Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych pomagających przetwarzaniu albo na powierzchni żywności
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst ogłoszony:
Status aktu prawnego:
nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna
Typ dokumentu:
Rozporządzenie
Data ogłoszenia:
2005-01-06
Data wydania:
2004-12-22
Data wejścia w życie:
2005-01-14
Data uchylenia:
2006-10-28
Organ wydający:
- MIN. ZDROWIA
Podstawa prawna (1)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634 | uchylony | Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Podstawa prawna z art. (1)
Adres publikacyjny | Artykuł | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634 | art. 9 ust. 4a | uchylony | Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Akty zmienione (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1257 | 2005-01-14 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności |
Uchylenia wynikające z (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dyrektywy europejskie (21)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
31989R1576 | 1989-05-29 | ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) nr 1576/89 z 29 maja 1989 r. ustalające ogólne zasady stosowane dla definicji, opisu i prezentowania napojów alkoholowych | EUR-Lex |
31991L0493 | 1991-07-22 | DYREKTYWA RADY z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiająca warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa | EUR-Lex |
31993R0315 | 1993-02-08 | ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury wspólnotowe dla zanieczyszczeń w żywności | EUR-Lex |
31994R3378 | 1994-12-22 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 3378/94 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 grudnia 1994 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1576/89 ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych i rozporządzenie (EWG) nr 1601/91 ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych, w następstwie wielostronnych negocjacji handlowych Urugwajskiej Rundy. | EUR-Lex |
31998L0053 | 1998-07-16 | DYREKTYWA KOMISJI 98/53/WE z dnia 16 lipca 1998 r. ustanawiająca metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001L0022 | 2001-03-08 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/22/WE z dnia 8 marca 2001 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci i 3-MCPD w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001R0466 | 2001-03-08 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 466/2001- z dnia 8 marca 2001 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0026 | 2002-03-13 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/26/WE z dnia 13 marca 2002 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ochratoksyny A w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0027 | 2002-03-13 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/27/WE z dnia 13 marca 2002 r. zmieniająca dyrektywę 98/53/WE ustanawiającą metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002R0221 | 2002-02-06 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 221/2002 z dnia 6 lutego 2002 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002R0257 | 2002-02-12 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 257/2002 z dnia 12 lutego 2002 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 194/97 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych oraz rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002R0472 | 2002-03-12 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 472/2002 z dnia 12 marca 2002 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002R0563 | 2002-04-02 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 563/2002 z dnia 2 kwietnia 2002 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32003L0078 | 2003-08-11 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/78/WE z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów patuliny w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32003L0121 | 2003-12-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/121/WE z dnia 15 grudnia 2003 r. zmieniająca dyrektywę 98/53/WE ustanawiającą metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32003R1425 | 2003-08-11 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1425/2003 z dnia 11 sierpnia 2003 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do patuliny | EUR-Lex |
32003R2174 | 2003-12-12 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2174/2003 z dnia 12 grudnia 2003 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do aflatoksyn | EUR-Lex |
32004L0016 | 2004-02-12 | DYREKTYWA KOMISJI 2004/16/WE z dnia 12 lutego 2004 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów cyny w żywności konserwowanej | EUR-Lex |
32004L0043 | 2004-04-13 | DYREKTYWA KOMISJI 2004/43/WE z dnia 13 kwietnia 2004 r. zmieniająca dyrektywę 98/53/WE i dyrektywę 2002/26/WE w odniesieniu do metod pobierania próbek i metod analiz do celów urzędowej kontroli poziomów aflatoksyny i ochratoksyny A w żywności dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |
32004R0455 | 2004-03-11 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 455/2004 z dnia 11 marca 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do patuliny | EUR-Lex |
32004R0683 | 2004-04-13 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 683/2004 z dnia 13 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w zakresie aflatoksyn i ochratoksyny A w żywności dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |