każdego roku w ramach kontroli, o których mowa w pkt 1, są pobierane przez wojewódzkiego
inspektora próbki bulw lub roślin ziemniaka do badań laboratoryjnych na obecność bakterii
Clavibacter sepedonicus , przy czym pobieranie próbek odbywa się na podstawie zatwierdzonej przez Głównego
Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa metodyki, zgodnie z którą:
a)
próbki są pobierane co najmniej z 20% partii bulw ziemniaka wyprodukowanych w tym
miejscu produkcji lub z pól, na których jest prowadzona uprawa ziemniaka,
b)
liczba pobranych próbek jest określana z uwzględnieniem epidemiologii bakteriozy pierścieniowej
ziemniaka oraz podstaw statystycznych dotyczących wykrywalności bakterii Clavibacter sepedonicus , z tym że próbki pobiera się z:
‒ każdej partii bulw ziemniaka o masie do 25 ton, a jeżeli masa partii jest większa
niż 25 ton, to próbkę pobiera się z tej partii dla każdych rozpoczętych 25 ton, nie
więcej jednak niż 3 próbki z danej partii, lub
‒ każdego pola lub jego części, na której jest prowadzona uprawa ziemniaka w jednolity
sposób zapewniający jednorodny stan fitosanitarny, o powierzchni do 1 ha, a jeżeli
powierzchnia pola lub jego części jest większa niż 1 ha, to próbkę pobiera się z tego
pola lub jego części dla każdego rozpoczętego 1 ha, nie więcej jednak niż 3 próbki
z danego pola lub jego części;