Instytutowi Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
z siedzibą w Warszawie utworzonemu na podstawie uchwały nr 534/54 Rady Ministrów z
dnia 2 sierpnia 1954 r. w sprawie przekształcenia Głównego Instytutu Przemysłu Rolnego
i Spożywczego w Instytut Przemysłu Fermentacyjnego oraz nadania mu statutu, zarządzenia
nr 15 Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 26 marca 1988 r.
w sprawie zmiany nazwy Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego,
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2002 r. w sprawie
połączenia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego z Centralnym Laboratorium
Przemysłu Koncentratów Spożywczych, Centralnym Laboratorium Technologii Przetwórstwa
i Przechowalnictwa Zbóż oraz Zakładem Badawczym Przemysłu Piekarskiego
(Dz. U. poz. 1961),
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2007 r. w sprawie
połączenia Centralnego Laboratorium Chłodnictwa, Centralnego Laboratorium Przemysłu
Ziemniaczanego, Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Gastronomicznego
i Artykułów Spożywczych oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
(Dz. U. poz. 1837),
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 czerwca 2009 r. w sprawie
połączenia Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Instytutu Przemysłu Cukrowniczego
oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
(Dz. U. poz. 831) oraz
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 września 2012 r. w sprawie zmiany nazwy Instytutu
Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
(Dz. U. poz. 1053), zwanemu dalej „Instytutem”, nadaje się status państwowego instytutu badawczego.