Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst ogłoszony:
Status aktu prawnego:
uchylony
Typ dokumentu:
Rozporządzenie
Data ogłoszenia:
2004-04-30
Data wydania:
2004-04-23
Data wejścia w życie:
2004-05-01
Data uchylenia:
2007-11-13
Organ wydający:
- MIN. ZDROWIA
Podstawa prawna (1)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634 | uchylony | Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Podstawa prawna z art. (1)
Adres publikacyjny | Artykuł | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634 | art. 9 ust. 4 pkt 2 | uchylony | Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Akty zmienione (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2003 nr 59 poz. 530 | 2004-05-01 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Akty uchylające (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2007 nr 199 poz. 1441 | 2007-11-13 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 października 2007 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Dyrektywy europejskie (15)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
31981L0712 | 1981-07-28 | PIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiająca wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31989L0107 | 1988-12-21 | DYREKTYWA RADY z 21 grudnia 1988 r. w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych państw członkowskich w zakresie dodatkowych środków, które mogą być stosowane do artykułów spożywczych | EUR-Lex |
31995L0031 | 1995-05-07 | Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31995L0045 | 1995-07-26 | Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31996L0077 | 1996-02-12 | DYREKTYWA KOMISJI 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31998L0066 | 1998-09-04 | DYREKTYWA KOMISJI 98/66/WE z dnia 4 września 1998 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31998L0086 | 1998-11-11 | DYREKTYWA KOMISJI 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31999L0075 | 1999-07-22 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/75/WE z dnia 22 lipca 1999 r. zmieniająca dyrektywę Komisji 95/45/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32000L0051 | 2000-07-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/51/WE z dnia 26 lipca 2000 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32000L0063 | 2000-10-05 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/63/WE z dnia 5 października 2000 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32001L0030 | 2001-05-02 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/30/WE z dnia 2 maja 2001 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32001L0050 | 2001-03-07 | Dyrektywa Komisji 2001/50/WE z dnia 3 lipca 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/45/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001L0052 | 2001-03-07 | Dyrektywa 2001/52/WE Komisji z dnia 3 lipca 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0082 | 2002-10-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/82/WE z dnia 15 października 2002 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32003L0095 | 2003-10-27 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/95/WE z dnia 27 października 2003 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |