaniem posiłków posiada aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz odpowiednie przeszkolenie z systemu HACCP;

4)

pozyskiwanie produktów spożywczych następuje ze sprawdzonego i udokumentowanego źródła (zasada identyfikowalności produktów, zatwierdzonych i zweryfikowanych dostawców);

5)

transport żywności jest zgodny z systemem HACCP.

§ 4.

1.

Okres realizacji pilotażu obejmuje:

1)

etap organizacji pilotażu, który trwa 24 miesiące od dnia rozpoczęcia jego realizacji, którym jest dzień podpisania umowy na realizację pilotażu;

2)

etap ewaluacji pilotażu, który trwa 12 miesięcy od zakończenia etapu, o którym mowa w pkt 1.

2.

Etap organizacji pilotażu obejmuje:

1)

zawarcie umów z realizatorami pilotażu przez Narodowy Fundusz Zdrowia;

2)

realizację pilotażu;

3)

monitorowanie pilotażu.

§ 5.

1.

Realizatorem pilotażu może być świadczeniodawca, który:

1)

posiada umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia na oddziale o profilu:

a)

neonatologicznym lub

b)

położniczo-ginekologicznym, lub

c)

ginekologicznym, lub

d)

patologii ciąży, lub

e)

położniczym, lub

f)

położnictwa i neonatologii, lub

g)

ginekologii onkologicznej;

2)

zapewnia wyżywienie zgodnie z wymaganiami określonymi w § 3 ust. 2 oraz w załączniku do rozporządzenia;

3)

zapewnia udział dietetyka w realizacji pilotażu, w tym przez nadzór nad jadłospisem oraz możliwość prowadzenia konsultacji dietetycznych.

2.

Świadczeniodawca spełniający warunki, o których mowa w ust. 1, zgłasza się do właściwego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia, który zawiera z nim umowę o realizację pilotażu.

3.

Warunki realizacji świadczeń, w tym wyposażenie w sprzęt i aparaturę medyczną, odpowiadają wymaganiom określonym w przepisach wydawanych na podstawie art. 31d ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych odnoszących się do świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego.

4.

Świadczeniodawca realizuje pilotaż przez co najmniej 12 miesięcy od dnia następującego po dniu podpisania z Narodowym Funduszem Zdrowia umowy o realizację pilotażu.

§ 6.

1.

Sposób realizacji pilotażu obejmuje:

1)

zapewnienie wyżywienia pacjentkom spełniającego wymagania określone w § 3 ust. 2 oraz w załączniku do rozporządzenia;

2)

konsultacje dietetyczne dla pacjentek;

3)

poradnictwo, edukację i rozpowszechnianie informacji dotyczących prawidłowego żywienia pacjentek;

4)

zapewnienie weryfikacji spełniania założeń pilotażu zgodnie z ust. 2-4.

2.

Świadczeniodawca jest obowiązany na bieżąco prowadzić weryfikację spełniania założeń pilotażu, w szczególności dotyczących jakości posiłków, polegającą na następujących działaniach:

1)

weryfikacja prosta - prowadzona codziennie, przez wyznaczoną osobę wskazaną przez świadczeniodawcę, w szczególności dietetyka, polegająca na weryfikacji organoleptycznej podstawowych parametrów zgodnie z formularzem, którego wzór określa załącznik do rozporządzenia;

2)

weryfikacja zaawansowana - polega na prowadzeniu przez świadczeniodawcę okresowych badań fizycznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych żywności;

3)

badanie opinii pacjentek - polega na informowaniu pacjentek o możliwości zgłaszania uwag dotyczących posiłków (pozytywnych i negatywnych), przy jednoczesnym wskazaniu sposobu przekazywania tych uwag w szczególności dietetykowi lub za pośrednictwem strony internetowej świadczeniodawcy.

3.

Weryfikacja, o której mowa w ust. 2 pkt 2, jest niezapowiedziana i wykonywana co najmniej raz na 6 miesięcy oraz ma na celu potwierdzenie:

1)

składu potraw;

2)

wartości odżywczych;

3)

gramatury;

4)

braku obecności bakterii, pleśni i drożdży;

5)

braku obecności zanieczyszczeń;

6)

kaloryczności.

4.

Badania w ramach weryfikacji, o której mowa w ust. 2 pkt 2, są przeprowadzone przez niezależne laboratorium referencyjne.

5.

Świadczeniodawca oraz podmiot realizujący usługę dostarczania posiłków jest obowiązany uwzględniać wyniki weryfikacji i badania opinii, o której mowa w ust. 2 pkt 1 i 2.

§ 7.

1.

Pacjentka wybiera realizatora pilotażu spośród świadczeniodawców, o których mowa w § 5 ust. 1, posiadających umowę o realizację pilotażu.

2.

Świadczeniodawca obejmuje pilotażem wszystkie pacjentki, którym udziela świadczeń w związku z porodem.

§ 8.

Rozliczenie pilotażu odbywa się według stawki w wysokości 18,20 zł za osobodzień pobytu na oddziale, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 1, na pacjentkę objętą pilotażem.

§ 9.

1.

Wskaźnikami realizacji pilotażu są:

1)

wskaźniki produktu:

a)

liczba pacjentek, które skorzystały z pilotażu,

b)

liczba realizatorów pilotażu,

c)

liczba osobodni pobytu na oddziale, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 1, objętym pilotażem,

d)

wartość środków finansowych poniesionych na realizację pilotażu przez Narodowy Fundusz Zdrowia w stosunku do środków finansowych planowanych na realizację pilotażu;

2)

wskaźniki rezultatu:

a)

zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji,

b)

uzyskanie przez pacjentki wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania.

2.

Realizatorzy pilotażu przekazują do Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie do 10. dnia każdego miesiąca, za miesiąc poprzedni, dane, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c.

§ 10.

1.

Sposób pomiarów wskaźników, o których mowa w § 9 ust. 1, przez Narodowy Fundusz Zdrowia uwzględnia dane ze sprawozdawczości Narodowego Funduszu Zdrowia i dane przekazane przez realizatorów pilotażu oraz wyniki przeprowadzonych weryfikacji i badania opinii, o których mowa w § 6 ust. 2.

2.

W ramach ewaluacji pilotażu, w terminie 12 miesięcy po jego zakończeniu, Narodowy Fundusz Zdrowia opracuje raport końcowy uwzględniający ocenę wskaźników, o których mowa w § 9 ust. 1.

3.

Raport końcowy, o którym mowa w ust. 2, jest umieszczany przez Narodowy Fundusz Zdrowia na stronie podmiotowej Narodowego Funduszu Zdrowia oraz jest przekazywany do urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw zdrowia.

§ 11.

Szczegółowe warunki realizacji pilotażu są określone w załączniku do rozporządzenia.

§ 12.

Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji pilotażu jest Narodowy Fundusz Zdrowia.

§ 13.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 95).

Załącznik   -   Szczegółowe warunki realizacji programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy”