Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1)
soków owocowych zagęszczonych - można stosować procesy technologiczne oparte na metodach
fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem
że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku
nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego
soku owocowego;
2)
soków, o których mowa w § 1 pkt 1-4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych - można
stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania
określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania
na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników
mineralnych;
3)
soków owocowych otrzymanych z winogron:
a)
w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki - można stosować
desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku
siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b)
można przywracać sole kwasu winowego.