Akt posiada tekst jednolity .
Istnieją akty zmieniające dla tego aktu.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst HTML:
Tekst aktu:
Tekst ogłoszony:
Tekst ujednolicony:
Status aktu prawnego:
akt posiada tekst jednolity
Typ dokumentu:
Ustawa
Data ogłoszenia:
2006-09-27
Data wydania:
2006-08-25
Data wejścia w życie:
2006-10-28
Uwagi:
objęte tekstem jednolitym z wyj. art. 105 - 118
Organ wydający:
- SEJM
Organ zobowiązany:
- MIN. WŁAŚCIWY DS ZDROWIA
- MIN. OBRONY NARODOWEJ
- MIN. WŁAŚCIWY DS ROLNICTWA
- MIN. WŁAŚCIWY DS RYNKÓW ROLNYCH
Przebieg procesu legislacyjnego (1)
Nr druku projektu | Kadencja |
---|---|
Druk sejmowy nr 573 | V |
Akty zmienione (26)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 17 poz. 127 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego |
Dz.U. 2005 nr 33 poz. 289 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 21 stycznia 2005 r. o doświadczeniach na zwierzętach |
Dz.U. 2005 nr 178 poz. 1480 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2005 nr 14 poz. 115 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 22 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz o zmianie innych ustaw |
Dz.U. 2004 nr 96 poz. 959 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o zmianie i uchyleniu niektórych ustaw w związku z uzyskaniem przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej |
Dz.U. 2004 nr 11 poz. 94 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin |
Dz.U. 2004 nr 34 poz. 292 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina |
Dz.U. 2004 nr 33 poz. 287 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej |
Dz.U. 2004 nr 173 poz. 1807 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej |
Dz.U. 2003 nr 52 poz. 450 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2003 nr 208 poz. 2020 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2003 nr 199 poz. 1938 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o służbie medycyny pracy oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2003 nr 130 poz. 1187 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 21 maja 2003 r. o zmianie ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia |
Dz.U. 2003 nr 122 poz. 1144 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw |
Dz.U. 2002 nr 166 poz. 1362 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 13 września 2002 r. o napojach spirytusowych. |
Dz.U. 2002 nr 135 poz. 1145 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw. |
Dz.U. 2001 nr 11 poz. 84 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 11 stycznia 2001 r. o substancjach i preparatach chemicznych. |
Dz.U. 2001 nr 76 poz. 811 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych |
Dz.U. 2001 nr 5 poz. 44 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. |
Dz.U. 2001 nr 128 poz. 1408 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. |
Dz.U. 2001 nr 126 poz. 1384 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach. |
Dz.U. 2001 nr 126 poz. 1381 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne. |
Dz.U. 2001 nr 125 poz. 1371 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym. |
Dz.U. 2001 nr 100 poz. 1085 | 2006-10-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o wprowadzeniu ustawy - Prawo ochrony środowiska, ustawy o odpadach oraz o zmianie niektórych ustaw. |
Dz.U. 1985 nr 12 poz. 49 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. |
Dz.U. 1982 nr 35 poz. 230 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. |
Akty uchylone (4)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2005 nr 31 poz. 265 | 2006-10-28 | uchylony | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7 lutego 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia |
Dz.U. 2003 nr 171 poz. 1662 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 27 sierpnia 2003 r. o zmianie ustawy o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Dz.U. 2001 nr 128 poz. 1408 | 2006-10-28 | uchylony | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. |
Akty uznane za uchylone (14)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 85 poz. 591 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2006 r. w sprawie metod pobierania próbek określonych środków spożywczych do celów urzędowej kontroli poziomów zanieczyszczeń oraz przygotowywania próbek i wytycznych dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości tych zanieczyszczeń |
Dz.U. 2005 nr 2 poz. 9 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych pomagających przetwarzaniu albo na powierzchni żywności |
Dz.U. 2005 nr 4 poz. 23 | 2006-10-28 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania opakowań niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta |
Dz.U. 2004 nr 84 poz. 795 | 2006-10-28 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
Dz.U. 2004 nr 83 poz. 773 | 2006-10-28 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania opakowań niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta |
Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1257 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1098 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1096 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze |
Dz.U. 2003 nr 7 poz. 91 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 stycznia 2003 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności |
Dz.U. 2003 nr 97 poz. 884 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 maja 2003 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego |
Dz.U. 2003 nr 52 poz. 465 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 marca 2003 r. w sprawie sposobu i trybu przeprowadzania urzędowej kontroli środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w procesie produkcji i w obrocie |
Dz.U. 2003 nr 35 poz. 301 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 182 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 179 | 2006-10-28 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności |
Odesłania (3)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68 | uchylony | Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych |
Dz.U. 2002 nr 71 poz. 655 | uchylony | Ustawa z dnia 10 maja 2002 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do podejmowania lub wykonywania niektórych działalności. |
Dz.U. 1974 nr 24 poz. 141 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy. |
Akty wykonawcze (93)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2024 poz. 420 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności |
Dz.U. 2024 poz. 1686 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 listopada 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2024 poz. 1346 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 sierpnia 2024 r. w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności lub składników żywności |
Dz.U. 2022 poz. 702 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 marca 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu przejść granicznych właściwych dla przeprowadzania granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2022 poz. 2365 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2022 poz. 1971 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 września 2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania |
Dz.U. 2021 poz. 2236 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 listopada 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2020 poz. 2215 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 grudnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2019 poz. 799 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych |
Dz.U. 2019 poz. 2499 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii |
Dz.U. 2019 poz. 2097 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 11 października 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej |
Dz.U. 2019 poz. 2057 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 11 października 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wzorów wniosku o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej oraz świadectwa spełniania wymagań zdrowotnych |
Dz.U. 2019 poz. 2035 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 11 października 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie sprowadzania z zagranicy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego niezbędnych dla ratowania życia lub zdrowia |
Dz.U. 2019 poz. 1511 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 lipca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności |
Dz.U. 2018 poz. 1674 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 sierpnia 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności |
Dz.U. 2018 poz. 1281 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 czerwca 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2017 poz. 979 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 kwietnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2017 poz. 567 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 marca 2017 r. w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznych kontroli sanitarnych |
Dz.U. 2017 poz. 451 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 lutego 2017 r. w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem |
Dz.U. 2017 poz. 2236 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2017 poz. 2012 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności |
Dz.U. 2016 poz. 2159 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania |
Dz.U. 2016 poz. 1154 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach |
Dz.U. 2015 poz. 60 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 grudnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ogólnych odstępstw od wymagań higienicznych w zakładach produkujących żywność tradycyjną pochodzenia zwierzęcego |
Dz.U. 2015 poz. 1256 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach |
Dz.U. 2014 poz. 570 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Dz.U. 2014 poz. 365 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 5 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu przejść granicznych właściwych dla przeprowadzania granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2014 poz. 1237 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 11 września 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2013 poz. 138 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 stycznia 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2013 poz. 1343 | wygaśnięcie aktu | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 października 2013 r. w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami |
Dz.U. 2012 poz. 728 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 czerwca 2012 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych |
Dz.U. 2012 poz. 348 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 marca 2012 r. w sprawie sprowadzania z zagranicy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego niezbędnych dla ratowania życia lub zdrowia |
Dz.U. 2012 poz. 1096 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 r. w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania |
Dz.U. 2011 nr 18 poz. 95 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 stycznia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności |
Dz.U. 2011 nr 115 poz. 672 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2011 nr 91 poz. 526 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Dz.U. 2011 nr 91 poz. 525 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2011 nr 88 poz. 504 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 kwietnia 2011 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad przestrzeganiem bezpieczeństwa żywności i żywienia |
Dz.U. 2011 nr 85 poz. 467 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami |
Dz.U. 2011 nr 85 poz. 466 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych |
Dz.U. 2011 nr 80 poz. 437 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2011 r. w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzonych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii |
Dz.U. 2011 nr 2 poz. 3 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2010 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Dz.U. 2011 nr 52 poz. 272 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności |
Dz.U. 2011 nr 272 poz. 1612 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 grudnia 2011 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2010 nr 16 poz. 89 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 stycznia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Dz.U. 2010 nr 128 poz. 863 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lipca 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami |
Dz.U. 2010 nr 9 poz. 63 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą |
Dz.U. 2010 nr 91 poz. 596 | akt objęty tekstem jednolitym | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 maja 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2010 nr 255 poz. 1718 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2010 r. w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru surowego, olejów płynnych i tłuszczów |
Dz.U. 2010 nr 244 poz. 1635 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznych kontroli sanitarnych |
Dz.U. 2010 nr 232 poz. 1525 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2010 nr 180 poz. 1214 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Dz.U. 2010 nr 23 poz. 120 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Dz.U. 2010 nr 174 poz. 1184 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności |
Dz.U. 2010 nr 153 poz. 1032 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2009 nr 17 poz. 96 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2009 nr 78 poz. 656 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności |
Dz.U. 2009 nr 37 poz. 294 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2009 r. w sprawie ogólnych odstępstw od wymagań higienicznych w zakładach produkujących żywność tradycyjną niezwierzęcego pochodzenia |
Dz.U. 2009 nr 173 poz. 1350 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 września 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami |
Dz.U. 2009 nr 160 poz. 1271 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych |
Dz.U. 2008 nr 143 poz. 895 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2008 r. w sprawie procedur urzędowych kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego przeprowadzanych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej |
Dz.U. 2008 nr 102 poz. 655 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 czerwca 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2008 nr 8 poz. 51 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2008 nr 37 poz. 213 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2008 r. w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznych kontroli sanitarnych |
Dz.U. 2008 nr 218 poz. 1399 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2008 nr 208 poz. 1313 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Dz.U. 2008 nr 205 poz. 1285 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 października 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami |
Dz.U. 2008 nr 17 poz. 113 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
Dz.U. 2008 nr 177 poz. 1094 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2008 nr 177 poz. 1093 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2008 r. w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności |
Dz.U. 2008 nr 177 poz. 1092 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2008 r. w sprawie stosowania oraz oznakowania aromatów |
Dz.U. 2008 nr 169 poz. 1048 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2007 nr 137 poz. 967 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą |
Dz.U. 2007 nr 137 poz. 966 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych |
Dz.U. 2007 nr 133 poz. 931 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 lipca 2007 r. w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru, olejów płynnych i tłuszczów |
Dz.U. 2007 nr 129 poz. 904 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 czerwca 2007 r. w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami |
Dz.U. 2007 nr 121 poz. 841 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym |
Dz.U. 2007 nr 120 poz. 830 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie rejestru produktów wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako środki spożywcze, wzoru powiadomienia oraz metod obliczania kosztów związanych z wydaniem opinii o tych produktach |
Dz.U. 2007 nr 119 poz. 817 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najważniejszych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2007 nr 112 poz. 774 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych |
Dz.U. 2007 nr 106 poz. 730 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej |
Dz.U. 2007 nr 97 poz. 645 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 maja 2007 r. w sprawie wykazu jednostek badawczo-rozwojowych realizujących zadania dotyczące programu monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka |
Dz.U. 2007 nr 80 poz. 545 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
Dz.U. 2007 nr 44 poz. 286 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 lutego 2007 r. w sprawie wzorów wniosku o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej oraz świadectwa spełniania wymagań zdrowotnych |
Dz.U. 2007 nr 41 poz. 270 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 lutego 2007 r. w sprawie regulaminu pracy Rady do Spraw Monitoringu Żywności i Żywienia |
Dz.U. 2007 nr 219 poz. 1629 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 listopada 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych |
Dz.U. 2007 nr 209 poz. 1518 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Dz.U. 2007 nr 207 poz. 1502 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów |
Dz.U. 2007 nr 199 poz. 1441 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 października 2007 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych |
Dz.U. 2007 nr 196 poz. 1425 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety |
Dz.U. 2007 nr 196 poz. 1423 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 września 2007 r. w sprawie wykazu przejść granicznych właściwych dla przeprowadzania granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2007 nr 20 poz. 122 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 stycznia 2007 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2007 nr 146 poz. 1024 | akt posiada tekst jednolity | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 lipca 2007 r. w sprawie ogólnych odstępstw od wymagań higienicznych w zakładach produkujących żywność tradycyjną pochodzenia zwierzęcego |
Informacja o tekście jednolitym (8)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2023 poz. 1448 | obowiązujący | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 25 maja 2023 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2022 poz. 2132 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 5 września 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2020 poz. 2021 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 8 października 2020 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2019 poz. 1252 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 6 czerwca 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2018 poz. 1541 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 5 lipca 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2017 poz. 149 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 3 stycznia 2017 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2015 poz. 594 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 8 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2010 nr 136 poz. 914 | wygaśnięcie aktu | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 29 czerwca 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Akty zmieniające (36)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2023 poz. 588 | 2023-04-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych |
Dz.U. 2022 poz. 24 | 2022-03-07 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich |
Dz.U. 2022 poz. 1570 | 2022-08-11 | obowiązujący | Ustawa z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2022 poz. 138 | 2022-02-04 | obowiązujący | Ustawa z dnia 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego |
Dz.U. 2020 poz. 285 | 2020-07-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2020 poz. 284 | 2020-02-29 | obowiązujący | Ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o działach administracji rządowej oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2020 poz. 1493 | 2021-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 14 sierpnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu |
Dz.U. 2018 poz. 2245 | 2019-09-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 22 listopada 2018 r. o zmianie ustawy - Prawo oświatowe, ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2018 poz. 2244 | 2019-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu wprowadzenia uproszczeń dla przedsiębiorców w prawie podatkowym i gospodarczym |
Dz.U. 2018 poz. 2242 | 2019-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji |
Dz.U. 2018 poz. 2227 | 2019-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych |
Dz.U. 2018 poz. 2136 | 2019-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2018 poz. 1669 | 2018-10-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 3 lipca 2018 r. - Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce |
Dz.U. 2017 poz. 60 | 2017-09-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. - Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo oświatowe |
Dz.U. 2016 poz. 65 | 2016-01-18 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej |
Dz.U. 2016 poz. 1961 | 2017-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników |
Dz.U. 2016 poz. 1948 | 2017-03-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej |
Dz.U. 2016 poz. 1760 | 2016-11-10 | akt objęty tekstem jednolitym | Ustawa z dnia 14 września 2016 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2016 poz. 1579 | 2016-10-07 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 5 września 2016 r. o usługach zaufania oraz identyfikacji elektronicznej |
Dz.U. 2016 poz. 1228 | 2016-08-20 | obowiązujący | Ustawa z dnia 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy - Prawo celne oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2015 poz. 35 | 2015-09-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2015 poz. 1893 | 2016-05-19 | obowiązujący | Ustawa z dnia 25 września 2015 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2014 poz. 1722 | 2014-12-13 | obowiązujący | Ustawa z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2014 poz. 1662 | 2015-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 7 listopada 2014 r. o ułatwieniu wykonywania działalności gospodarczej |
Dz.U. 2011 nr 122 poz. 696 | 2012-01-01 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych |
Dz.U. 2011 nr 106 poz. 622 | 2011-07-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców |
Dz.U. 2011 nr 171 poz. 1016 | 2011-09-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2010 nr 60 poz. 372 | 2010-04-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 19 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz o zmianie niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2010 nr 230 poz. 1511 | 2011-01-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2010 nr 182 poz. 1228 | 2011-01-02 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych |
Dz.U. 2010 nr 21 poz. 105 | 2010-03-11 | obowiązujący | Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2009 nr 98 poz. 817 | 2009-07-10 | obowiązujący | Ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o uchyleniu niektórych upoważnień do wydawania aktów wykonawczych |
Dz.U. 2008 nr 234 poz. 1570 | 2009-01-01 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi |
Dz.U. 2008 nr 223 poz. 1463 | 2009-06-19 | obowiązujący | Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, ustawy o podatkach i opłatach lokalnych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dz.U. 2008 nr 214 poz. 1346 | 2008-12-18 | obowiązujący | Ustawa z dnia 24 października 2008 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2006 nr 208 poz. 1539 | 2006-12-22 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych |
Dyrektywy europejskie (88)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
32003R1829 | 2003-09-22 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1829/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy | EUR-Lex |
32003R1830 | 2003-09-22 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1830/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE | EUR-Lex |
32003R1946 | 2003-07-15 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1946/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych | EUR-Lex |
32003R2065 | 2003-11-10 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 2065/2003 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni | EUR-Lex |
32004R0852 | 2004-04-29 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych | EUR-Lex |
32004R0882 | 2004-04-29 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 882/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt | EUR-Lex |
32004R1935 | 2004-10-27 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1935/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG | EUR-Lex |
32005R0396 | 2005-02-23 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 396/2005 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32005R1895 | 2005-11-18 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1895/2005 z dnia 18 listopada 2005 r. w sprawie ograniczenia wykorzystania niektórych pochodnych epoksydowych w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32005R2073 | 2005-11-15 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32005R2074 | 2005-12-05 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI WE NR 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006L0125 | 2006-12-05 | Dyrektywa Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Wersja skodyfikowana) (Tekst mający znaczenie dla EOG | EUR-Lex |
32006L0141 | 2006-12-22 | DYREKTYWA KOMISJI 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006R0401 | 2006-02-23 | ROZPORZĄ}DZENIE KOMISJI (WE) NR 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiają}ce metody pobierania próbek i analizy do celów urzę}dowej kontroli poziomów mikotoksyn w ś}rodkach spoż}ywczych (Tekst mają}cy znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006R0509 | 2006-03-20 | ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami | EUR-Lex |
32006R0510 | 2006-03-20 | ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych | EUR-Lex |
32006R0627 | 2006-04-21 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 627/2006 z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych | EUR-Lex |
32006R1881 | 2006-12-19 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006R1882 | 2006-12-19 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomu azotanów w niektórych środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006R1883 | 2006-12-19 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1883/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006R1924 | 2006-12-20 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności | EUR-Lex |
32006R1924R(01) | 2006-12-20 | Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności | EUR-Lex |
32006R1924R(08) | 2006-12-20 | Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 404 z dnia 30 grudnia 2006 r.) (Wersja poprawiona w Dz.U. L 12 z 18.1.2007, s. 3) | EUR-Lex |
32006R1925 | 2006-12-20 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1925/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji | EUR-Lex |
32006R1981 | 2006-12-22 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1981/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. ustalające szczegółowe zasady wykonania przepisów art. 32 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wspólnotowego laboratorium referencyjnego dla organizmów zmodyfikowanych genetycznie (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32006R2023 | 2006-12-22 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32007L0042 | 2007-06-29 | DYREKTYWA KOMISJI 2007/42/WE z dnia 29 czerwca 2007 r. w sprawie materiałów i wyrobów wykonanych z folii z regenerowanej celulozy przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Wersja skodyfikowana) | EUR-Lex |
32007R0333 | 2007-03-28 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32007R0834 | 2007-06-28 | ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 | EUR-Lex |
32007R0884 | 2007-07-26 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 884/2007 z dnia 26 lipca 2007 r. w sprawie środków nadzwyczajnych zawieszających stosowanie E 128 czerwień 2G jako barwnika żywności (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0984 | 2009-10-21 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 984/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwoleń na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
31978L0142 | 1978-01-30 | DYREKTYWA RADY z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do materiałów i wyrobów zawierających monomer chlorku winylu przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31980L0766 | 1980-07-08 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 8 lipca 1980 r. ustanawiająca wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli poziomu monomeru chlorku winylu w materiałach i wyrobach, które przeznaczone są do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
32011R1169 | 2011-10-25 | Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Tekst mający znaczenie dla EOG | EUR-Lex |
31981L0432 | 1981-04-29 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 29 kwietnia 1981 r. ustanawiająca wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli chlorku winylu uwalnianego z materiałów i wyrobów do środków spożywczych | EUR-Lex |
31981L0712 | 1981-07-28 | PIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiająca wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31982L0711 | 1982-10-18 | DYREKTYWA RADY z dnia 18 października 1982 r. ustanawiajaca podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji skladników materialów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31984L0500 | 1984-02-10 | Dyrektywa Rady 84/500/EWG z dnia l5 października 1984 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu z środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31985L0572 | 1985-12-19 | DYREKTYWA RADY z dnia 19 grudnia 1985 r. ustanawiająca wykaz płynów modelowych do zastosowania w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31987R3954 | 1987-12-22 | ROZPORZĄDZENIE RADY (EURATOM) NR 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego | EUR-Lex |
31989L0108 | 1988-12-21 | Dyrektywa Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31989L0369 | 1989-06-08 | Dyrektywa Rady 89/369/EWG z dnia 8 czerwca 1989 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu powietrza przez nowe spalarnie odpadów komunalnych | EUR-Lex |
31989R0944 | 1989-04-12 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EURATOM) NR 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego | EUR-Lex |
31992L0002 | 1992-01-13 | DYREKTYWA KOMISJI NR 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiająca procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonej żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31992L0052 | 1992-06-18 | Dyrektywa Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i receptur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich | EUR-Lex |
31993L0005 | 1993-02-25 | Dyrektywa Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności | EUR-Lex |
31993L0011 | 1993-03-15 | Dyrektywa Komisji 93/11/EWG z dnia 15 marca 1993 r. dotycząca uwalniania N-nitrozoamin i substancji zdolnych do tworzenia N-nitrozoamin ze smoczków do karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku naturalnego lub elastomerów syntetycznych | EUR-Lex |
31993R0315 | 1993-02-08 | ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury wspólnotowe dla zanieczyszczeń w żywności | EUR-Lex |
31996L0003 | 1996-01-26 | DYREKTYWA KOMISJI 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznająca odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem | EUR-Lex |
31996L0008 | 1996-02-26 | Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności | EUR-Lex |
31996R2232 | 1996-10-28 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 2232/96 z dnia 28 października 1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych | EUR-Lex |
31997R0258 | 1997-01-27 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY nr 258/97/WE z dnia 27 stycznia 1997 r. w sprawie nowych produktów spożywczych i nowych składników żywności | EUR-Lex |
31998L0028 | 1998-04-29 | DYREKTYWA KOMISJI 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznająca odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem | EUR-Lex |
32008L0060 | 2008-06-17 | DYREKTYWA KOMISJI 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Wersja skodyfikowana) | EUR-Lex |
32008L0084 | 2008-08-27 | DYREKTYWA KOMISJI 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Wersja skodyfikowana) | EUR-Lex |
32008L0128 | 2008-12-22 | DYREKTYWA KOMISJI 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (Wersja skodyfikowana) (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R0282 | 2008-03-27 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2023/2006 (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R0353 | 2008-04-18 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 353/2008 z dnia 18 kwietnia 2008 r. ustanawiające przepisy wykonawcze w odniesieniu do wniosków o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R0733 | 2008-07-15 | ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej w Czarnobylu (Wersja skodyfikowana) | EUR-Lex |
32008R0889 | 2008-09-05 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli | EUR-Lex |
32008R1235 | 2008-12-08 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich | EUR-Lex |
32008R1243 | 2008-12-12 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1243/2008 z dnia 12 grudnia 2008 r. zmieniające załączniki III i VI do dyrektywy 2006/141/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących składu niektórych preparatów do początkowego żywienia niemowląt (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R1331 | 2008-12-16 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowaniedodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R1332 | 2008-12-16 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R1333 | 2008-12-16 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32008R1334 | 2008-12-16 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009L0032 | 2009-04-23 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (wersja przekształcenie) (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009L0039 | 2009-05-06 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (wersja przekształcona) (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009L0054 | 2009-06-18 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Wersja przekształcona) (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0041 | 2009-01-20 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0124 | 2009-02-10 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające maksymalne zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0450 | 2009-05-29 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0470 | 2009-02-17 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0669 | 2009-07-24 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0901 | 2009-09-28 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 901/2009 z dnia 28 września 2009 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego wspólnotowego programu kontroli na lata 2010, 2011 i 2012, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, oraz ocenę narażenia na nie konsumenta (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0953 | 2009-10-13 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0975 | 2009-10-19 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 975/2009 z dnia 19 października 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/72/WE w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
32009R0983 | 2009-10-21 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 983/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie udzielania i odmowy udzielenia zezwoleń na oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz do rozwoju i zdrowia dzieci (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
31999L0002 | 1999-02-22 | DYREKTYWA 1999/2/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego | EUR-Lex |
31999L0003 | 1999-02-22 | DYREKTYWA 1999/3/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia we Wspólnocie listy artykułów spożywczych oraz ich składników poddanych działaniu promieni jonizujących | EUR-Lex |
31999L0021 | 1999-03-25 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/21 z dnia 25 marca 1999 r. dotycząca dietetycznych artykułów żywnościowych do specjalnych celów medycznych | EUR-Lex |
32000R1565 | 2000-07-18 | ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające środki konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady | EUR-Lex |
32001L0015 | 2001-02-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego | EUR-Lex |
32002L0046 | 2002-06-10 | DYREKTYWA 2002/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych | EUR-Lex |
32002L0063 | 2002-07-11 | DYREKTYWA KOMISJI (WE) NR 2002/63/EC z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiająca Wspólnotowe metody pobierania próbek do urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w oraz na produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz odwołująca dyrektywę (EWG) nr 79/700 | EUR-Lex |
32002L0072 | 2002-06-08 | Dyrektywa Komisji 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
32002R0178 | 2002-01-28 | ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, ustanawiające Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego | EUR-Lex |
32003L0040 | 2003-05-16 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r. ustanawiająca wykaz, stężenia graniczne i wymogi w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych | EUR-Lex |