Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 9 listopada 2023 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 1773), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych:

1)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 370 i 590);

2)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 1120);

3)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 850).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje:

1)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 370 i 590), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 ;

2)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 1120), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 ;

3)

odnośnika nr 2 oraz § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. poz. 850), które stanowią:
„ 
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu   (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 47, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27, str. 179, z późn. zm.).
 ”
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyłączeniem przepisu § 1 pkt 4, który wchodzi w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.
 ”
 .

Załącznik   -   Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980) zarządza się, co następuje:

§ 1a4)Dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 1120), które weszło w życie z dniem 23 września 2010 r.; w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Użyte w rozporządzeniu określenie „miód piekarniczy (przemysłowy)” oznacza miód:

1)

odpowiedni do użytku przemysłowego lub jako składnik innych środków spożywczych następnie przetworzonych;

2)

który może:

a)

posiadać obcy smak lub zapach,

b)

zaczynać fermentować lub być sfermentowany,

c)

być przegrzany.

§ 25)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia powołanego jako pierwsze w odnośniku 4..

Rozróżnia się:

16)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

główne rodzaje miodu:

a)

w zależności od pochodzenia:
  •   -  
    kwiatowy lub nektarowy - otrzymany z nektaru roślinnego,
  •   -  
    spadziowy - uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających ( Hemiptera ) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,

b)

w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
  •   -  
    sekcyjny - zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
  •   -  
    z plastrami - zawierający jedną lub więcej części plastra,
  •   -  
    odsączony - uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
  •   -  
    odwirowany - otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
  •   -  
    wytłoczony - uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
  •   -  
    przefiltrowany - uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;

2)

miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.

§ 3.

Rozróżnia się następujące odmiany miodu:

2)

spadziowego:

a)

ze spadzi liściastej,

b)

ze spadzi iglastej.

§ 4.

Miód powinien spełniać następujące wymagania organoleptyczne:

1)

barwa - od prawie bezbarwnej do ciemnobrązowej;

2)

konsystencja - płynna, lepka, częściowo lub całkowicie skrystalizowana;

3)

smak - zmienny, w zależności od odmiany;

4)

zapach - zmienny, w zależności od odmiany.

§ 5.

Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1)

nie zawiera:

a8)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 7.)

składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,

b)

innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c)

oznak fermentacji;

2)

nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3)

nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4)

jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

59)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2; wszedł w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.)

pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.

§ 7.

Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu są określone w załączniku do rozporządzenia.

§ 8.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia11)Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 24 października 2003 r..
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
2)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 850), które weszło w życie z dniem 4 lipca 2015 r.
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 2019, z 2017 r. poz. 2150 i 2461, z 2019 r. poz. 754, z 2020 r. poz. 1149, z 2022 r. poz. 2114 oraz z 2023 r. poz. 2233.
4)
Dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 1120), które weszło w życie z dniem 23 września 2010 r.; w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
5)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia powołanego jako pierwsze w odnośniku 4.
6)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
7)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 370 i 590), które weszło w życie z dniem 27 marca 2004 r.
8)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 7.
9)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2; wszedł w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.
10)
Przez § 1 pkt 4 rozporządzenia powołanego jako pierwsze w odnośniku 4.
11)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 24 października 2003 r.

Załącznik   -   Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu12)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.


Wyszczególnienie
Kryteria
1
2
Zawartość wody
nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż:
1) 23% - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym;
2) 25% - w miodzie piekarniczym wrzosowym
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy)
nie mniej niż:
1) 60 g/100 g - w miodzie nektarowym,
2) 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym
Zawartość sacharozy
nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż:
1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.;
2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis)
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie
nie więcej niż:
0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż:
0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym
Przewodność właściwa
nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.)
Wolne kwasy
nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg -w miodzie piekarniczym (przemysłowym)
Liczba diastazowa (wg skali Schade)
nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie większą niż 15 mg/kg
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF)
nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów
   

12)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.