Istnieją akty zmieniające dla tego aktu.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 października 2007 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst ogłoszony:
Status aktu prawnego:
uznany za uchylony
Typ dokumentu:
Rozporządzenie
Data ogłoszenia:
2007-10-29
Data wydania:
2007-10-12
Data wejścia w życie:
2007-11-13
Data uchylenia:
2011-01-19
Organ wydający:
- MIN. ZDROWIA
Podstawa prawna (1)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Podstawa prawna z art. (1)
Adres publikacyjny | Artykuł | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | art. 10 pkt 5 i 6 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Akty uchylone (3)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2005 nr 58 poz. 511 | 2007-11-13 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Dz.U. 2004 nr 94 poz. 934 | 2007-11-13 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Dz.U. 2003 nr 59 poz. 530 | 2007-11-13 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Akty zmieniające (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2010 nr 23 poz. 120 | 2010-02-13 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Uchylenia wynikające z (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2011 nr 2 poz. 3 | 2011-01-19 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2010 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Dyrektywy europejskie (20)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
31981L0712 | 1981-07-28 | PIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiająca wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31995L0031 | 1995-05-07 | Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31995L0045 | 1995-07-26 | Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31996L0077 | 1996-02-12 | DYREKTYWA KOMISJI 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31998L0066 | 1998-09-04 | DYREKTYWA KOMISJI 98/66/WE z dnia 4 września 1998 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31998L0086 | 1998-11-11 | DYREKTYWA KOMISJI 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31999L0075 | 1999-07-22 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/75/WE z dnia 22 lipca 1999 r. zmieniająca dyrektywę Komisji 95/45/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32000L0051 | 2000-07-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/51/WE z dnia 26 lipca 2000 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32000L0063 | 2000-10-05 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/63/WE z dnia 5 października 2000 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32001L0030 | 2001-05-02 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/30/WE z dnia 2 maja 2001 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32001L0050 | 2001-03-07 | Dyrektywa Komisji 2001/50/WE z dnia 3 lipca 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/45/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001L0052 | 2001-03-07 | Dyrektywa 2001/52/WE Komisji z dnia 3 lipca 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0082 | 2002-10-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/82/WE z dnia 15 października 2002 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32003L0095 | 2003-10-27 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/95/WE z dnia 27 października 2003 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32004L0045 | 2004-04-16 | DYREKTYWA KOMISJI 2004/45/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32004L0046 | 2004-04-16 | Dyrektywa Komisji 2004/46/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE w odniesieniu do E 955 sukralozy i soli aspartamu-acesulfamu E 962 | EUR-Lex |
32004L0047 | 2004-04-16 | Dyrektywa Komisji 2004/47/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a (i)) i beta-karotenu (E 160 a (ii)) | EUR-Lex |
32006L0033 | 2006-03-20 | Dyrektywa Komisji 2006/33/WE z dnia 20 marca 2006 r. zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w zakresie żółcieni pomarańczowej FCF (E 110) i ditlenku tytanu (E 171) (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006L0128 | 2006-12-08 | Dyrektywa Komisji 2006/128/WE z dnia 8 grudnia 2006 r. zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006L0129 | 2006-12-08 | Dyrektywa Komisji 2006/129/WE z dnia 8 grudnia 2006 r. zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |