1.
Przeprowadzanie kontroli na terenie urzędu, jednostek organizacyjnych lub podmiotów,
o których mowa w § 1 pkt 1 i 2, zwanych dalej „jednostką kontrolowaną”, oraz w stosunku
do pracowników i funkcjonariuszy, o których mowa w § 1, następuje po uprzednim pisemnym
zawiadomieniu kierownika tej jednostki.
2.
Zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje właściwy państwowy inspektor sanitarny,
nie później niż w terminie 7 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia kontroli.
3.
Zawiadomienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
oznaczenie właściwego państwowego inspektora sanitarnego;
2)
datę i miejsce wystawienia;
3)
oznaczenie jednostki kontrolowanej;
4)
termin rozpoczęcia i przewidywany termin zakończenia kontroli;
5)
wskazanie zakresu przedmiotowego kontroli;
6)
imiona i nazwiska oraz stanowiska służbowe pracowników przeprowadzających kontrolę;
7)
podpis osoby upoważnionej do zawiadomienia.
4.
W przypadku wystąpienia zdarzeń zagrażających zdrowiu lub życiu pracowników oraz funkcjonariuszy
lub mogących spowodować zagrożenie stanu sanitarnohigienicznego jednostki kontrolowanej
kontrola jest przeprowadzana bez zachowania terminu, o którym mowa w ust. 2.
5.
Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się, w przypadku gdy kontrola jest przeprowadzana na
podstawie ratyfikowanej umowy międzynarodowej albo bezpośrednio stosowanych przepisów
prawa Unii Europejskiej.