2.
Do obliczania wieku zwierząt, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące obliczania terminów, z tym że termin upływa z początkiem ostatniego dnia.
3.
Posiadacza zwierząt, o których mowa w ust. 1 pkt 1, ich liczbę, płeć i typ użytkowy
oraz oznakowanie i zarejestrowanie w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych
i siedzib stad tych zwierząt, o którym mowa w przepisach o systemie identyfikacji
i rejestracji zwierząt, ustala się na podstawie danych zawartych w tym rejestrze,
zgodnie ze stanem aktualizacji tych danych na dzień 15 lipca 2020 r., przy czym, ustalając
liczbę zwierząt, nie uwzględnia się zwierząt, które są w posiadaniu posiadacza zwierzęcia
występującego jako podmiot prowadzący:
1)
miejsce gromadzenia zwierząt;
2)
działalność nadzorowaną w rozumieniu przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu
chorób zakaźnych zwierząt w zakresie organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów
zwierząt;
3)
działalność nadzorowaną w rozumieniu przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu
chorób zakaźnych zwierząt w zakresie obrotu zwierzętami, pośrednictwa w tym obrocie
lub skupu zwierząt;
5)
zakład przetwórczy lub spalarnię.
4.
W przypadku gdy, według stanu na dzień 1 marca 2020 r., zgodnie z danymi zamieszczonymi
w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, o którym
mowa w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, do dnia 15 lipca
2020 r. dane zwierzę było w posiadaniu więcej niż jednego posiadacza, zwierzę to uwzględnia
się jako będące w posiadaniu pierwszego posiadacza tego zwierzęcia w tym dniu.
5.
Rodzaj produkcji i jej rozmiar, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, oraz informację
o przemieszczeniu zwierząt, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, ustala się na podstawie
danych udostępnionych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwanej dalej
„Agencją”, przez organy Inspekcji Weterynaryjnej w ramach współpracy, o której mowa
w art. 13 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z
udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, przy czym rodzaj produkcji i jej rozmiar ustala się na podstawie:
1)
decyzji, o której mowa w
art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu
chorób zakaźnych zwierząt
(Dz. U. z 2020 r. poz. 1421), albo
2)
rejestru, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu
chorób zakaźnych zwierząt
- według stanu na dzień 1 marca 2020 r.
6.
Główny Lekarz Weterynarii przekaże Prezesowi Agencji w terminie do dnia 1 września
2020 r. dane, o których mowa w ust. 5, zawierające:
1)
weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany;
2)
imię i nazwisko albo nazwę podmiotu oraz adres prowadzenia działalności;
3)
numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer
PESEL), jeżeli Inspekcja Weterynaryjna jest w jego posiadaniu;
4)
numer identyfikacyjny w krajowym rejestrze urzędowym podmiotów gospodarki narodowej
(REGON), jeżeli Inspekcja Weterynaryjna jest w jego posiadaniu;
5)
numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli Inspekcja Weterynaryjna jest w jego posiadaniu;
6)
informację o prowadzeniu produkcji w odniesieniu do rodzaju produkcji, o którym mowa
w ust. 1 pkt 2;
7)
rodzaj produkcji, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3;
8)
maksymalną obsadę zwierząt w odniesieniu do rodzaju produkcji, o którym mowa w ust.
1 pkt 2 i 3;
9)
informację o przynajmniej jednym przemieszczeniu zwierząt do rzeźni w okresie od dnia
15 marca 2020 r. do dnia 15 czerwca 2020 r. w odniesieniu do rodzaju produkcji, o
którym mowa w ust. 1 pkt 3.
7.
Rodzaj uprawy i jej powierzchnię, o których mowa w ust. 1 pkt 4, ustala się na podstawie
oświadczenia, o którym mowa w § 6 ust. 1 pkt 5, lub dokumentów określonych w § 6 ust.
2 pkt 5.