Przy przemieszczaniu do rzeźni indyków rzeźnych ze stada, w którym uzyskano dodatni
wynik badań laboratoryjnych w kierunku serotypów Salmonella objętych programem (innych niż szczepy szczepionkowe) lub wykryto efekt hamujący
wzrost bakterii w próbkach pobranych z inicjatywy producenta żywca indyczego lub w
próbkach pobranych przez powiatowego lekarza weterynarii, stosuje się świadectwo zdrowia,
którego wzór jest określony w załączniku do programu.
W związku z tym, że
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.) wskazuje pałeczki
Salmonella spp. jako kryterium bezpieczeństwa żywności w mięsie mielonym i surowych wyrobach
z mięsa drobiowego, w drobiowym mięsie odkostnionym mechanicznie oraz w produktach
z mięsa drobiowego, producent żywca indyczego wpisuje informacje dotyczące łańcucha
żywnościowego, o których mowa w
rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego, w zakresie dodatnich wyników badań laboratoryjnych dotyczących wszystkich stwierdzonych
serotypów
Salmonella , w tym nieobjętych programem.
Przy przemieszczaniu do rzeźni indyków rzeźnych, które nie były badane zgodnie z wymaganiami
określonymi w rozporządzeniu nr 1190/2012 oraz w programie, w przypadku przeprowadzenia
badania przedubojowego na terenie gospodarstwa pochodzenia, w pkt 4 świadectwa zdrowia,
którego wzór jest określony w załączniku IV
części I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/628 z dnia 8 kwietnia 2019 r.
dotyczącego wzorów świadectw urzędowych dla określonych zwierząt i towarów oraz zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 i rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/759 w odniesieniu
do tych wzorów świadectw
(Dz. Urz. UE L 131 z 17.05.2019, str. 101), należy zaznaczyć fakt pochodzenia indyków ze stada indyków rzeźnych o nieznanym
statusie zdrowotnym pod względem
Salmonella .
W przypadku gdy w badaniu laboratoryjnym próbek pobranych z inicjatywy producenta
żywca indyczego lub pobranych przez powiatowego lekarza weterynarii w stadzie indyków
rzeźnych stwierdzono pałeczki Salmonella :
2)
ubój indyków z tego stada przeprowadza się w sposób określony w art. 43 ust. 6 rozporządzenia
nr 2019/627.
Mięso pozyskane z indyków pochodzących ze stada indyków rzeźnych, w którym uzyskano
dodatni wynik badania laboratoryjnego próbek pobranych z inicjatywy producenta żywca
indyczego lub pobranych przez powiatowego lekarza weterynarii, albo mięso pozyskane
z indyków pochodzących ze stada indyków rzeźnych o nieznanym statusie epizootycznym
pod względem Salmonella jest poddawane przemysłowej obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie
pałeczek Salmonella . Mięso pozyskane z takich indyków nie może zostać wprowadzone do obrotu w formie
świeżej, z wyłączeniem przewozu tego mięsa do zakładu w celu poddania go przemysłowej
obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie pałeczek Salmonella , w przypadku gdy w zakładzie dokonującym uboju takich indyków niemożliwe jest poddanie
pozyskanego mięsa którejkolwiek z tych obróbek.