Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 2 czerwca 2023 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2022 r. poz. 1688, 2185 i 2254 oraz z 2023 r. poz. 177, 412 i 588) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 stycznia 2013 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej   (Dz. U. z 2020 r. poz. 1934) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).

Załącznik   -   Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej


Lp.
Kod CN
Nazwa towaru
Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1
2
3
4
1
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
1 t
2
0202
Mięso z bydła, zamrożone
1 t
3
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
0,5 t
4
ex 0206 10 98
Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
5
ex 0206 21 00
Ozory z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
6
ex 0206 22 00
Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
7
ex 0206 29 99
Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych, inne niż przepona gruba i przepona cienka
0,5 t
8
ex 0206 30 00
Wątroby ze świń, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
9
ex 0206 41 00
Wątroby ze świń, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
10
ex 0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0207 43 00 - wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone;
0207 45 93 - wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone; 0207 53 00 - wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone;
0207 55 93 -wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone
0,5 t
11
ex 0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji
0302 91 - wątróbki, ikry i mlecze
1 t
12
ex 0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji
0303 91 - wątróbki, ikry i mlecze
1 t
13
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
0,5 t
14
ex 0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia, z wyłączeniem podpozycji
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
0,5 t
15
0306
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance
0,1 t
16
0307
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia
0,5 t
17
ex 0402
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy
1 t
18
ex 0403
Jogurt, maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:
0403 20 51 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 20 53 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 20 59 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy
1 t
19
0405 10
Masło
0,5 t
20
0405 20
Produkty mleczarskie do smarowania
0,5 t
21
0406
Ser i twaróg
0,5 t
22
ex 0407 21 00
Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie przeznaczone do spożycia przez ludzi)
10 tys. szt.
23
ex 0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 -pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 91 20 -jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi
1 t
24
0409 00 00
Miód naturalny
0,5 t
25
ex 0504 00 00
Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
1 t
26
0701 90
Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone
5 t
27
ex 0709 59 00
Pozostałe grzyby, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, Boletus, Cantharellus, inne niż grzyby shiitake (Lentinus edodes)i grzyby matsutake (Tricholoma matsutake, Tricholoma magnivelare, Tricholoma anatolicum, Tricholoma dulciolens, Tricholoma caligatum), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych
0,5 t
28
0709 92 10
Oliwki, świeże lub schłodzone, do celów innych niż produkcja oliwy
1 t
29
0709 92 90
Pozostałe oliwki, świeże lub schłodzone
1 t
30
0709 99 40
Kapary, świeże lub schłodzone
0,5 t
31
0709 99 60
Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona
1 t
32
ex 0710
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 - pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 - pozostałe warzywa
1 t
33
ex 0711 51 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance
1 t
34
ex 0711 59 00
Pozostałe grzyby, w solance
1 t
35
0712 31 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
50 kg
36
0712 39 00
Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.), grzyby shiitake (Lentinus edodes)
50 kg
37
0713 33 90
Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu
1 t
38
0713 50 00
Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
1 t
39
0802 11 10
Migdały w łupinach gorzkie, świeże lub suszone
1 t
40
0802 12 10
Migdały bez łupin gorzkie, świeże lub suszone
1 t
41
0802 12 90
Migdały bez łupin pozostałe, świeże lub suszone
1 t
42
0802 22 00
Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin, świeże lub suszone
1 t
43
0802 32 00
Orzechy włoskie bez łupin, świeże lub suszone
1 t
44
0802 51 00
Pistacje w łupinach, świeże lub suszone
1 t
45
0802 52 00
Pistacje bez łupin, świeże lub suszone
1 t
46
0802 61 00
Orzechy makadamia w łupinach, świeże lub suszone
1 t
47
0802 62 00
Orzechy makadamia bez łupin, świeże lub suszone
1 t
48
0802 91 00
Orzechy sosny, w łupinach
1 t
49
0802 92 00
Orzechy sosny, bez łupin
1 t
50
0802 99 10
Orzechy pecan, świeże lub suszone
1 t
51
0804 10 00
Daktyle, świeże lub suszone
1 t
52
0804 20 90
Figi suszone
1 t
53
ex 0804 30 00
Ananasy suszone
1 t
54
ex 0804 40 00
Awokado suszone
1 t
55
ex 0804 50 00
Guawa, mango i smaczelina, suszone
1 t
56
ex 0805
Owoce cytrusowe suszone
1 t
57
ex 0806
Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji 0806 10 10 -winogrona stołowe, świeże
1 t
58
ex 0809 21 00
Wiśnie (Prunus cerasus), świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego
5t
59
ex 0809 40 05
Śliwki, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego
5t
60
ex 0810 1000
Truskawki i poziomki, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego
5t
61
ex 0810 20 10
Maliny, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego
5t
62
ex 0810 30 10
Porzeczki czarne, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego
5t
63
ex 0810 30 30
Porzeczki czerwone, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego
5t
64
0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1 t
65
0812
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
1 t
66
0813 10 00
Morele suszone
0,5 t
67
0813 20 00
Śliwki suszone
0,5 t
68
0813 30 00
Jabłka suszone
0,5 t
69
0901 11 00
Kawa niepalona, niepozbawiona kofeiny
1 t
70
0901 21 00
Kawa palona, niepozbawiona kofeiny
1 t
71
0902 30 00
Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg
1 t
72
0902 40 00
Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana
1 t
73
0904
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
1 t
74
0905
Wanilia
1 t
75
0906
Cynamon i kwiaty cynamonowca
1 t
76
ex 0908
Gałka muszkatołowa
1 t
77
ex 0909
Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca
1 t
78
ex 0910
Imbir
1 t
79
0910 20
Szafran
1 t
80
0910 30 00
Kurkuma
1 t
81
0910 91 05
Curry
1 t
82
0910 99 31
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum), nierozgniatana ani niemielona
1 t
83
0910 99 33
Tymianek nierozgniatany ani niemielony, pozostały
1 t
84
0910 99 39
Tymianek rozgniatany lub mielony
1 t
85
0910 99 50
Liście laurowe
1 t
86
ex 1001
Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:
1001 11 00 - nasiona pszenicy durum;
1001 91 - nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i meslin oraz pozostałe)
15 t
87
ex 1002 90 00
Pozostałe żyto, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
88
ex 1003 90 00
Pozostały jęczmień, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
89
ex 1004 90 00
Pozostały owies, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
90
ex 1005 90 00
Pozostała kukurydza, inna niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
91
1006 20
Ryż łuskany (brązowy)
5t
92
1006 30
Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany
5t
93
1006 40 00
Ryż łamany
5t
94
ex 1008 10 00
Gryka (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
95
ex 1008 29 00
Pozostałe proso, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
96
1101 00 11
Mąka pszenna z pszenicy durum
5 t
97
ex 1101 00 15
Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej
5 t
98
1102 20
Mąka kukurydziana
5 t
99
1102 90 70
Mąka żytnia
5 t
100
1103 13
Kasze, mączki i granulki z kukurydzy
5 t
101
ex 1103 19 20
Kasze z jęczmienia
5 t
102
ex 1104 22 40
Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
103
ex 1104 23 40
Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
104
ex 1104 29 04
Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
105
ex 1104 29 17
Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane, wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
106
ex 1104 29 51
Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
107
ex 1104 29 55
Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
108
1105
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane
1 t
109
ex 1107 10 99
Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
110
ex 1107 20 00
Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
111
ex 1108
Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
112
ex 1201 90 00
Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
5t
113
ex 1202
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób
obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem
podpozycji
1202 30 00 - orzeszki ziemne nasiona
5 t
114
ex 1204 00 90
Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
115
ex 1205 10 90
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
116
ex 1205 90 00
Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
117
ex 1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
118
ex 1207 50 90
Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
119
ex 1207 91 90
Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
0,1 t
120
ex 1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
121
ex 1211
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:
ex 1211 90 86 20 - bazylia świeża w całej postaci;
ex 1211 90 86 30 - mięta świeża w całej postaci;
ex 1211 90 86 90 - pozostałe w całej postaci
1 t
122
ex 1302 13 00
Soki i ekstrakty roślinne z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych)
0,1 t
123
ex 1501
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych, z wyłączeniem podpozycji:
1501 10 10- smalec do zastosowań przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;
1501 20 10- pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;
1501 90 00 - pozostały tłuszcz, inny niż smalec i tłuszcz ze świń
1 t
124
ex 1507 90 90
Olej sojowy, inny niż surowy i odgumowany, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
125
ex 1508 90 90
Olej z orzeszków ziemnych, inny niż surowy, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
126
ex 1509 20 00
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych
0,1 t
127
ex 1509 30 00
Pozostała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych
0,1 t
128
ex 1509 90 00
Pozostała oliwa i jej frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych
0,5 t
129
ex 1510 90 00
Pozostałe oleje, inne niż surowe, i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych
1 t
130
ex 1511 10 90
Olej palmowy, surowy, pozostały, do celów spożywczych
1 t
131
ex 1512 19 90
Olej z nasion słonecznika, inny niż surowy, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
132
ex 1514 19 90
Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż surowe, oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
133
ex 1514 99 90
Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy, inne niż surowe, oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
134
ex 1515 29 90
Olej kukurydziany, inny niż surowy, i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
135
1517 10
Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej
1 t
136
1517 90 10
Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych lub mikrobiologicznych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze i oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów mleka
1 t
137
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów, krwi lub owadów; przetwory spożywcze na bazie tych wyrobów
1 t
138
ex 1602
Pozostałe mięso, podroby, krew lub owady, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji
1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt
0,5 t
139
ex 1604
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:
1604 31 00 - kawior;
1604 32 00 - namiastki kawioru
1 t
140
1701 99 10
Cukier biały
15 t
141
ex 1702 90 95
Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym
1 t
142
1704 90 30
Biała czekolada
0,5 t
143
1704 90 65
Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych
0,5 t
144
1704 90 71
Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane
0,5 t
145
1704 90 75
Toffi, karmelki i podobne cukierki
0,5 t
146
1704 90 81
Tabletki prasowane
0,5 t
147
1801 00 00
Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
5 t
148
1805 00 00
Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego
0,5 t
149
1806 31 00
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane
0,5 t
150
1806 32 10
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
0,5 t
151
1806 32 90
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia
0,5 t
152
1806 90 11
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol
0,5 t
153
1806 90 19
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu
0,5 t
154
1806 90 31
Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane
0,5 t
155
1806 90 39
Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia
0,5 t
156
ex 1905
Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, z wyłączeniem pustych kapsułek stosowanych do celów farmaceutycznych
0,5 t
157
ex 2001
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;
2001 90 92 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe
1 t
158
2002
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
1 t
159
ex 2003
Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji 2003 90 10 - trufle
1 t
160
2005 40 00
Groch (Pisum sativum)przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony
1 t
161
ex 2005
Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji:
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
1 t
162
2006 00
Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
1 t
163
2007
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
1 t
164
2008 20
Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
165
2008 30
Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
166
2008 40
Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
167
2008 50
Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
168
2008 60
Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
169
2008 70
Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
170
2008 80
Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
171
2008 93
Żurawiny (Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccos, Vaccinium vitis-idaea)inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
172
ex 2008 97 78
Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
1 t
173
2008 99 43
Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
174
2008 99 45
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
175
ex 2008 99 49
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
176
2008 99 67
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
1 t
177
2008 99 72
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej
1 t
178
2008 99 78
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg
1 t
179
2008 99 99
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru
1 t
180
2009
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy i wodę kokosową) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
1 t
181
2101
Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
0,5 t
182
2104
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
1 t
183
2105 00
Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
1 t
184
2202 99 11
Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej
1 hl
185
2202 99 15
Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12
1 hl
186
2202 99 19
Pozostałe
1 hl
187
2203 00
Piwo otrzymywane ze słodu
10 hl
188
2204
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009
10 hl
189
2208 60
Wódka
1 hl
190
2208 90 48
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
191
2208 90 56
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
192
2208 90 71
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
1 hl
193
2208 90 77
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
1 hl
194
2208 90 91
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
195
2208 90 99
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
1 hl
196
ex 2302 30
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
197
ex 2302 40
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
198
ex 3501 10 90
Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność
1 t
199
ex 3501 90 90
Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
200
3502 11 90
Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi
1 t
201
ex 3503 00 10
Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)
0,5 t
202
ex 3505 10
Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t