Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 23 sierpnia 2021 r.w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2021 r. poz. 942).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 38x ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych   (Dz. U. z 2018 r. poz. 945, z 2019 r. poz. 2020 oraz z 2021 r. poz. 255) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zwany dalej „Krajowym Ośrodkiem”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;

2)

szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;

3)

szczegółowe warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach programu, w tym pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.)2)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5, Dz. Urz. UE L 91 z 05.04.2017, str. 44, Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15, Dz. Urz. UE L 114 z 04.05.2018, str. 39, Dz. Urz. UE L 9 z 11.01.2019, str. 2 oraz Dz. Urz. UE L 437 z 28.12.2020, str. 1., zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”, oraz pomocy krajowej, o której mowa w art. 23a ust. 6 i art. 217 rozporządzenia nr 1308/2013;

4)

sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom lub nałożonych na te podmioty zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/39 z dnia 3 listopada 2016 r. w sprawie zasad stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych   (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 1, z późn. zm.)3)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 308 z 29.11.2019, str. 82 oraz Dz. Urz. UE L 284 z 01.09.2020, str. 3., zwanym dalej „rozporządzeniem 2017/39”, oraz rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2017/40 z dnia 3 listopada 2016 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 907/2014   (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11, z późn. zm.)4)Zmiana wymienionego rozporządzenia została ogłoszona w Dz. Urz. UE L 284 z 01.09.2020, str. 1., zwanym dalej „rozporządzeniem 2017/40”.

§ 2.

Krajowy Ośrodek realizuje zadania związane z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2021/2022 do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych, zwanych dalej „szkołami podstawowymi”, jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy i soków owocowych, zwanych dalej „owocami i warzywami”, oraz mleka białego, jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego i serka twarogowego, zwanych dalej „mlekiem”:

1)

w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim i wielkopolskim, w okresie od dnia:

a)

20 września 2021 r. do dnia 14 stycznia 2022 r.,

b)

31 stycznia 2022 r. do dnia 24 czerwca 2022 r.;

2)

w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, w okresie od dnia:

a)

20 września 2021 r. do dnia 21 stycznia 2022 r.,

b)

7 lutego 2022 r. do dnia 24 czerwca 2022 r.;

3)

w województwach dolnośląskim, mazowieckim, opolskim i zachodniopomorskim, w okresie od dnia:

a)

20 września 2021 r. do dnia 28 stycznia 2022 r.,

b)

14 lutego 2022 r. do dnia 24 czerwca 2022 r.;

4)

w województwach lubelskim, łódzkim, podkarpackim, pomorskim i śląskim, w okresie od dnia:

a)

20 września 2021 r. do dnia 11 lutego 2022 r.,

b)

28 lutego 2022 r. do dnia 24 czerwca 2022 r.

§ 3.

Krajowy Ośrodek:

1)

przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, i pomoc krajową, o której mowa w art. 23a ust. 6 i art. 217 rozporządzenia nr 1308/2013, zwane dalej „pomocą”, oraz kontrole na miejscu;

2)

gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39;

3)

przygotowuje roczne sprawozdanie z monitorowania, o którym mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia 2017/39;

4)

przygotowuje roczne sprawozdanie kontrolne, o którym mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit trzeci rozporządzenia 2017/39;

5)

realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny realizacji programu, o której mowa w art. 9 ust. 2 rozporządzenia 2017/40, w tym przedkłada Komisji Europejskiej sprawozdanie z oceny, o którym mowa w art. 8 ust. 2 rozporządzenia 2017/39; 6) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych, zwanej dalej „ustawą”; 7) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu promocji programu, o której mowa w art. 4 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/40.

§ 4.

O zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a oraz c-e rozporządzenia 2017/40, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2017/40, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.

§ 5.

1.

Zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 jest dokonywane na wniosek w odniesieniu do: 1) owoców i warzyw lub 2) mleka.

2.

Do wniosku o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, oprócz potwierdzenia spełnienia zobowiązań wynikających z art. 6 ust. 1 akapit pierwszy zdanie drugie lit. a, c, e oraz f, a także ust. 2 rozporządzenia 2017/40:

1)

podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. c-e rozporządzenia 2017/40, zwane dalej „dostawcami”, dołączają oświadczenie:

a)

zawierające zobowiązanie do: - składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie dostarczone do szkoły podstawowej odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia, - prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw do szkół podstawowych odpowiednio owoców i warzyw lub mleka, w ramach programu,

b)

o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji lub przetwórstwa odpowiednio owoców i warzyw lub mleka lub obrotu odpowiednio owocami i warzywami lub mlekiem co najmniej od 6 miesięcy, jeżeli nie są to dostawcy będący spółdzielniami rolników lub związkami spółdzielni rolników, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o spółdzielniach rolników   (Dz. U. poz. 2073), grupami producentów rolnych lub związkami grup producentów rolnych, o których mowa w ustawie z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw   (Dz. U. z 2018 r. poz. 1026), organizacjami producentów owoców i warzyw lub zrzeszeniami organizacji producentów owoców i warzyw, o których mowa w ustawie z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu   (Dz. U. z 2021 r. poz. 618), albo organizacjami producentów mleka lub zrzeszeniami organizacji producentów mleka, o których mowa w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych   (Dz. U. z 2019 r. poz. 1430),

c)

o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;

2)

szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:

a)

prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,

b)

zakupu oraz udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, odpowiednio owoców i warzyw zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub mleka zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

c)

składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie zakupione odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

d)

realizowania środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,

e)

przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.

3.

W terminie do dnia 17 września 2021 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, oraz w terminie do dnia 28 stycznia 2022 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwemu ze względu na miejsce położenia szkoły podstawowej oświadczenie zawierające wskazanie:

1)

liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;

2)

okresów udostępniania w szkole podstawowej odpowiednio owoców i warzyw przez podanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, lub mleka przez podanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia.

4.

Wniosek o zatwierdzenie oraz oświadczenia, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2 oraz ust. 3, składa się na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek. Wniosek o zatwierdzenie oraz dołączone do tego wniosku oświadczenia podlegają weryfikacji w postępowaniu o zatwierdzenie dostawcy.

5.

Dane, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. e, są przekazywane Krajowemu Ośrodkowi na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

6.

Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną   (Dz. U. z 2020 r. poz. 344).

§ 6.

Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzieciom, o których mowa w § 2:

1)

owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do owoców i warzyw, lub

2)

mleko dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do mleka.

§ 7.

Krajowy Ośrodek prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez niego administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do owoców i warzyw, oraz wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do mleka, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców tego zatwierdzenia.

§ 8.

1.

Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do:

1)

owoców i warzyw, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 1, umowę nieodpłatnego dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom,

2)

mleka, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 2, umowę nieodpłatnego dostarczania mleka do szkół podstawowych w celu udostępnienia go dzieciom
- w jednym z okresów, o których mowa w § 2.

2.

Szkoły podstawowe, które zawarły umowę, o której mowa w ust. 1:

1)

pkt 1, prowadzą bieżącą ewidencję owoców i warzyw dostarczanych i udostępnianych w ramach programu;

2)

pkt 2, prowadzą bieżącą ewidencję mleka dostarczanego i udostępnianego w ramach programu.

3.

Umowy, o których mowa w ust. 1, zawierają co najmniej:

1)

określenie łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w ramach programu w okresie, którego dotyczy dana umowa;

2)

określenie dla danego okresu, którego dotyczy dana umowa, harmonogramu udostępniania owoców i warzyw lub mleka dzieciom przez wskazanie tygodni, o których mowa odpowiednio w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia albo w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia;

3)

zobowiązanie dostawcy zatwierdzonego w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka do dostarczenia odpowiednio owoców i warzyw lub mleka o asortymencie i jakości oraz w ilościach zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom, o których mowa w § 2, przez szkołę podstawową zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

4)

zobowiązanie szkół podstawowych do: a) prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek, b) udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, owoców i warzyw lub mleka zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia, c) realizowania środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy, d) przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek;

5)

zobowiązanie stron do dokonywania zmian w umowie, w przypadku niezależnych od stron zmian polegających na zmniejszeniu lub zwiększeniu liczby dzieci, którym mają zostać udostępnione produkty, o których mowa w § 2.

4.

Szkoła podstawowa, o której mowa w § 6:

1)

pkt 1, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 1, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw;

2)

pkt 2, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do mleka.

5.

Umowy, o których mowa w ust. 1, są zawierane na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

§ 9.

1.

Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

2.

Mleko jest udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

3.

Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę każdego z tych dostawców, w terminie do dnia:

1)

17 września 2021 r. - w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a;

2)

28 stycznia 2022 r. - w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b.

4.

Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, w których dokonano zmian w zakresie określonym w § 8 ust. 3 pkt 5, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę każdego z tych dostawców w terminie 14 dni od dnia, w którym te zmiany zaczęły obowiązywać.

5.

Kopie, o których mowa w ust. 3 i 4, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

§ 10.

1.

Wniosek o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka w jednym z okresów, o których mowa w § 2, składa się w odniesieniu co najmniej do dwóch tygodni udostępniania w danym okresie:

1)

owoców i warzyw wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3;

2)

mleka wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2.

Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2017/39, zawiera także wskazanie wysokości pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.

3.

Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do:

1)

owoców i warzyw - dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2,

2)

mleka - dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii mleko wymienione w § 2
- udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy ten wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.

4.

Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, sporządza się na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

§ 11.

1.

Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2021/2022 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:

1)

owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3 lub 4, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub

2)

mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3 lub 4, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2.

Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2, w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1)

różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt należący do kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:

a)

pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b)

pkt 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz

2)

kwoty stanowiącej:

a)

50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku jabłek i marchwi,

b)

100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku gruszek, pomidorów i kalarepy,

c)

150% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku śliwek i soków owocowych,

d)

200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku rzodkiewek i papryki słodkiej,

e)

400% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku truskawek.

3.

Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii mleko wymienione w § 2, w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1)

różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt należący do kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:

a)

pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b)

pkt 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz

2)

kwoty stanowiącej:

a)

100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku mleka białego, jogurtu naturalnego i kefiru naturalnego,

b)

200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku serka twarogowego.

§ 12.

Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w terminie określonym w art. 5 ust. 3 rozporządzenia 2017/39, jeżeli zostały spełnione warunki wypłaty pomocy, o których mowa w art. 5 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.

§ 13.

1.

Wykazy, o których mowa w § 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół   (Dz. U. poz. 1511, 1885 i 2332 oraz z 2021 r. poz. 88), stają się wykazami, o których mowa w § 7 niniejszego rozporządzenia.

2.

Podmioty wpisane do wykazów, o których mowa w § 7 rozporządzenia wymienionego w ust. 1, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu przepisów niniejszego rozporządzenia, z wyłączeniem tych podmiotów, które nie złożyły wniosku o pomoc z tytułu udostępnienia dzieciom owoców i warzyw lub mleka w odniesieniu do działań, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, zrealizowanych w roku szkolnym 2019/2020 oraz w roku szkolnym 2020/2021.

§ 14.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2021 r. poz. 942).
2)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5, Dz. Urz. UE L 91 z 05.04.2017, str. 44, Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15, Dz. Urz. UE L 114 z 04.05.2018, str. 39, Dz. Urz. UE L 9 z 11.01.2019, str. 2 oraz Dz. Urz. UE L 437 z 28.12.2020, str. 1.
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 308 z 29.11.2019, str. 82 oraz Dz. Urz. UE L 284 z 01.09.2020, str. 3.
4)
Zmiana wymienionego rozporządzenia została ogłoszona w Dz. Urz. UE L 284 z 01.09.2020, str. 1.

Załącznik nr 1   -   Sposób udostępniania owoców i warzyw

1.

Porcje owoców i warzyw są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 10, 11 albo 12 wybranych tygodni w każdym semestrze danego roku szkolnego.

2.

Każdemu dziecku udostępnia się:

1)

w pierwszym semestrze:

a)

9 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

b)

4 porcje obejmujące gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

c)

1 porcję obejmującą śliwki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d)

3 porcje obejmujące sok owocowy - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,

e)

7 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

f)

5 porcji obejmujących rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

g)

1 porcję obejmującą paprykę słodką - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

h)

6 porcji obejmujących pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

i)

2 porcje obejmujące kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;

2)

w drugim semestrze:

a)

9 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

b)

4 porcje obejmujące gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

c)

1 porcję obejmującą truskawki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,

d)

3 porcje obejmujące sok owocowy - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,

e)

8 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

f)

5 porcji obejmujących rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

g)

6 porcji obejmujących pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

h)

2 porcje obejmujące kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.

3.

Każdą porcję owoców i warzyw udostępnia się dzieciom innego dnia.

4.

W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje owoców i warzyw.

5.

Udostępniane dzieciom owoce i warzywa nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

6.

Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.

7.

Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.

8.

Truskawki, śliwki i paprykę słodką udostępnia się dzieciom w tym samym dniu, w którym zostały dostarczone do szkoły podstawowej.

9.

Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. h oraz pkt 2 lit. g, wynosi nie więcej niż 40 mm.

10.

Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:

1)

są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.);

2)

nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.

11.

Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia, o którym mowa w ust. 10 pkt 1.

12.

Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się w opakowaniach jednostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e, f, g oraz h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).

13.

W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji owoców i warzyw nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

Załącznik nr 2   -   Sposób udostępniania mleka

1.

Porcje mleka są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 10, 11 albo 12 wybranych tygodni w każdym semestrze danego roku szkolnego.

2.

Każdemu dziecku udostępnia się:

1)

w pierwszym semestrze:

a)

28 porcji obejmujących mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,

b)

1 porcję obejmującą jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

c)

2 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d)

3 porcje obejmujące serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;

2)

w drugim semestrze:

a)

28 porcji obejmujących mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,

b)

1 porcję obejmującą jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

c)

2 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d)

3 porcje obejmujące serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.

3.

Każdą porcję mleka udostępnia się dzieciom innego dnia.

4.

W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje mleka.

5.

Minimalna zawartość tłuszczu w mleku udostępnianym dzieciom w odniesieniu do mleka białego, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1%.

6.

W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji mleka nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.