1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo,
na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca
2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. poz. 1250).
2)
Niniejsze rozporządzenie wykonuje decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2015/789 z dnia
18 maja 2015 r. w sprawie środków zapobiegających wprowadzaniu do Unii i rozprzestrzenianiu
się w niej organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz. Urz. UE L 125 z 21.05.2015,
str. 36, z późn. zm.).
3)
Baza danych Komisji Europejskiej roślin żywicielskich podatnych na Xylella fastidiosa
na terytorium Unii Europejskiej, udostępniona pod
4)
Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych - International Standards
for Phytosanitary Measures, Part 31 - Methodologies for Sampling of Consignments No
31, FAO, Rome, przyjęty na podstawie art. X Międzynarodowej konwencji ochrony roślin,
sporządzonej w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r. (Dz. U. z 2001 r. poz. 151 oraz z 2007 r.
poz. 485), udostępniony pod adresem: www.acfs.go.th/ sps/downloads/ISPM_31.pdf.
5)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 28 lipca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów
postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella
fastidiosa (Wells et al.) (Dz. U. poz. 1550), które weszło w życie z dniem 2 września
2017 r.
6)
Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych - International Standards
for Phytosanitary Measures, Part 4 - Requirements for the establishment of pest free
areas, Publication No 4, FAO, Rome, przyjęty na podstawie art. X Międzynarodowej konwencji
ochrony roślin, sporządzonej w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r. (Dz. U. z 2001 r. poz.
151 oraz z 2007 r. poz. 485), udostępniony pod adresem: http://www.fao.org/docrep/009/a0450e/a0450e00.htm.
7)
Zmiany wymienionej decyzji zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 333 z 19.12.2015, str.
143 i Dz. Urz. UE L 126 z 14.05.2016,
8)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.
9)
Dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.
10)
Wprowadzenie do wyliczenia w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o
którym mowa w odnośniku 5.
11)
Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych - International Standards
for Phytosanitary Measures, Part 4 - Pest Surveillance, Requirements for the establishment
of Pest Free Areas, Publication No 4, FAO, Rome, przyjęty na podstawie art. X Międzynarodowej
konwencji ochrony roślin, sporządzonej w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r. (Dz. U. z 2001 r.
poz. 151 oraz z 2007 r. poz. 485), udostępniony pod adresem: http://www.fao.org/docrep/009/a0450e/a0450e00.htm.
12)
Dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.
13)
Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych - International Standards
for Phytosanitary Measures, Part 10 - Requirements for the establishment of pest free
places of production and pest free production sites, Publication No 10, FAO, Rome,
przyjęty na podstawie art. X Międzynarodowej konwencji ochrony roślin, sporządzonej
w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r., udostępniony pod adresem: http://www.fao.org/docrep/009/a0450e/a0450e00.htm.
14)
EPPO (Europejska i Śródziemnomorska Organizacja Ochrony Roślin), 2012 r. Obróbka gorącą
wodą w celu zwalczania fitoplazmy żółknięcia dorée winorośli. EPPO Bulletin, 42(3),
490-492, udostępniony pod adresem: https://gd.eppo.int/download/standard/280/pm10-018-1-en.pdf.
15)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 20 lipca 2016 r.