Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 25 czerwca 2022 r.w sprawie metod analiz fermentowanych napojów winiarskich wykonywanych w ramach nadzoru nad jakością handlową tych napojów 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 6 pkt 3 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich   (Dz. U. z 2022 r. poz. 24) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1.

Analizy fermentowanych napojów winiarskich do celów kontroli w zakresie jakości handlowej wykonuje się przy użyciu następujących metod:

1)

oznaczania gęstości w temperaturze 20°C, która jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2)

oznaczania zawartości alkoholu w % objętościowych, która jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

3)

oznaczania zawartości ekstraktu ogólnego, która jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia;

4)

oznaczania zawartości cukrów redukujących oraz cukrów redukujących po inwersji, które są określone w załączniku nr 4 do rozporządzenia;

5)

oznaczania zawartości popiołu, która jest określona w załączniku nr 5 do rozporządzenia;

6)

oznaczania kwasowości ogólnej, która jest określona w załączniku nr 6 do rozporządzenia;

7)

oznaczania kwasowości lotnej, która jest określona w załączniku nr 7 do rozporządzenia.

2.

Analizy, o których mowa w ust. 1, mogą być również wykonywane przy użyciu metod innych niż wymienione w ust. 1, pod warunkiem że uzyskane wyniki zapewniają porównywalną powtarzalność i odtwarzalność wyników tych analiz, przy czym za ostateczne uznaje się wyniki uzyskane z analiz wykonanych przy użyciu metod określonych w ust. 1.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2)
Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 10 marca 2022 r. pod numerem 2022/144/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża dyrektywę (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 maja 2013 r. w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej (Dz. U. poz. 624), które utraciło moc z dniem 7 marca 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r. poz. 24).

Załącznik nr 1   -   Oznaczanie gęstości w temperaturze 20°C

Załącznik nr 2   -   Oznaczanie zawartości alkoholu w % objętościowych

Załącznik nr 3   -   Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego

Załącznik nr 4   -   Oznaczanie zawartości cukrów redukujących oraz cukrów redukujących po inwersji

Załącznik nr 5   -   Oznaczanie zawartości popiołu

Załącznik nr 6   -   Oznaczanie kwasowości ogólnej

Załącznik nr 7   -   Oznaczanie kwasowości lotnej