Rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 15 lutego 2019 r.w sprawie sposobu i form współdziałania Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych 1)Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej kieruje działem administracji rządowej - rybołówstwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (Dz. U. poz. 2324 oraz z 2018 r. poz. 100).

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego   (Dz. U. z 2018 r. poz. 262, 1629, 1669 i 2340) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa sposób i formy:

1)

współdziałania Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanej dalej „Inspekcją”, przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych, w tym przekazywania informacji o nieprawidłowościach dotyczących produktów rybołówstwa, w zakresie:

a)

kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 334 z 23.12.1996, str. 1, z późn. zm.3)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. WE L 52 z 22.02.1997, str. 8 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 3, str. 3, Dz. Urz. WE L 298 z 25.11.2000, str. 1 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 4, str. 348, Dz. Urz. WE L 337 z 20.12.2001, str. 23 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 5, str. 269, Dz. Urz. UE L 236 z 23.09.2003, str. 33 i Dz. Urz. UE L 132 z 26.05.2005, str. 15. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 2, str. 331),

b)

identyfikowalności, o której mowa w art. 58 rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z dnia 20 listopada 2009 r. ustanawiającego unijny system kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 847/96, (WE) nr 2371/2002, (WE) nr 811/2004, (WE) nr 768/2005, (WE) nr 2115/2005, (WE) nr 2166/2005, (WE) nr 388/2006, (WE) nr 509/2007, (WE) nr 676/2007, (WE) nr 1098/2007, (WE) nr 1300/2008, (WE) nr 1342/2008 i uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, (WE) nr 1627/94 oraz (WE) nr 1966/2006   (Dz. Urz. UE L 343 z 22.12.2009, str. 1, z późn. zm.)4)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 1, Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 22, Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 86, Dz. Urz. UE L 355 z 31.12.2013, str. 94, Dz. Urz. UE L 149 z 20.05.2014, str. 1, Dz. Urz. UE L 133 z 29.05.2015, str. 1, Dz. Urz. UE L 149 z 16.06.2015, str. 23 i Dz. Urz. UE L 319 z 04.12.2015, str. 21.,

c)

określonym w art. 9 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 640/2010 z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie programu dokumentacji połowów tuńczyka błękitnopłetwego Thunnus thynnus i zmiany rozporządzenia Rady (WE) nr 1984/2003   (Dz. Urz. UE L 194 z 24.07.2010, str. 1);

2)

organizowania wspólnych kontroli produktów rybnych.

§ 2.

1.

Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego i Inspekcja współdziałają ze sobą w sposób zapewniający sprawne przeprowadzenie kontroli produktów rybnych.

2.

Współdziałanie, o którym mowa w ust. 1, polega na:

1)

organizowaniu i przeprowadzaniu wspólnych kontroli magazynów, przetwórni oraz innych pomieszczeń służących do przechowywania lub przetwarzania produktów rybnych;

2)

wzajemnym udostępnianiu dokumentów zgromadzonych podczas kontroli produktów rybnych, w tym protokołów kontroli oraz postanowień i decyzji wydanych podczas kontroli;

3)

wzajemnym przekazywaniu informacji o podejrzeniu naruszenia przepisów o organizacji rynku rybnego albo wystąpieniu zagrożenia takiego naruszenia;

4)

wzajemnym udzielaniu pomocy technicznej, jeżeli wynika to ze specyfiki kontroli produktów rybnych, której przeprowadzenie nie jest możliwe bez udzielenia takiej pomocy;

5)

wzajemnym korzystaniu ze środków transportu i łączności podczas prowadzenia wspólnych działań;

6)

wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji produktów rybnych;

7)

organizowaniu szkoleń i wymiany doświadczeń w zakresie objętym współpracą.

3.

Dokumenty, o których mowa w ust. 2 pkt 2, mogą być udostępniane również w formie elektronicznej, za pomocą środków komunikacji elektronicznej.

§ 3.

1.

Przekazanie przez Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego Inspekcji informacji o nieprawidłowościach dotyczących produktów rybołówstwa, w zakresie:

1)

kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa,

2)

identyfikowalności, o której mowa w art. 58 rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z dnia 20 listopada 2009 r. ustanawiającego unijny system kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 847/96, (WE) nr 2371/2002, (WE) nr 811/2004, (WE) nr 768/2005, (WE) nr 2115/2005, (WE) nr 2166/2005, (WE) nr 388/2006, (WE) nr 509/2007, (WE) nr 676/2007, (WE) nr 1098/2007, (WE) nr 1300/2008, (WE) nr 1342/2008 i uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, (WE) nr 1627/94 oraz (WE) nr 1966/2006,

3)

określonym w art. 9 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 640/2010 z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie programu dokumentacji połowów tuńczyka błękitnopłetwego Thunnus thynnus i zmiany rozporządzenia Rady (WE) nr 1984/2003
- następuje z urzędu, pisemnie w postaci papierowej albo za pomocą telefaksu, albo za pomocą środków komunikacji elektronicznej, nie później jednak niż przed upływem 6 godzin od ich uzyskania.

2.

Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego, wraz z informacjami, o których mowa w ust. 1, lub niezwłocznie po ich przekazaniu, przekazuje również zabezpieczone w sprawie dowody oraz dokumenty zgromadzone podczas kontroli.

3.

Inspekcja informuje Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego o sposobie załatwienia sprawy, niezwłocznie po jej zakończeniu, nie później jednak niż w terminie 3 dni roboczych od dnia jej zakończenia, pisemnie w postaci papierowej albo za pomocą telefaksu albo za pomocą środków komunikacji elektronicznej.

§ 4.

1.

Wspólne kontrole produktów rybnych są przeprowadzane:

1)

na podstawie planu kontroli na dany rok, sporządzanego przez Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego w porozumieniu z Inspekcją, w terminie do dnia 31 grudnia roku poprzedzającego rok, na który jest sporządzany plan kontroli;

2)

na wniosek Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego lub Inspekcji.

2.

Wspólne kontrole, o których mowa w ust. 1, polegają na wykonywaniu czynności kontrolnych w miejscu przeprowadzania kontroli przez Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego i Inspekcję, z tym że po wykonaniu czynności kontrolnych przez:

1)

Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego czynności kontrolne wykonuje Inspekcja;

2)

Inspekcję czynności kontrolne wykonuje Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego.

§ 5.

Wspólne kontrole produktów rybnych w 2019 r. przeprowadza się na podstawie planu kontroli na 2019 r., sporządzonego przez okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego w porozumieniu z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
1)
Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej kieruje działem administracji rządowej - rybołówstwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (Dz. U. poz. 2324 oraz z 2018 r. poz. 100).
2)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. WE L 52 z 22.02.1997, str. 8 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 3, str. 3, Dz. Urz. WE L 298 z 25.11.2000, str. 1 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 4, str. 348, Dz. Urz. WE L 337 z 20.12.2001, str. 23 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 5, str. 269, Dz. Urz. UE L 236 z 23.09.2003, str. 33 i Dz. Urz. UE L 132 z 26.05.2005, str. 15.
4)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 1, Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 22, Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 86, Dz. Urz. UE L 355 z 31.12.2013, str. 94, Dz. Urz. UE L 149 z 20.05.2014, str. 1, Dz. Urz. UE L 133 z 29.05.2015, str. 1, Dz. Urz. UE L 149 z 16.06.2015, str. 23 i Dz. Urz. UE L 319 z 04.12.2015, str. 21.
5)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 kwietnia 2016 r. w sprawie sposobu i form współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych (Dz. U. poz. 630), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2019 r. na podstawie art. 36 ustawy z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 2340).