1.
Pomoc finansową, o której mowa w § 1, przyznaje się na realizację operacji w zakresie
wsparcia kapitału obrotowego, o którym mowa w art. 69 ust. 3 rozporządzenia nr 508/2014:
1)
zakładom przetwórstwa produktów rybnych,
2)
zakładom przetwórstwa produktów rybnych, które w procesie przetwórstwa wykorzystują
surowiec pochodzący z krajowych połowów morskich w ilości powyżej 75% wielkości produkcji
- będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem w rozumieniu zalecenia 2003/361/WE,
zgodnie z następującym wzorem:
R = O N
gdzie: R - oznacza kwotę wsparcia kapitału obrotowego, O - oznacza roczny przychód
netto zakładu przetwórstwa produktów rybnych z tytułu sprzedaży produktów rybołówstwa
lub akwakultury uzyskany z wykonywania działalności gospodarczej związanej z działalnością
PKD 10.20.Z. Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków, N - oznacza
współczynnik wsparcia kapitału obrotowego wynoszący 5%.
2.
Roczny przychód netto, o którym mowa w ust. 1, ustala się na podstawie dokumentów
potwierdzających wypełnienie obowiązku statystycznego określonego w przepisach o statystyce
publicznej w zakresie formularzy statystycznych RRW-20 - sprawozdanie o wynikach ekonomicznych
zakładu przetwórstwa rybnego, biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną z lat 2016-2018.
3.
W przypadku zakładów przetwórstwa produktów rybnych, które nie złożyły formularza
statystycznego RRW-20 - sprawozdanie o wynikach ekonomicznych zakładu przetwórstwa
rybnego, roczny przychód netto, o którym mowa w ust. 1, ustala się na podstawie dokumentów
księgowych, biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną z lat 2016-2018; w przypadku zakładów
przetwórstwa produktów rybnych, które rozpoczęły działalność później niż w 2016 r.,
bierze się pod uwagę średnią arytmetyczną z okresu prowadzenia działalności gospodarczej,
biorąc pod uwagę pełne lata.
4.
Ilość wykorzystania surowca pochodzącego z krajowych połowów morskich, o którym mowa
w ust. 1 pkt 2, ustala się na podstawie dokumentów pierwszej sprzedaży oraz handlowych
dokumentów identyfikacyjnych wydanych w 2018 r.