Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 1 grudnia 2021 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2021 r. poz. 630) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych   (Dz. U. z 2014 r. poz. 494 oraz z 2015 r. poz. 798) wprowadza się następujące zmiany:

1)

w § 8 ust. 3 i 4 otrzymują brzmienie:
„ 

3.

Minimalne wartości w skali Brixa dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

4.

Minimalna wartość w skali Brixa określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego nie uwzględnia ekstraktu dodanych składników i dodatków, innych niż odtworzony sok owocowy i odtworzony przecier owocowy.
 ”
 ;

2)

w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części „Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego” ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„ 

2.

Woda stosowana przy odtwarzaniu spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi   (Dz. U. poz. 2294).
 ”
 ;

3)

załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).

Załącznik   -   Minimalne wartości w skali Brixa dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego


Nazwa zwyczajowa gatunku owocu
Nazwa botaniczna gatunku owocu
Minimalne wartości w skali Brixa
Jabłko*
Malus domestica Borkh.
11,2
Morela**
Prunus armeniaca L.
11,2
Banan**
Musa x paradisiacal L. (wyłączając banany rajskie)
21,0
Czarna porzeczka*
Ribes nigrum L. 11,0
Winogrona*
Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki Vitis labrusca L. lub jej krzyżówki
15,9
Grejpfrut*
Citrus x paradise
Macfad
10,0
Guajawa
(gujawa)** Psidium guajava L.
8,5
Cytryna*
Citrus limon (L.) Burm.f.
8,0
Mango**
Mangifera indica L.
13,5
Pomarańcza*
Citrus sinensis (L.) Osbeck
11,2
Marakuja (owoc passiflory)*
Passiflora edulis Sims
12,0
Brzoskwinia**
Prunus persica (L.) Batach var. persica
10,0
Gruszka**
Pyrus communis L.
11,9
Ananas*
Ananas comosus (L.) Merr.
12,8
Malina*
Rubus idaeus L.
7,0
Wiśnia*
Prunus cerasus L.
13,5
Truskawka*
Fragaria x ananassa Duch.
7,0
Pomidor*
Lycopersicon esculentum Mill.
5,0
Mandarynka*
Citrus reticulata Blanco
11,2
       

W przypadku produktów oznaczonych gwiazdką (*), które wytwarzane są w postaci soku, minimalna gęstość względna oznaczana jest w odniesieniu do wody 20/20°C.
W przypadku produktów oznaczonych podwójną gwiazdką (**), które wytwarzane są w postaci przecieru, oznaczana jest wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).