Minimalne warunki utrzymywania zwierząt, o których mowa w § 1 ust. 1, obejmują:
1)
urządzenia i wyposażenie miejsc przebywania umożliwiających wszystkie zachowania życiowe
i socjalne zwierząt, w tym możliwość ukrycia się i wypoczynku;
2)
utrzymywanie temperatury otoczenia zwierzęcia, wilgotności powietrza, wentylacji,
oświetlenia światłem dziennym lub sztucznym, wynikające z potrzeb biologii danego
gatunku, wieku, rasy, płci i stanu fizjologicznego;
3)
pomieszczenia i ich wyposażenie wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt
oraz umożliwiające dokładne czyszczenie i dezynfekcję;
4)
urządzenia do karmienia i pojenia zwierząt oraz inne elementy wyposażenia, do których
zwierzęta mają bezpośredni dostęp, wykonane w sposób zapobiegający uszkodzeniom ciała
zwierząt;
5)
elementy wyposażenia technicznego, oświetlenie, ogrzewanie, wentylację, kanalizację,
instalację wodną, umieszczone poza dostępem zwierząt albo zabezpieczone przed uszkodzeniem
przez zwierzęta;
6)
urządzenia do filtrowania i napowietrzania wody w akwariach i basenach wyposażone
dodatkowo w zastępczy system urządzeń awaryjnych;
7)
baseny, mokre i suche fosy, konstruowane tak, aby umożliwiały zwierzętom bezpieczne
ich opuszczanie;
8)
urządzenia do odłowu zwierząt zapewniające szybkie i bezurazowe schwytanie;
9)
ogrodzenia widoczne dla zwierząt szczególnie płochliwych i podatnych na urazy;
10)
twarde, równe, stabilne podłoże pomieszczeń, przeciwdziałające poślizgowi, także wówczas,
gdy jest wilgotne;
11)
zamki, zasuwy i inne urządzenia zabezpieczające przed wydostaniem się zwierząt, zabezpieczone
przed bezpośrednim dostępem zwierząt;
12)
utrzymywanie w czystości miejsc przebywania zwierząt i ich wyposażenia;
13)
bieżącą obserwację kondycji zwierząt polegającą na doglądaniu ich przez posiadacza
nie rzadziej niż raz dziennie;
14)
okresową dezynfekcję, dezynsekcję i deratyzację pomieszczeń i ich wyposażenia;
15)
wyposażenie miejsc przebywania zwierząt w drenaż lub urządzenia umożliwiające odprowadzanie
odchodów i nadmiaru wody;
16)
regularne usuwanie zużytej podściółki;
17)
regularną kontrolę jakości wody w akwariach i basenach;
18)
całodobowy i nieograniczony dostęp zwierząt do czystej i świeżej wody oraz podawanie
karmy w ilości i o zawartości składników odżywczych odpowiednich do wymagań poszczególnych
gatunków lub ras, z uwzględnieniem kondycji, wieku, wagi, stanu fizjologicznego, stadium
rozwoju, stanu uzębienia osobników;
19)
zaspokojenie potrzeb żywieniowych wszystkich osobników w stadzie przez umożliwienie
jednoczesnego swobodnego dostępu do karmy i wody;
20)
podawanie karmy w sposób niezagrażający zdrowiu i życiu zwierząt;
21)
uwzględnienie naturalnych zachowań zwierząt przy ich karmieniu;
22)
wzbogacenie środowiska zwierząt przez wprowadzenie technik rozszerzających zakres
czynności wykonywanych przez zwierzęta, takich jak: wysiłek fizyczny, poszukiwanie
pokarmu, czynności manipulacyjne i poznawcze, w sposób dostosowany do możliwości danego
gatunku zwierząt.