Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 1 kwietnia 2020 r.w sprawie szczegółowego sposobu etykietowania, plombowania i pakowania materiału szkółkarskiego oraz sadzonek winorośli 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 103c ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie   (Dz. U. z 2019 r. poz. 568 oraz z 2020 r. poz. 425) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

szczegółowy sposób etykietowania, plombowania i pakowania materiału szkółkarskiego kategorii elitarny i kategorii kwalifikowany, z uwzględnieniem:

a)

rozmiarów i kolorów etykiet dla materiału szkółkarskiego,

b)

informacji, które umieszcza się na etykietach oraz szkółkarskim dokumencie towarzyszącym;

2)

informacje, które umieszcza się na szkółkarskim dokumencie dostawcy;

3)

informacje, które umieszcza się na etykiecie dostawcy sadzonek winorośli;

4)

sposób nadawania numerów etykiet przez dostawcę.

§ 2.

1.

Etykietę umieszcza się w sposób widoczny na:

1)

roślinach lub częściach roślin materiału szkółkarskiego kategorii elitarny lub kategorii kwalifikowany lub

2)

paczce, wiązce lub pojemniku z materiałem, o którym mowa w pkt 1.

2.

Materiał szkółkarski kategorii elitarny lub kategorii kwalifikowany tej samej partii wprowadzany do obrotu w paczce, wiązce lub pojemniku może być zaopatrzony w jedną etykietę znajdującą się na paczce, wiązce lub pojemniku.

3.

Etykietę umieszcza się w sposób uniemożliwiający jej zdjęcie bez uszkodzenia. Tej samej etykiety używa się tylko raz.

4.

Etykieta może zostać zastąpiona szkółkarskim dokumentem dostawcy w żółtym kolorze.

§ 3.

1.

Materiał szkółkarski kategorii elitarny lub kategorii kwalifikowany jest wprowadzany do obrotu w jednorodnych partiach stanowiących pojedyncze rośliny lub w partiach składających się co najmniej z dwóch roślin lub części roślin.

2.

Partie, o których mowa w ust. 1, są wprowadzane do obrotu w paczkach, wiązkach lub pojemnikach zabezpieczonych (zaplombowanych) przed:

1)

otwarciem bez uszkodzenia zamknięcia - w przypadku paczek i pojemników;

2)

rozdzieleniem roślin lub części roślin bez uszkodzenia zamknięcia - w przypadku wiązek.

§ 4.

Otwarcie opakowania materiału szkółkarskiego w celu pobrania próby, dokonania oceny lub kontroli potwierdza się w sposób czytelny, dokonując wpisu na etykiecie lub opakowaniu, z podaniem daty i numeru próbobiorcy lub kwalifikatora.

§ 5.

Rozmiary i kolory etykiet dla poszczególnych kategorii i stopni kwalifikacji materiału szkółkarskiego są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 6.

Treść informacji zamieszczanych na etykiecie oraz szkółkarskim dokumencie towarzyszącym jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 7.

Treść informacji zamieszczanych na szkółkarskim dokumencie dostawcy jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

§ 8.

Treść informacji zamieszczanych na etykiecie dostawcy sadzonek winorośli jest określona w załączniku nr 4 do rozporządzenia.

§ 9.

Dostawca upoważniony przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa do wydawania etykiet urzędowych nadaje każdej etykiecie numer składający się z wielkiej litery „U”, a następnie dwóch ostatnich cyfr roku wydania etykiety oraz kolejnego numeru etykiety wydanej w danym roku.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).
2)
Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy wykonawczej Komisji 2014/96/UE z dnia 15 października 2014 r. w sprawie wymagań dotyczących etykietowania, plombowania i pakowania materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych oraz roślin sadowniczych przeznaczonych do produkcji owoców, który to materiał i rośliny są objęte zakresem dyrektywy Rady 2008/90/WE (Dz. Urz. UE L 298 z 16.10.2014, str. 12 i Dz. Urz. UE L 278 z 30.10.2019, str. 7).
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 lutego 2017 r. w sprawie szczegółowego sposobu etykietowania, plombowania i pakowania materiału szkółkarskiego oraz sadzonek winorośli (Dz. U. z 2018 r. poz. 2105), które zgodnie z art. 68 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (Dz. U. poz. 425) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik nr 1   -   Rozmiary i kolory etykiet dla poszczególnych kategorii i stopni kwalifikacji materiału szkółkarskiego

Załącznik nr 2   -   Informacje zamieszczane na etykiecie oraz szkółkarskim dokumencie towarzyszącym

Załącznik nr 3   -   Informacje zamieszczane na szkółkarskim dokumencie dostawcy

Załącznik nr 4   -   Informacje zamieszczane na etykiecie dostawcy sadzonek winorośli