2.
Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust.
1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których
mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono
porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w
§ 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia,
łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa
w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących
dany produkt w kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt
1 załącznika nr 1 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących
dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:
1)
50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku jabłek, marchwi, papryki
słodkiej i kalarepy;
2)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku gruszek, śliwek, truskawek
i rzodkiewek;
3)
200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku pomidorów, soków, przecierów
i zagęszczonych przecierów owocowych.
3.
Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust.
1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których
mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono
porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2 co najmniej
w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc,
w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje
się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt
w kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia
i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty
stanowiącej:
1)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku mleka białego;
2)
120% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku jogurtu naturalnego;
3)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku kefiru naturalnego;
4)
250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku serka twarogowego.