1.
Funkcjonariusz odbywający podróż służbową poza granicami kraju, zwaną dalej „zagraniczną
podróżą służbową”, otrzymuje dietę, o której mowa w art. 172 ust. 3 pkt 1 ustawy,
w wysokości określonej dla diety przysługującej w czasie podróży zagranicznej do danego
państwa docelowego w przepisach wydanych na podstawie art. 775§ 2 Kodeksu pracy, za każdą dobę zagranicznej podróży służbowej liczoną od chwili:
1)
przekroczenia granicy polskiej w drodze za granicę do chwili przekroczenia granicy
polskiej w drodze powrotnej do kraju - w przypadku odbywania podróży środkami komunikacji
lądowej;
2)
startu samolotu w drodze za granicę z ostatniego lotniska w kraju do chwili lądowania
samolotu w drodze powrotnej na pierwszym lotnisku w kraju - w przypadku odbywania
podróży środkami komunikacji lotniczej;
3)
wyjścia statku (promu) z portu polskiego do chwili wejścia statku (promu) w drodze
powrotnej do portu polskiego - w przypadku odbywania podróży środkami komunikacji
morskiej.
2.
Wysokość diety, o której mowa w ust. 1, za niepełną dobę zagranicznej podróży służbowej
wynoszącą:
1)
do 8 godzin - stanowi 33,33%,
2)
ponad 8 do 12 godzin - stanowi 50%,
3)
ponad 12 godzin - stanowi 100%
- diety przysługującej w czasie podróży zagranicznej do danego państwa docelowego
określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 775§ 2 Kodeksu pracy.
3.
Wysokość diety, o której mowa w ust. 1, jeżeli:
1)
funkcjonariuszowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie,
2)
funkcjonariusz przebywa w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym
- stanowi 25% diety przysługującej w czasie podróży zagranicznej do danego państwa
docelowego określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 775§ 2 Kodeksu pracy.
4.
Wysokość diety, o której mowa w ust. 1 i 2, zmniejsza się o koszty zapewnionego bezpłatnego
wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- diety przysługującej w czasie podróży zagranicznej do danego państwa docelowego
określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 775§ 2 Kodeksu pracy.
5.
W przypadku korzystania przez funkcjonariusza wykonującego czynności służbowe w zagranicznej
podróży służbowej z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie, przepisy
ust. 4 stosuje się odpowiednio.