1.
Przedmiotem podstawowej działalności Instytutu jest prowadzenie badań naukowych, prac
rozwojowych i wdrożeniowych z zakresu nauk o zdrowiu, dostosowanych do potrzeb systemu
zdrowia publicznego oraz ochrony zdrowia, w szczególności dotyczących monitorowania
i analiz stanu zdrowia ludności oraz jego uwarunkowań, organizacji systemu ochrony
zdrowia, bezpieczeństwa żywności oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka,
promocji zdrowia, epidemiologii i diagnostyki chorób zakaźnych, nadzoru epidemiologicznego,
szczepień ochronnych, bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska i surowców uzdrowiskowych.
2.
W związku z prowadzoną podstawową działalnością Instytut:
1)
prowadzi badania i dokonuje ocen w zakresie weryfikacji poprawności danych epidemiologicznych
oraz wyników laboratoryjnych i opracowuje wytyczne w zakresie metodologii badań laboratoryjnych,
prowadzonych na potrzeby nadzoru epidemiologicznego, a także urzędowej kontroli żywności,
wydaje oceny i kwalifikacje rodzajowe naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych
i wód stołowych oraz wydaje atesty higieniczne;
2)
współpracuje z organizacjami międzynarodowymi w zakresie wymiany danych, w szczególności
o charakterystyce patogenów występujących na terenie kraju;
3)
monitoruje czynniki determinujące stan zdrowia na potrzeby planowania, monitorowania
realizacji i ewaluacji programów polityki zdrowotnej oraz programów zdrowotnych, a
także innych interwencji w zakresie zdrowia publicznego;
4)
monitoruje wartość odżywczą żywności i nawyki żywieniowe ludności w kraju;
5)
gromadzi i analizuje dane o występowaniu zakażeń drobnoustrojami opornymi na antybiotyki
i inne produkty lecznicze;
6)
realizuje działania w obszarze monitorowania określonych chemicznych czynników ryzyka
występujących w żywności;
7)
dokonuje oceny środowiskowych zagrożeń zdrowotnych populacji generalnej z uwzględnieniem
zmienności regionalnej, w szczególności związanych z zanieczyszczeniem powietrza;
8)
dokonuje oceny nierówności społecznych w zdrowiu i proponuje działania mające na celu
rozwiązywanie problemów zdrowotnych w wymiarze populacyjnym w celu poprawy stanu zdrowia
i zmniejszenia nierówności w zdrowiu, ze szczególnym uwzględnieniem promocji zdrowia
i profilaktyki chorób niezakaźnych;
9)
tworzy mapy potrzeb zdrowotnych w zakresie zdrowia publicznego;
10)
prowadzi w ramach statystyki publicznej ogólnopolskie badanie chorobowości szpitalnej
ogólnej;
11)
prowadzi badania i analizy w zakresie szacowania faktycznych kosztów chorób z uwzględnieniem
kosztów bezpośrednich, utraty produktu krajowego brutto i kosztów niepieniężnych;
12)
prowadzi badania i analizy w zakresie oceny skutków ekonomicznych chorób i ich wpływu
na sytuację sektora finansów publicznych;
13)
rozwija badania w dziedzinie zdrowia publicznego dla potrzeb polityki i praktyki;
14)
prowadzi działalność edukacyjną w zakresie zdrowia publicznego z uwzględnieniem kursów
specjalizacyjnych oraz innych form kształcenia.