1)
przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny - rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego
działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych
zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;
2)
surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków
w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
3)
dotowanym posiłku - rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę
mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w
barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną
przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający
jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy
jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku
którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują
nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;
4)
narzucie - rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem
podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach
mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;
5)
izbie administracji skarbowej - rozumie się przez to izbę administracji skarbowej,
przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy
prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;
6)
urzędzie skarbowym - rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy,
ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny,
naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.