W gospodarstwach utrzymujących drób prowadzących działalność nadzorowaną, o której
mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz
zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, nakazuje się ponadto:
1)
w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego - wyposażenie takiego gospodarstwa
w maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej możliwość ich wyłożenia przed:
a)
wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków albo zastosowanie
w tym gospodarstwie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i
odkażenie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich,
b)
wjazdami do tego gospodarstwa i wyjazdami z niego albo zainstalowanie w tym gospodarstwie
niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów
wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdzających
- przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość
wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość - nie mniejsza niż
obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tego gospodarstwa lub z
niego wyjeżdżającego;
2)
stosowanie przez osoby wchodzące do budynków, w których jest utrzymywany drób:
a)
środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej, w tym odzieży ochronnej
oraz obuwia ochronnego przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,
b)
oczyszczania i dezynfekcji obuwia;
3)
oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu przed
każdym ich użyciem, a jeżeli są używane wyłącznie w danym budynku - co najmniej raz
dziennie;
4)
prowadzenie i przechowywanie w tym gospodarstwie przez rok dokumentacji dotyczącej
zakupu, przyjęcia i zużycia środków odkażających, terminu wykonania czynności deratyzacji
i dezynfekcji oraz daty padnięcia zwierząt i liczby zwłok padłych zwierząt przekazanych
do unieszkodliwienia;
5)
wdrożenie procedur w zakresie zapobiegania przedostawaniu się dzikiego ptactwa do
kurników i miejsc przechowywania paszy i ściółki oraz przeprowadzania deratyzacji
i dezynsekcji;
7)
wyposażenie tego gospodarstwa w przeznaczony wyłącznie do użytku przez to gospodarstwo
kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu lub wydzielenie w tym gospodarstwie
pomieszczenia przeznaczonego wyłącznie do przetrzymywania takich zwłok; ten kontener
i to pomieszczenie zabezpiecza się przed dostępem gryzoni, zwierząt domowych i dzikich;
8)
usuwanie padłego drobiu do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonych do przetrzymywania
zwłok padłego drobiu - nie rzadziej niż raz dziennie;
9)
wyposażenie tego gospodarstwa w środki odkażające w ilości umożliwiającej bieżącą
dezynfekcję co najmniej przez 7 dni oraz utrzymywanie mat dezynfekcyjnych albo niecek
dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję w stanie zapewniającym
skuteczność użytego środka odkażającego;
10)
zabezpieczenie znajdujących się na terenie tego gospodarstwa zbiorników wodnych przed
dostępem ptaków wolno żyjących;
11)
utrzymywanie czystości i porządku wokół budynków inwentarskich oraz miejsc, w których
są przechowywane pasza i ściółka, w tym regularne wykaszanie roślinności i uprzątanie
pozostałości pasz i ściółki;
12)
wyposażenie tego gospodarstwa w wydzielone miejsca do:
a)
składowania środków odkażających, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych,
b)
składowania obornika, paszy i ściółki,
c)
przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, w których zapewnia się warunki
gwarantujące niezmieniony stan tych produktów, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych;
13)
posiadanie - w przypadku gdy w tym gospodarstwie utrzymuje się więcej niż 350 sztuk
drobiu średniorocznie - planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji tego
gospodarstwa, obejmującego co najmniej:
a)
ustanowienie „czystych” i „brudnych” stref dla osób wykonujących czynności związane
z utrzymywaniem drobiu,
b)
ustanowienie rozwiązań dotyczących sposobu wprowadzania do tego gospodarstwa drobiu,
pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w
chowie i hodowli drobiu,
c)
procedury dotyczące czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia
oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,
d)
procedury w zakresie zwalczania szkodników,
e)
ustanowienie rozwiązań mających na celu rozdzielenie poszczególnych stad drobiu utrzymywanych
w tym gospodarstwie oraz uniknięcie bezpośredniego lub pośredniego kontaktu utrzymywanego
drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.