Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracjiz dnia 9 maja 2019 r.w sprawie norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 149 ust. 5 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa   (Dz. U. z 2019 r. poz. 828) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

normy wyżywienia;

2)

przypadki, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone;

3)

wartości pieniężne norm wyżywienia oraz sposób ich corocznej waloryzacji.

§ 2.

1.

Ustala się następujące normy wyżywienia:

1)

zasadniczą normę wyżywienia - „SZ”;

2)

dodatkową normę wyżywienia - „DU”;

3)

normę napojów - „N”.

2.

Ilość produktów żywnościowych dla norm wyżywienia jest określona w załączniku do rozporządzenia.

§ 3.

Zasadnicza norma wyżywienia „SZ” przysługuje w naturze funkcjonariuszowi Służby Ochrony Państwa, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”:

1)

w pełnej wysokości w przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 1-4, 6 i 7 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa, zwanej dalej „ustawą”;

2)

w wysokości podwyższonej w przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 5 ustawy.

§ 4.

Zasadnicza norma wyżywienia „SZ” składa się z trzech posiłków odpowiadających procentowej wartości pieniężnej w następujących proporcjach:

1)

śniadanie - 25%;

2)

obiad - 50%;

3)

kolacja - 25%.

§ 5.

W przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 8 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje w naturze dodatkowa norma wyżywienia „DU” określona w § 9 pkt 3.

§ 6.

W przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 4, 6 i 7 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje dodatkowa norma wyżywienia „DU” w naturze określona w § 9 pkt 4.

§ 7.

Osobom powołanym do odbycia ćwiczeń w jednostce przewidzianej do militaryzacji przysługuje:

1)

zasadnicza norma wyżywienia „SZ”, jeżeli czas ćwiczeń wynosi ponad 12 godzin;

2)

75% zasadniczej normy wyżywienia „SZ”, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 8 do 12 godzin;

3)

35% zasadniczej normy wyżywienia „SZ”, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 4 do 8 godzin.

§ 8.

1.

W przypadku braku możliwości zapewnienia funkcjonariuszom wyżywienia w naturze w jednostkach organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych dopuszcza się wyżywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych.

2.

W przypadku, o którym mowa w ust. 1, normę wyżywienia podwyższa się.

§ 9.

Wartości pieniężne norm wyżywienia wynoszą:

1)

zasadnicza norma wyżywienia „SZ” - 14,83 zł;

2)

dodatkowa norma wyżywienia „DU” - 6,64 zł;

3)

dodatkowa norma wyżywienia „DU” w wysokości 150% - 9,96 zł;

4)

dodatkowa norma wyżywienia „DU” w wysokości 50% - 3,32 zł;

5)

norma napojów „N” - 2,50 zł.

§ 10.

Wartości pieniężne norm wyżywienia podlegają corocznej waloryzacji o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych   (Dz. U. z 2018 r. poz. 1270 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 39, 730 i 752). Podstawę waloryzacji stanowią wartości pieniężne norm wyżywienia w roku poprzedzającym rok, w którym nastąpiła waloryzacja.

§ 11.

Przepisy rozporządzenia w zakresie norm wyżywienia, przypadków, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone oraz wartości pieniężnych norm wyżywienia, mają zastosowanie od dnia 2 lutego 2019 r.
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 2 czerwca 2015 r. w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu (Dz. U. poz. 862), które utraciło moc na podstawie art. 389 ust. 1 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828).

Załącznik   -   Ilość produktów żywnościowych dla norm wyżywienia „SZ”, „DU” I „N”


Lp.
Nazwa grupy produktów żywnościowych
Norma wyżywienia w ciągu doby (w gramach na osobę)
„SZ”
„DU”
„N”
1
2
3
4
5
1
Strączkowe
27
-
 
2
Zbożowe
73
-
 
3
Pieczywo
670
100
 
4
Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso
292
85
 
5
Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec
19
-
 
6
Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej
10
-
 
7
Mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko
790
400
 
8
Masło i śmietana w przeliczeniu na masło
46
20
 
9
Jaja (g/szt.)
25/0,5
25/0,5
 
10
Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich
58
-
 
11
Ziemniaki
700
-
 
12
Warzywa i owoce bogate w witaminę C
132
100
 
13
Warzywa i owoce bogate w karoten
160
100
 
14
Inne warzywa i owoce
365
400
 
15
Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier
73
20
20*)
16
Woda mineralna (l)
-
-
1,5
17
Herbata lub kawa
-
-
5*)
         

*) W przypadku wydawania produktu żywnościowego w postaci gorącego napoju.