Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 28 października 2020 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej   (Dz. U. poz. 965), z uwzględnieniem zmiany wprowadzonej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 sierpnia 2019 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej   (Dz. U. poz. 1612).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 sierpnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej   (Dz. U. poz. 1612), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2020 r.
 ”
 .

Załącznik   -   Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1721 i 1928).

Na podstawie art. 25f ust. 10 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej   (Dz. U. z 2018 r. poz. 1557 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Ustala się wykaz badań laboratoryjnych przeprowadzanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych przez podmioty prowadzące działalność określoną w przepisach o:

1)

ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,

2)

produktach pochodzenia zwierzęcego
- w przypadku gdy wyniki tych badań są wykorzystywane dla celów kontroli urzędowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia2)Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 23 lipca 2014 r..
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1721 i 1928).
2)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 23 lipca 2014 r.

Załącznik nr 1   -   Wykaz badań laboratoryjnych przeprowadzanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych

13)W brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 sierpnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej (Dz. U. poz. 1612), które weszło w życie z dniem 1 stycznia 2020 r..

Badania laboratoryjne przeprowadzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w kierunku:

1)

ogólnej liczby bakterii w mleku surowym;

2)

liczby komórek somatycznych w mleku surowym;

3)

pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku surowym;

4)

obecności Salmonella w tuszach wieprzowych, wołowych, baranich, kozich i końskich oraz tuszach drobiowych brojlerów i indyków;

5)

liczby Campylobacter spp. w tuszach brojlerów.

2.

Badania laboratoryjne przeprowadzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych w kierunku:

1)

obecności Salmonella ;

2)

liczby Escherichia coli ;

3)

liczby Enterobacteriaceae (enterobakterii);

4)

obecności Clostridium perfringens ;

5)

zawartości tlenku wapnia;

6)

zawartości GTH (trójhaptenianu glicerolu);

7)

gatunkowości przetworzonego białka zwierzęcego;

8)

zawartości zanieczyszczeń stałych w tłuszczach paszowych;

9)

masy cząsteczkowej hydrolizatów białkowych.
3)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 sierpnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej (Dz. U. poz. 1612), które weszło w życie z dniem 1 stycznia 2020 r.