|
5
|
Diagnostyka i leczenie przewlekłej choroby nerek
|
Personel
|
1) lekarz udzielający świadczeń w zakresie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej; 2) pielęgniarka udzielająca świadczeń w zakresie pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej.
|
|
Zakres świadczenia
|
1) porada kompleksowa; 2) badanie diagnostyczne UACR (wskaźnik albumina/kreatynina w moczu); 3) konsultacje specjalistyczne; 4) porady edukacyjne; 5) konsultacje dietetyczne.
|
|
Wyposażenie w sprzęt i aparaturę medyczną
|
W lokalizacji lub dostępie: 1) USG; 2) medyczne laboratorium diagnostyczne wpisane do ewidencji Krajowej Rady Diagnostów
Laboratoryjnych.
|
|
Organizacja udzielania świadczeń
|
1. Dostępność do konsultacji lekarza specjalisty lub lekarza ze specjalizacją I lub
II stopnia lub w trakcie specjalizacji lub w dziedzinie nefrologii lub lekarza ze
specjalizacją II stopnia chorób wewnętrznych z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym
o profilu zgodnym z profilem opieki koordynowanej. W przypadku świadczeń realizowanych
w populacji pediatrycznej dopuszcza się konsultacje specjalistów w dziedzinie nefrologii
dziecięcej lub lekarza pediatry z pięcioletnią praktyką na oddziale szpitalnym o profilu
zgodnym z profilem opieki koordynowanej. 2. Dostępność do konsultacji dietetycznych. 3. Porada kompleksowa obejmuje: 1) wywiad; 2) badanie przedmiotowe; 3) analizę wyników badań i stosowanego leczenia; 4) zalecenie niezbędnych konsultacji specjalistycznych oraz badań diagnostycznych; 5) opracowanie „Indywidualnego Planu Opieki Medycznej” zawierającego zalecenia: a) wizyt kontrolnych, b) porad edukacyjnych udzielanych przez pielęgniarki lub lekarzy, c) badań kontrolnych, d) konsultacji dietetycznych realizowanych przez dietetyka, który rozpoczął: - po dniu 30 września 2012 r. studia w zakresie dietetyki i uzyskał tytuł zawodowy
co najmniej licencjata albo inżyniera lub - przed dniem 1 października 2012 r. studia na kierunku (specjalności) dietetyka i
uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata albo inżyniera, lub - przed dniem 1
października 2007 r. studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
w specjalności żywienie człowieka i uzyskał tytuł zawodowy co najmniej licencjata
albo inżyniera, lub - przed dniem 1 września 2013 r. szkołę policealną publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach
szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy dietetyk lub dyplom potwierdzający kwalifikacje
zawodowe w zawodzie dietetyk albo ukończył technikum lub szkołę policealną publiczną
lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskał tytuł zawodowy technik
technologii żywienia w specjalności dietetyka. 4. Świadczenia gwarantowane są udzielane zgodnie z harmonogramem czasu pracy świadczeniodawców
posiadających zawartą umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia o udzielanie świadczeń z
zakresu podstawowej opieki zdrowotnej.
|