W przypadku uzyskania dodatniego wyniku badań laboratoryjnych w kierunku serotypów
Salmonella objętych programem (innych niż szczepionkowe) lub stwierdzenia efektu hamującego wzrost
bakterii lub stwierdzenia zastosowania przez hodowcę środków przeciwdrobnoustrojowych,
przy przemieszczaniu kur niosek gatunku Gallus gallus do rzeźni stosuje się świadectwo zdrowia zgodne z wzorem określonym w załączniku
do programu.
W związku z tym, że
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.) wskazuje pałeczki
Salmonella spp. jako kryterium bezpieczeństwa żywności w mięsie mielonym i surowych wyrobach
z mięsa drobiowego, w drobiowym mięsie odkostnionym mechanicznie oraz w produktach
z mięsa drobiowego, hodowca wpisuje informacje dotyczące łańcucha żywnościowego, o
których mowa w
rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego, w zakresie dodatnich wyników badań laboratoryjnych dotyczących wszystkich stwierdzonych
serotypów
Salmonella , w tym nieobjętych programem.
Przy przemieszczaniu do rzeźni kur niosek gatunku
Gallus gallus , które nie były badane zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu nr 517/2011
oraz w programie, w przypadku przeprowadzenia badania przedubojowego na terenie gospodarstwa
pochodzenia, w
pkt 4 świadectwa zdrowia, którego wzór jest określony w części I załącznika IV do
rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/628 z dnia 8 kwietnia 2019 r. dotyczącego
wzorów świadectw urzędowych dla określonych zwierząt i towarów oraz zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 i rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/759 w odniesieniu
do tych wzorów świadectw
(Dz. Urz. UE L 131 z 17.05.2019, str. 101), należy zaznaczyć fakt pochodzenia kur ze stada kur niosek gatunku
Gallus gallus o nieznanym statusie zdrowotnym pod względem
Salmonella .
W przypadku gdy w badaniu laboratoryjnym próbek pobranych z inicjatywy hodowcy lub
pobranych przez powiatowego lekarza weterynarii w stadzie kur niosek gatunku Gallus gallus stwierdzono pałeczki Salmonella :
2)
ubój kur z tego stada przeprowadza się w sposób określony w art. 43 ust. 6 rozporządzenia
nr 2019/627.