|
1
|
Laboratorium w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Państwowego Instytutu Weterynaryjnego
- Państwowego Instytutu Badawczego
|
24-100 Puławy, al. Partyzantów 57
|
1.
Listeria monocytogenes.
|
|
2.
Escherichia coli, w tym werocytotoksyczne E. coli.
|
|
3.
Campylobacter spp.
|
|
4.
Salmonella spp.
|
|
5.
Antybiotykooporność: Campylobacter spp.
|
|
6.
Czynniki bakteryjne u małży blaszkoskrzelnych.
|
|
7.
Biotoksyny w małżach blaszkoskrzelnych.
|
|
8.
Histamina w rybach i produktach rybnych.
|
|
9.
Oznaczanie liczby bakterii tlenowych.
|
|
10.
Oznaczanie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.
|
|
2
|
Laboratorium w Zakładzie Higieny Pasz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego
Instytutu Badawczego
|
24-100 Puławy, al. Partyzantów 57
|
1.
Wykrywanie i oznaczanie przetworzonego białka zwierzęcego w paszach.
|
|
2.
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz.
|
|
3.
Niedozwolone antybiotykowe stymulatory wzrostu.
|
|
4.
Zanieczyszczenia stałe w tłuszczach paszowych.
|
|
5.
Badanie pasz genetycznie zmodyfikowanych zawierających rzepak, bawełnę i mikroorganizmy.
|
|
6.
Dodatki paszowe zaliczone do kategorii:
|
|
1)
technologicznych należących do grup:
|
|
a)
konserwantów,
|
|
b)
dodatków do kiszonki;
|
|
2)
zootechnicznych należących do grup:
|
|
a)
stabilizatorów flory jelitowej,
|
|
b)
innych dodatków zootechnicznych.
|
|
7.
Homogeniczność pasz leczniczych.
|
|
8.
Oznaczanie substancji czynnych w paszach leczniczych.
|
|
9.
Substancje przeciwbakteryjne, w tym antybiotyki, sulfonamidy oraz chinolony w paszach.
|
|
10.
Oznaczanie markerów: GTH (triheptanianu glicerolu) i wapna nawozowego w produktach
pochodnych (w przetworzonych produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).
|
|
11.
Toksyny roślinne (alkaloidy pirolizydynowe, alkaloidy tropanowe).
|
|
12.
Alkaloidy sporyszu.
|
|
3
|
Laboratorium w Zakładzie Farmakologii i Toksykologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego
- Państwowego Instytutu Badawczego
|
24-100 Puławy, al. Partyzantów 57
|
I. Substancje farmakologicznie czynne: Grupa A - zakazane lub niedopuszczone substancje farmakologicznie czynne u zwierząt,
od których lub z których pozyskuje się żywność w Unii Europejskiej:
|
|
1.
Substancje o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym i β-agonistycznym, których stosowanie
jest zabronione na podstawie art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie
zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz.
1075):
|
|
1)
stilbeny;
|
|
2)
substancje tyreostatyczne;
|
|
3)
steroidy;
|
|
4)
laktony kwasu rezorcylowego, w tym zeranol;
|
|
5)
β-agoniści.
|
|
2.
Substancje niedozwolone wymienione w tabeli 2 w załączniku do rozporządzenia Komisji
(UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych
i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 15 z 20.01.2010, str. 1, z późn. zm.), zwanego
dalej „rozporządzeniem (UE) nr 37/2010”:
|
|
1)
chloramfenikol;
|
|
2)
nitrofurany;
|
|
3)
dimetridazol, metronidazol, ronidazol i pozostałe nitroimidazole;
|
|
4)
inne substancje.
|
|
3.
Substancje farmakologicznie czynne niewymienione w tabeli 1 w załączniku do rozporządzenia
(UE) nr 37/2010 lub substancje niedopuszczone w Unii Europejskiej do stosowania w
paszy dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność w Unii Europejskiej,
zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. UE
L 268 z 18.10.2003, str. 29, z późn. zm.):
|
|
1)
barwniki;
|
|
2)
środki ochrony roślin, o których mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do
obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG
(Dz. Urz. UE L 309 z 24.11.2009, str. 1, z późn. zm.), oraz produkty biobójcze w rozumieniu
art. 3 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 528/2012
z dnia 22 maja 2012 r. w sprawie udostępniania na rynku i stosowania produktów biobójczych
(Dz. Urz. UE L 167 z 27.06.2012, str. 1, z późn. zm.), które mogą być stosowane w
hodowli zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność w Unii Europejskiej;
|
|
3)
substancje przeciwbakteryjne;
|
|
4)
kokcydiostatyki, histomonostatyki i inne środki przeciwpasożytnicze;
|
|
5)
hormony białkowe i peptydowe;
|
|
6)
leki przeciwzapalne, leki uspokajające i wszelkie inne substancje farmakologicznie
czynne;
|
|
7)
leki przeciwwirusowe.
|
|
Grupa B - substancje farmakologicznie czynne dopuszczone do stosowania u zwierząt,
od których lub z których pozyskuje się żywność w Unii Europejskiej:
|
|
1.
Substancje farmakologicznie czynne wymienione w tabeli 1 w załączniku do rozporządzenia
(UE) nr 37/2010:
|
|
1)
substancje przeciwbakteryjne;
|
|
2)
insektycydy, fungicydy, środki przeciwrobacze i inne środki przeciwpasożytnicze;
|
|
3)
leki uspokajające;
|
|
4)
niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), kortykosteroidy i glukokortykoidy;
|
|
5)
inne substancje farmakologicznie czynne.
|
|
2.
Kokcydiostatyki i histomonostatyki dopuszczone zgodnie z przepisami Unii Europejskiej,
w odniesieniu do których maksymalne zawartości są określone w rozporządzeniu Komisji
(WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalającym maksymalne zawartości w żywności
kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego zanieczyszczenia
krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone (Dz. Urz. UE
L 40 z 11.02.2009, str. 7, z późn. zm.).
|
|
II. Zanieczyszczenia chemiczne i inne zanieczyszczenia:
|
|
1)
metale toksyczne: ołów, kadm, rtęć, arsen;
|
|
2)
mikotoksyny;
|
|
3)
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne;
|
|
4)
melamina.
|
|
III. Pozostałości pestycydów (z wyłączeniem pasz).
|
|
4
|
Laboratorium w Zakładzie Radiobiologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego
Instytutu Badawczego
|
24-100 Puławy, al. Partyzantów 57
|
1.
Trwałe zanieczyszczenia organiczne: dioksyny (PCDD), furany (PCDF), polichlorowane
bifenyle (PCB), bromowane uniepalniacze (BFR) w zakresie polibromowanych difenyloeterów
(PBDE).
|
|
2.
Skażenia promieniotwórcze.
|
|
3.
Lotne N-nitrozoaminy.
|
|
4.
Związki perfluorowane (PFAS).
|
|
5
|
Laboratorium w Zakładzie Higieny Mleka i Produktów Mlecznych Państwowego Instytutu
Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego
|
24-100 Puławy, al. Partyzantów 57
|
1.
Antybiotykooporność:
|
|
1)
Staphylococcus spp.;
|
|
2)
Enterococcus spp.
|
|
2.
Gronkowce koagulazododatnie, w tym:
|
|
1)
Staphylococcus aureus;
|
|
2)
enterotoksyny gronkowcowe.
|
|
3.
Higiena surowego mleka:
|
|
1)
ogólna liczba drobnoustrojów;
|
|
2)
komórki somatyczne.
|
|
4.
Obróbka cieplna mleka i produktów mleczarskich, w tym fosfataza alkaliczna.
|
|
5.
Pozostałości substancji przeciwbakteryjnych.
|