1)
zakład spełnia wymogi określone w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny
w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004,
str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str.
14), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, w załączniku III w sekcji I w rozdziale
III w ust. 2 albo w sekcji II w rozdziale III w ust. 1 lit. b albo
2)
mięso pakowane i niepakowane jest przechowywane w tym samym pomieszczeniu, pod warunkiem
że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie
przechowywanych produktów pochodzenia zwierzęcego i ich opakowań;
3)
zakład spełnia wymogi określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji
I w rozdziale III w ust. 4 albo w sekcji II w rozdziale III w ust. 1 lit. d albo
w zakładzie są zainstalowane, możliwie najbliżej stanowisk pracy, urządzenia do mycia
i odkażania rąk dla pracowników mających kontakt z niepakowanym mięsem, z bieżącą
ciepłą i zimną wodą lub wodą zmieszaną do odpowiedniej temperatury, wyposażone w środki
do czyszczenia i odkażania rąk oraz ręczniki jednorazowego użytku i pojemniki na zużyte
ręczniki;
5)
zakład spełnia wymogi określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji
I w rozdziale III w ust. 5 albo w sekcji II w rozdziale III w ust. 1 lit. e albo
6)
w zakładzie funkcjonuje system urządzeń do odkażania narzędzi zabezpieczający mięso
przed zanieczyszczeniem i umożliwiający dostęp do odkażonych narzędzi podczas produkcji.