Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 9 października 2023 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej 1)Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 sierpnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1616).

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 31d ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych   (Dz. U. z 2022 r. poz. 2561, z późn. zm.2)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2022 r. poz. 2674 i 2770 oraz z 2023 r. poz. 605, 650, 658, 1234, 1429, 1675, 1692, 1733, 1831, 1872 i 1938.) zarządza się, co następuje:aaa

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 24 września 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej   (Dz. U. z 2023 r. poz. 1427) wprowadza się następujące zmiany:aaa

1)

w załączniku nr 1 do rozporządzenia:aaa

a)

w części IV dodaje się ust. 14 w brzmieniu:aaa
„ 

14.

Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, realizujący zakres, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 załącznika nr 6 do rozporządzenia, może wystawiać skierowanie na badanie tomografii komputerowej tętnic wieńcowych przy wskazaniu do diagnostyki w kierunku choroby niedokrwiennej serca.
 ”
 ,

b)

w części IVa w ust. 1 w pkt 6 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 7 i 8 w brzmieniu:aaa
„ 

7)

immunoglobuliny E całkowite (IgE);

8)

immunoglobuliny E swoiste (IgE) z panelem 10-punktowych oznaczeń dotyczącym alergii wziewnych i pokarmowych; alergeny:aaa

a)

wziewne: leszczyna, olcha, brzoza, trawy, żyto, bylica, roztocza kurzu domowego, pies, kot, alternaria,

b)

pokarmowe: mleko, jajko, pszenica, soja, orzechy ziemne, orzechy laskowe, ryby, owoce morza - skorupiaki, marchew, jabłko.
 ”
 ;

2)

w załączniku nr 5 do rozporządzenia:aaa

a)

w sekcji A. Nocna i świąteczna opieka zdrowotna udzielana w warunkach ambulatoryjnych:aaa
- w części I w ust. 2 w pkt 2 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 3 w brzmieniu:aaa
„ 

3)

w zakresie podstawowym świadczenia mogą być realizowane wyłącznie przez podmiot leczniczy, w którego strukturze znajduje się izba przyjęć, a podmiot zapewnia przebywanie lekarza w miejscu udzielania świadczeń w zakresie izby przyjęć stale, w godzinach funkcjonowania nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej.
 ”
 ,
  •   -  
    w części II:aaa
  •   -  
    - uchyla się ust. 3,
  •   -  
    - dodaje się ust. 5 w brzmieniu:aaa
    „ 

    5.

    Jeżeli w lokalizacji udzielania świadczeń nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej jest zapewniony dostęp do badań laboratoryjnych, świadczeniodawca wykonuje badania laboratoryjne określone w części VI w przypadku, gdy wymaga tego stan zdrowia pacjenta.
     ”
     ,
  •   -  
    dodaje się część VI w brzmieniu:aaa
    „ 

       Część VI.   

    Świadczenia medycznej diagnostyki laboratoryjnej związane z realizacją świadczeń lekarza nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej

    1)

    morfologia krwi 8-parametrowa;

    2)

    glukoza z krwi żylnej;

    3)

    kreatynina;

    4)

    potas (K);

    5)

    sód (Na);

    6)

    białko C-reaktywne (CRP);

    7)

    badanie ogólne moczu (profil);

    8)

    aminotransferaza asparaginianowa (AST);

    9)

    aminotransferaza alaninowa (ALT);

    10)

    mocznik;

    11)

    bilirubina całkowita;

    12)

    test antygenowy w kierunku: SARS CoV-2 / grypy A+B / RSV;

    13)

    odczyn opadania krwinek czerwonych (OB);

    14)

    wskaźnik protrombinowy (INR);

    15)

    kinaza fosfokreatynowa izoenzym CK-MB (CKMB);

    16)

    kwas moczowy;

    17)

    czas częściowej tromboplastyny po aktywacji (APTT) - czas kaolinowo-kefalinowy;

    18)

    wapń zjonizowany;

    19)

    amylaza;

    20)

    fibrynogen;

    21)

    gamma glutamylotranspeptydaza (GGTP).
     ”
     ,

    b)

    w sekcji B. Nocna i świąteczna opieka zdrowotna udzielana w miejscu zamieszkania lub pobytu świadczeniobiorcy w części II uchyla się ust. 3;

3)

w załączniku nr 6 do rozporządzenia:aaa

a)

w ust. 1:aaa
- pkt 2 otrzymuje brzmienie:aaa
„ 

2)

diagnostyka i leczenie stanów przedcukrzycowych albo cukrzycy, lub
 ”
 ,
- pkt 4 otrzymuje brzmienie:aaa
„ 

4)

diagnostyka i leczenie nadczynności tarczycy, diagnostyka i leczenie niedoczynności tarczycy oraz diagnostyka guzków pojedynczych i mnogich tarczycy, lub
 ”
 ,
- dodaje się pkt 5 w brzmieniu:aaa
„ 

5)

diagnostyka i leczenie przewlekłej choroby nerek.
 ”
 ,

b)

w ust. 2:aaa
  •   -  
    w lp. 1:aaa
  •   -  
    - w wierszu „Personel” kolumna 4 otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    1)

    lekarz udzielający świadczeń w zakresie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej;

    2)

    pielęgniarka udzielająca świadczeń w zakresie pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.
     ”
     ,
  •   -  
    - w wierszu „Organizacja udzielania świadczeń” w kolumnie 4:aaa
  •   -  
    - - w ust. 1 dodaje się zdanie drugie w brzmieniu:aaa
    „ 
    W przypadku świadczeń realizowanych w populacji pediatrycznej dopuszcza się konsultacje specjalistów w dziedzinie kardiologii dziecięcej lub lekarza pediatry z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej.
     ”
     ,
  •   -  
    - - w ust. 3 w pkt 5 lit. d otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    d)

    konsultacji dietetycznych realizowanych przez dietetyka, który rozpoczął:aaa
    •   -  
      po dniu 30 września 2012 r. studia w zakresie dietetyki i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2012 r. studia na kierunku (specjalności) dietetyka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2007 r. studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w specjalności żywienie człowieka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 września 2013 r. szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy dietetyka lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk albo ukończył technikum lub szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy technik technologii żywienia w specjalności dietetyka.
     ”
     ,
  •   -  
    w lp. 2:aaa
  •   -  
    - nazwa świadczenia opieki koordynowanej w kolumnie 2 otrzymuje brzmienie: „Diagnostyka i leczenie stanów przedcukrzycowych albo cukrzycy”,
  •   -  
    - w wierszu „Personel” kolumna 4 otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    1)

    lekarz udzielający świadczeń w zakresie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej;

    2)

    pielęgniarka udzielająca świadczeń w zakresie pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.
     ”
     ,
  •   -  
    - w wierszu „Organizacja udzielania świadczeń” w kolumnie 4:aaa
  •   -  
    - - w ust. 1 średnik zastępuje się kropką i dodaje się zdanie drugie w brzmieniu:aaa
    „ 
    W przypadku świadczeń realizowanych w populacji pediatrycznej dopuszcza się konsultacje specjalistów w dziedzinie endokrynologii i diabetologii dziecięcej lub lekarza pediatry z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej.
     ”
     ,
  •   -  
    - - w ust. 3 w pkt 5 lit. d otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    d)

    konsultacji dietetycznych realizowanych przez dietetyka, który rozpoczął:aaa
    •   -  
      po dniu 30 września 2012 r. studia w zakresie dietetyki i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2012 r. studia na kierunku (specjalności) dietetyka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2007 r. studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w specjalności żywienie człowieka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 września 2013 r. szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy dietetyk lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk albo ukończył technikum lub szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy technik technologii żywienia w specjalności dietetyka.
     ”
     ,
  •   -  
    w lp. 3:aaa
  •   -  
    - w wierszu „Personel” kolumna 4 otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    1)

    lekarz udzielający świadczeń w zakresie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej;

    2)

    pielęgniarka udzielająca świadczeń w zakresie pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.
     ”
     ,
  •   -  
    - w wierszu „Organizacja udzielania świadczeń” w kolumnie 4:aaa
  •   -  
    - - w ust. 1 dodaje się zdanie drugie w brzmieniu:aaa
    „ 
    W przypadku świadczeń realizowanych w populacji pediatrycznej dopuszcza się konsultacje specjalistów w dziedzinie endokrynologii i diabetologii dziecięcej lub lekarza pediatry z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej.
     ”
     ,
  •   -  
    - - w ust. 3 w pkt 5 lit. d otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    d)

    konsultacji dietetycznych realizowanych przez dietetyka, który rozpoczął:aaa
    •   -  
      po dniu 30 września 2012 r. studia w zakresie dietetyki i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2012 r. studia na kierunku (specjalności) dietetyka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2007 r. studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w specjalności żywienie człowieka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 września 2013 r. szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy dietetyk lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk albo ukończył technikum lub szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy technik technologii żywienia w specjalności dietetyka.
     ”
     ,
  •   -  
    w lp. 4:aaa
  •   -  
    - nazwa świadczenia opieki koordynowanej w kolumnie 2 otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 
    Diagnostyka i leczenie nadczynności tarczycy, diagnostyka i leczenie niedoczynności tarczycy oraz diagnostyka guzków pojedynczych i mnogich tarczycy
     ”
     ,
  •   -  
    - w wierszu „Personel” kolumna 4 otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    1)

    lekarz udzielający świadczeń w zakresie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej;

    2)

    pielęgniarka udzielająca świadczeń w zakresie pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.
     ”
     ,
  •   -  
    - w wierszu „Organizacja udzielania świadczeń” w kolumnie 4:aaa
  •   -  
    - - w ust. 1 dodaje się zdanie drugie w brzmieniu:aaa
    „ 
    W przypadku świadczeń realizowanych w populacji pediatrycznej dopuszcza się konsultacje specjalistów w dziedzinie diabetologii i endokrynologii dziecięcej lub lekarza pediatry z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej.
     ”
     ,
  •   -  
    - - w ust. 3 w pkt 5 lit. d otrzymuje brzmienie:aaa
    „ 

    d)

    konsultacji dietetycznych realizowanych przez dietetyka, który rozpoczął:aaa
    •   -  
      po dniu 30 września 2012 r. studia w zakresie dietetyki i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2012 r. studia na kierunku (specjalności) dietetyka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 października 2007 r. studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w specjalności żywienie człowieka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    •   -  
      przed dniem 1 września 2013 r. szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy dietetyk lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk albo ukończył technikum lub szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy technik technologii żywienia w specjalności dietetyka.
     ”
     ,
  •   -  
    dodaje się lp. 5 w brzmieniu:aaa

    5
    Diagnostyka i leczenie przewlekłej choroby nerek
    Personel
    1) lekarz udzielający świadczeń w zakresie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej;
    2) pielęgniarka udzielająca świadczeń w zakresie pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.
    Zakres świadczenia
    1) porada kompleksowa;
    2) badanie diagnostyczne UACR (wskaźnik albumina/kreatynina w moczu);
    3) konsultacje specjalistyczne;
    4) porady edukacyjne;
    5) konsultacje dietetyczne.
    Wyposażenie w sprzęt i aparaturę medyczną
    W lokalizacji lub dostępie:
    1) USG;
    2) medyczne laboratorium diagnostyczne wpisane do ewidencji Krajowej Rady Diagnostów Laboratoryjnych.
    Organizacja udzielania świadczeń
    1. Dostępność do konsultacji lekarza specjalisty lub lekarza ze specjalizacją I lub II stopnia lub w trakcie specjalizacji lub w dziedzinie nefrologii lub lekarza ze specjalizacją II stopnia chorób wewnętrznych z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej. W przypadku świadczeń realizowanych w populacji pediatrycznej dopuszcza się konsultacje specjalistów w dziedzinie nefrologii dziecięcej lub lekarza pediatry z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej.
    2. Dostępność do konsultacji dietetycznych.
    3. Porada kompleksowa obejmuje:
    1) wywiad;
    2) badanie przedmiotowe;
    3) analizę wyników badań i stosowanego leczenia;
    4) zalecenie niezbędnych konsultacji specjalistycznych oraz badań diagnostycznych;
    5) opracowanie „Indywidualnego Planu Opieki Medycznej” zawierającego zalecenia:
    a) wizyt kontrolnych,
    b) porad edukacyjnych udzielanych przez pielęgniarki lub lekarzy,
    c) badań kontrolnych,
    d) konsultacji dietetycznych realizowanych przez dietetyka, który rozpoczął:
    - po dniu 30 września 2012 r. studia w zakresie dietetyki i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera lub
    - przed dniem 1 października 2012 r. studia na kierunku (specjalności) dietetyka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub - przed dniem 1 października 2007 r. studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w specjalności żywienie człowieka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub
    - przed dniem 1 września 2013 r. szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy dietetyk lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk albo ukończył technikum lub szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy technik technologii żywienia w specjalności dietetyka.
    4. Świadczenia gwarantowane są udzielane zgodnie z harmonogramem czasu pracy świadczeniodawców posiadających zawartą umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia o udzielanie świadczeń z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej.
           

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 2023 r., z wyjątkiem § 1 pkt 2 lit. a tiret pierwsze, który wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2024 r.
1)
Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 sierpnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1616).
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2022 r. poz. 2674 i 2770 oraz z 2023 r. poz. 605, 650, 658, 1234, 1429, 1675, 1692, 1733, 1831, 1872 i 1938.