w wyniku postępowania zakończonego ograniczeniem szerokości strefy bezpieczeństwa,
o którym mowa w § 2 ust. 4, stwierdzono, że obecność organizmu szkodliwego była odosobnionym
przypadkiem i nie doszło do rozprzestrzenienia się organizmu szkodliwego; 2) w strefie
porażenia i strefie bezpieczeństwa w terminie bezpośrednio poprzedzającym termin upływu
12 miesięcy od dnia utworzenia strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa zostały przeprowadzone
kontrole: a) zgodnie z technicznymi wytycznymi dotyczącymi badań występowania organizmu
szkodliwego udostępnionymi na stronie internetowej Komisji Europejskiej
3)„Guidelines for the survey of Xylella fastidiosa (Wells et al.) in the Union territory”
(Wytyczne dotyczące badania organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) na terytorium
Unii): http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_guidelines_xylella-survey.pdf., b) w sposób umożliwiający z 99% prawdopodobieństwem wykrycie rośliny porażonej,
jeżeli jest porażonych co najmniej 1% roślin, c) obejmujące rośliny podatne na porażenie
przez organizm szkodliwy wykazujące objawy porażenia, a także rośliny podatne na porażenie
przez organizm szkodliwy niewykazujące objawów porażenia znajdujące się w pobliżu
roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujących takie objawy;
3) w strefie bezpieczeństwa po zaprzestaniu prowadzenia działań, o których mowa w
§ 4, co najmniej w okresie dwóch kolejnych lat przeprowadza się kontrole występowania
organizmu szkodliwego, które: a) umożliwiają z 99% prawdopodobieństwem wykrycie rośliny
porażonej, przy założeniu, że jest porażonych co najmniej 1% roślin, b) obejmują rośliny
podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujące objawy porażenia, a także
rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy niewykazujące objawów porażenia
znajdujące się w pobliżu roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujących
takie objawy.