Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 4 listopada 2019 r.w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działami administracji rządowej - rolnictwo i rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów   (Dz. U. poz. 1401) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa opis i wzory znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych w rozumieniu art. 3 pkt 13 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych   (Dz. U. z 2019 r. poz. 706), zwanych dalej „GMO”:

1)

żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego, oraz pasz;

2)

produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego.

§ 2.

Wzory znaków graficznych, o których mowa w § 1, są określone w załączniku do rozporządzenia.

§ 3.

1.

Znaki graficzne, o których mowa w § 1, składają się z koła podzielonego poziomo na dwa odcinki, przy czym górny odcinek koła jest w kolorze białym, a dolny jego odcinek jest w kolorze zielonym i zawiera rysunek trzech złączonych ze sobą liści w kolorze białym.

2.

Znaki graficzne, o których mowa w § 1, zawierają następujące informacje:

1)

wyrazy „BEZ GMO” - w przypadku znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od GMO żywności oraz pasz, o których mowa w § 1 pkt 1, rozmieszczone w następujący sposób:

a)

w górnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „BEZ” w kolorze zielonym,

b)

w dolnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „GMO” w kolorze białym;

2)

wyrazy „WYPRODUKOWANE BEZ STOSOWANIA GMO” - w przypadku znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od GMO produktów i żywności, o których mowa w § 1 pkt 2, rozmieszczone w następujący sposób:

a)

w górnym odcinku koła na łuku jest umieszczony wyraz „WYPRODUKOWANO” w kolorze zielonym,

b)

poniżej wyrazu „WYPRODUKOWANO”, w górnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „BEZ” w kolorze zielonym,

c)

pod wyrazem „BEZ”, w górnym odcinku koła na poziomej średnicy koła, jest umieszczony wyraz „STOSOWANIA” w kolorze zielonym,

d)

w dolnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „GMO” w kolorze białym.

§ 4.

W znakach graficznych, o których mowa w § 1, zamiast koloru białego i zielonego można użyć koloru białego i czarnego, przy czym w przypadku użycia koloru:

1)

białego zamiast koloru zielonego kolor biały jest zastępowany kolorem czarnym;

2)

czarnego zamiast koloru białego kolor zielony jest zastępowany kolorem białym.

§ 5.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2020 r.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działami administracji rządowej - rolnictwo i rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).

Załącznik   -   Wzory znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych

Wzór nr 1
Znak graficzny, który stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego, oraz pasz
Wzór nr 2
Znak graficzny, który stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego