|
Zawartość wody
|
nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż: 1) 23% - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym; 2) 25% - w miodzie piekarniczym wrzosowym
|
|
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy)
|
nie mniej niż: 1) 60 g/100 g - w miodzie nektarowym, 2) 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym
|
|
Zawartość sacharozy
|
nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.; 2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis)
|
|
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie
|
nie więcej niż: 0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym
|
|
Przewodność właściwa
|
nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej,
z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich
mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa
truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.)
|
|
Wolne kwasy
|
nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg -w miodzie piekarniczym
(przemysłowym)
|
|
Liczba diastazowa (wg skali Schade)
|
nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej
niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie
większą niż 15 mg/kg
|
|
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF)
|
nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że
nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz
w mieszankach takich miodów
|