Istnieją akty zmieniające dla tego aktu.
Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst HTML:
Tekst aktu:
Tekst ogłoszony:
Status aktu prawnego:
obowiązujący
Typ dokumentu:
Ustawa
Data ogłoszenia:
2005-09-16
Data wydania:
2005-07-28
Data wejścia w życie:
2005-10-17
Organ wydający:
- SEJM
Przebieg procesu legislacyjnego (1)
Nr druku projektu | Kadencja |
---|---|
Druk sejmowy nr 3853 | IV |
Akty zmienione (5)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2004 nr 33 poz. 287 | 2005-10-17 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej |
Dz.U. 2004 nr 173 poz. 1807 | 2005-10-17 | uchylony | Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej |
Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634 | 2005-10-17 | uchylony | Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Dz.U. 2001 nr 128 poz. 1408 | 2005-10-17 | uchylony | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. |
Dz.U. 1985 nr 12 poz. 49 | 2005-10-17 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. |
Akty uznane za uchylone (2)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1259 | 2005-10-17 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1101 | 2005-10-17 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie zakresu dokumentacji niezbędnej do oceny nowej substancji oraz wykazu jednostek naukowych właściwych do dokonania oceny ze względu na przedmiot wniosku |
Akty zmieniające (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dyrektywy europejskie (55)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
31976L0895 | 1976-11-23 | DYREKTYWA RADY z dnia 23 listopada 1976 r. dotycząca ustalania maksymalnych poziomów dla pozostałości pestycydów w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31980L0590 | 1980-09-06 | Dyrektywa Komisji 80/590/EWG z dnia 9 czerwca 1980 r. określająca symbol mogący znajdować się na materiałach lub przedmiotach wchodzących w kontakt ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31980L0777 | 1980-07-15 | DYREKTYWA RADY 80/777/EWG z 15 lipca 1980 r. w sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich dotyczących eksploatacji i wprowadzania do handlu naturalnych wód mineralnych | EUR-Lex |
31981L0712 | 1981-07-28 | PIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiająca wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31985L0591 | 1985-12-20 | DYREKTYWA RADY z dnia 20 grudnia 1985 r. dotycząca wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy do celów monitoringu produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31986L0362 | 1986-07-24 | Dyrektywa Rady z 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni | EUR-Lex |
31986L0363 | 1986-07-24 | DYREKTYWA RADY z 24 lipca 1986 r dotycząca ustalania najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchniach | EUR-Lex |
31987L0250 | 1987-04-15 | Dyrektywa Komisji nr 87/250/EWG z dnia 15 kwietnia 1987 r. w sprawie oznaczania zawartości alkoholu na etykietach napojów alkoholowych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu | EUR-Lex |
31988L0344 | 1988-06-13 | Dyrektywa Rady 88/344/EWG z dnia 13 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności | EUR-Lex |
31988L0388 | 1988-06-22 | DYREKTYWA RADY 88/388/WE z dnia 22 czerwca 1988 r. dotycząca dostosowania przepisów ustawodawczych państw członkowskich w dziedzinie aromatów przeznaczonych do wykorzystania w artykułach spożywczych oraz podstawowych surowców do produkcji aromatów | EUR-Lex |
31989L0107 | 1988-12-21 | DYREKTYWA RADY z 21 grudnia 1988 r. w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych państw członkowskich w zakresie dodatkowych środków, które mogą być stosowane do artykułów spożywczych | EUR-Lex |
31989L0108 | 1988-12-21 | Dyrektywa Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31989L0109 | 1988-12-21 | DYREKTYWA RADY z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31989L0396 | 1989-06-14 | DYREKTYWA RADY z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii towarów, do których należy dany środek spożywczy | EUR-Lex |
31989L0397 | 1989-06-14 | DYREKTYWA RADY z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowej kontroli żywności | EUR-Lex |
31989L0398 | 1989-05-03 | Dyrektywa Rady z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich, dotyczących artykułów spożywczych przeznaczonych do specjalnych zastosowań w żywieniu | EUR-Lex |
31990L0496 | 1990-09-24 | Dyrektywa Rady 90/496/ EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych | EUR-Lex |
31990L0642 | 1990-11-27 | Dyrektywa Rady z 27 listopada 1990 r. dotycząca ustalania maksymalnych pozostałości pestycydów na i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa | EUR-Lex |
31991L0321 | 1991-05-14 | Dyrektywa Komisji 91/321/EWGz dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych | EUR-Lex |
31992L0001 | 1992-01-13 | DYREKTYWA KOMISJI NR 92/1/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania i składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31992L0002 | 1992-01-13 | DYREKTYWA KOMISJI NR 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiająca procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonej żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31992L0052 | 1992-06-18 | Dyrektywa Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i receptur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich | EUR-Lex |
31993L0005 | 1993-02-25 | Dyrektywa Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności | EUR-Lex |
31993L0043 | 1993-06-14 | DYREKTYWA RADY 93/43/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych | EUR-Lex |
31994L0035 | 1994-06-30 | Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31994L0036 | 1994-06-30 | Dyrektywa 94/36/WE Parlamentu Europejskiego I Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31994L0054 | 1994-11-18 | DYREKTYWA KOMISJI 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 79/112/EWG | EUR-Lex |
31995L0002 | 1995-02-20 | Dyrektywa 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31995L0031 | 1995-05-07 | Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31995L0045 | 1995-07-26 | Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31996L0005 | 1996-02-16 | Dyrektywa Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |
31996L0008 | 1996-02-26 | Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności | EUR-Lex |
31996L0077 | 1996-02-12 | DYREKTYWA KOMISJI 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31997R0258 | 1997-01-27 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY nr 258/97/WE z dnia 27 stycznia 1997 r. w sprawie nowych produktów spożywczych i nowych składników żywności | EUR-Lex |
31998L0053 | 1998-07-16 | DYREKTYWA KOMISJI 98/53/WE z dnia 16 lipca 1998 r. ustanawiająca metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31999L0002 | 1999-02-22 | DYREKTYWA 1999/2/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego | EUR-Lex |
31999L0003 | 1999-02-22 | DYREKTYWA 1999/3/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia we Wspólnocie listy artykułów spożywczych oraz ich składników poddanych działaniu promieni jonizujących | EUR-Lex |
31999L0021 | 1999-03-25 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/21 z dnia 25 marca 1999 r. dotycząca dietetycznych artykułów żywnościowych do specjalnych celów medycznych | EUR-Lex |
32000L0013 | 2000-03-20 | Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych | EUR-Lex |
32001L0015 | 2001-02-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego | EUR-Lex |
32001L0022 | 2001-03-08 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/22/WE z dnia 8 marca 2001 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci i 3-MCPD w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0026 | 2002-03-13 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/26/WE z dnia 13 marca 2002 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ochratoksyny A w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0046 | 2002-06-10 | DYREKTYWA 2002/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych | EUR-Lex |
32002L0063 | 2002-07-11 | DYREKTYWA KOMISJI (WE) NR 2002/63/EC z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiająca Wspólnotowe metody pobierania próbek do urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w oraz na produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz odwołująca dyrektywę (EWG) nr 79/700 | EUR-Lex |
32002L0067 | 2002-07-18 | Dyrektywa Komisji 2002/67/WE z dnia 18 lipca 2002 r. w sprawie etykietowania środków spożywczych zawierających chininę oraz środków spożywczych zawierających kofeinę | EUR-Lex |
32002L0069 | 2002-07-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/69/WE z dnia 26 lipca 2002 r ustanawiająca metody pobieranie próbek i metody analityczne na potrzeby urzędowej kontroli dioksyn i oznaczania dioksynopodobnych PCB (polichlorowanych dwufenyli) w artykułach żywnościowych | EUR-Lex |
32002R0178 | 2002-01-28 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, ustanawiające Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego | EUR-Lex |
32003L0040 | 2003-05-16 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r. ustanawiająca wykaz, stężenia graniczne i wymogi w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych | EUR-Lex |
32003L0078 | 2003-08-11 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/78/WE z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów patuliny w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32003R1829 | 2003-09-22 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1829/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy | EUR-Lex |
32003R1830 | 2003-09-22 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1830/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE | EUR-Lex |
32003R1946 | 2003-07-15 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1946/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych | EUR-Lex |
32004L0016 | 2004-02-12 | DYREKTYWA KOMISJI 2004/16/WE z dnia 12 lutego 2004 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów cyny w żywności konserwowanej | EUR-Lex |
32004R1935 | 2004-10-27 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1935/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG | EUR-Lex |
32005R1935 | 2005-11-24 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1935/2005 z dnia 24 listopada 2005 r. ustalające maksymalną refundację wywozową dla pszenicy zwyczajnej w ramach przetargu, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 1059/2005 | EUR-Lex |