Akt posiada tekst jednolity .
Istnieją akty zmieniające dla tego aktu.
Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst HTML:
Tekst aktu:
Tekst ogłoszony:
Tekst ujednolicony:
Status aktu prawnego:
uchylony
Typ dokumentu:
Ustawa
Data ogłoszenia:
2001-06-22
Data wydania:
2001-05-11
Data wejścia w życie:
2001-09-23
Data uchylenia:
2006-10-28
Uwagi:
Art. 41 ust. 5 wchodzi w życie z dniem 1 maja 2004 r.. Art. 10 ust. 3, art. 28 ust. 2, art. 30, art. 36 ust. 6 i art. 48 ust. 1 w zakresie dotyczącym systemu HACCP obowiązują od dnia 1 stycznia 2004 r.
Organ wydający:
- SEJM
Organ zobowiązany:
- MIN. WŁAŚCIWY DS ZDROWIA
- MIN. WŁAŚCIWY DS ROLNICTWA
Hasła:
- badanie zwierząt rzeźnych
- badania i certyfikacje
- kontrola
- przepisy karne
- grzyby
- zezwolenia
- żywność i żywienie
- dokumenty
- administracja rządowa
- choroby zakaźne
- leki i artykuły sanitarne
- transport
- ochrona zdrowia
- znaki towarowe
- jakość wyrobów
- artykuły spożywcze
- promieniowanie
- ochrona środowiska
- reklama
- zwierzęta
- ochrona roślin
- inspekcja sanitarna
- Inspekcja Weterynaryjna
Przebieg procesu legislacyjnego (1)
Nr druku projektu | Kadencja |
---|---|
Druk sejmowy nr 2286 | III |
Akty zmienione (13)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2000 nr 120 poz. 1268 | 2001-09-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 22 grudnia 2000 r. o zmianie niektórych upoważnień ustawowych do wydawania aktów normatywnych oraz o zmianie niektórych ustaw. |
Dz.U. 1998 nr 106 poz. 668 | 2001-09-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 24 lipca 1998 r. o zmianie niektórych ustaw określających kompetencje organów administracji publicznej - w związku z reformą ustrojową państwa. |
Dz.U. 1997 nr 141 poz. 943 | 2001-09-23 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 4 września 1997 r. o działach administracji rządowej. |
Dz.U. 1997 nr 96 poz. 593 | 2001-09-23 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy. |
Dz.U. 1997 nr 88 poz. 554 | 2001-09-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Przepisy wprowadzające Kodeks karny. |
Dz.U. 1997 nr 60 poz. 369 | 2001-09-23 | uchylony | Ustawa z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. |
Dz.U. 1997 nr 43 poz. 272 | 2001-09-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 19 marca 1997 r. o zmianie niektórych upoważnień do wydawania aktów wykonawczych. |
Dz.U. 1992 nr 33 poz. 144 | 2001-09-23 | akt objęty tekstem jednolitym | Ustawa z dnia 28 lutego 1992 r. o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. |
Dz.U. 1989 nr 35 poz. 192 | 2001-09-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 30 maja 1989 r. o zmianie upoważnień do wydawania aktów wykonawczych. |
Dz.U. 1985 nr 12 poz. 49 | 2001-09-23 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. |
Dz.U. 1980 nr 3 poz. 6 | 2001-09-23 | uchylony | Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o ochronie i kształtowaniu środowiska. |
Dz.U. 1971 nr 12 poz. 115 | 2001-09-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. przepisy wprowadzające Kodeks wykroczeń. |
Dz.U. 1963 nr 50 poz. 279 | 2001-09-23 | uchylony | Ustawa z dnia 13 listopada 1963 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych. |
Akty uchylone (2)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 1992 nr 91 poz. 456 | 2001-09-23 | uchylony | Ustawa z dnia 6 listopada 1992 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Dz.U. 1970 nr 29 poz. 245 | 2001-09-23 | uchylony | Ustawa z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Akty uznane za uchylone (31)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
M.P. 1992 nr 27 poz. 192 | 2002-12-31 | uznany za uchylony | Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 29 lipca 1992 r. w sprawie zasad ustalania wysokości opłat za badania i inne czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. |
M.P. 1971 nr 22 poz. 145 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 7 kwietnia 1971 r. w sprawie przechowywania próbek środków spożywczych. |
M.P. 1971 nr 2 poz. 10 | 2001-09-23 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 16 grudnia 1970 r. w sprawie szczegółowego określenia niektórych pojęć używanych w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Dz.U. 2001 nr 73 poz. 780 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 czerwca 2001 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. |
Dz.U. 2001 nr 9 poz. 72 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w ośrodkach spożywczych lub używkach. |
Dz.U. 2001 nr 40 poz. 464 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. |
Dz.U. 2001 nr 4 poz. 38 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie szczególnych warunków i wymagań sanitarnych przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych w opakowaniach jednostkowych. |
Dz.U. 2001 nr 15 poz. 165 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 lutego 2001 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. |
Dz.U. 2001 nr 1 poz. 14 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 grudnia 2000 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu niektórych środków spożywczych. |
Dz.U. 2000 nr 56 poz. 676 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 czerwca 2000 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych niektórych rodzajów soli. |
Dz.U. 2000 nr 30 poz. 377 | 2002-12-31 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi. |
Dz.U. 2000 nr 108 poz. 1155 | 2002-12-31 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2000 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi. |
Dz.U. 1999 nr 22 poz. 204 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 5 marca 1999 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu. |
Dz.U. 1997 nr 129 poz. 845 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 11 września 1997 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zezwoleń na produkcję, wprowadzania do obrotu i na przywożenie z zagranicy niektórych środków spożywczych. |
Dz.U. 1997 nr 105 poz. 670 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 14 sierpnia 1997 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji. |
Dz.U. 1997 nr 43 poz. 273 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 15 kwietnia 1997 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin. |
Dz.U. 1997 nr 21 poz. 113 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 14 lutego 1997 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczególnych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek. |
Dz.U. 1996 nr 12 poz. 73 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 23 stycznia 1996 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa. |
Dz.U. 1996 nr 108 poz. 520 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 sierpnia 1996 r. w sprawie szczególnych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek. |
Dz.U. 1996 nr 64 poz. 313 | 2003-01-01 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 maja 1996 r. w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych. |
Dz.U. 1995 nr 92 poz. 461 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 sierpnia 1995 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu. |
Dz.U. 1994 nr 119 poz. 574 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 25 października 1994 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami. |
Dz.U. 1993 nr 104 poz. 476 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin. |
Dz.U. 1993 nr 79 poz. 374 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 18 sierpnia 1993 r. w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa. |
Dz.U. 1987 nr 2 poz. 16 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 grudnia 1986 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zezwoleń na produkcję, wprowadzanie do obrotu i na przywożenie z zagranicy niektórych środków spożywczych. |
Dz.U. 1973 nr 51 poz. 293 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 17 grudnia 1973 r. w sprawie zezwoleń na produkcję, wprowadzanie do obrotu i na przywożenie z zagranicy niektórych środków spożywczych. |
Dz.U. 1973 nr 33 poz. 196 | 2001-09-23 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Gospodarki Terenowej i Ochrony Środowiska oraz Przewodniczącego Głównego Komitetu Kultury Fizycznej i Turystyki z dnia 26 lipca 1973 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla hoteli i innych zakładów noclegowych. |
Dz.U. 1973 nr 19 poz. 110 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej. |
Dz.U. 1972 nr 40 poz. 261 | 2003-01-01 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministrów Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Rolnictwa z dnia 12 września 1972 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
Dz.U. 1971 nr 9 poz. 96 | 2002-12-31 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 marca 1971 r. w sprawie stanów chorobowych stanowiących przeciwwskazanie do wykonywania niektórych czynności z zakresu produkcji środków spożywczych oraz obrotu nimi. |
Dz.U. 1950 nr 2 poz. 4 | 2003-01-01 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministrów Handlu Wewnętrznego i Zdrowia z dnia 21 października 1949 r. w sprawie surowców przeznaczonych do przetwórstwa w zakładach mleczarskich. |
Odesłania (1)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2000 nr 43 poz. 489 | uchylony | Ustawa z dnia 28 kwietnia 2000 r. o systemie oceny zgodności, akredytacji oraz zmianie niektórych ustaw. |
Akty wykonawcze (69)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
M.P. 2002 nr 61 poz. 882 | uznany za uchylony | Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej. |
Dz.U. 2006 nr 106 poz. 718 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 1 czerwca 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2006 nr 85 poz. 591 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2006 r. w sprawie metod pobierania próbek określonych środków spożywczych do celów urzędowej kontroli poziomów zanieczyszczeń oraz przygotowywania próbek i wytycznych dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości tych zanieczyszczeń |
Dz.U. 2006 nr 192 poz. 1422 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 października 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2006 nr 181 poz. 1336 | obowiązujący | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 września 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie metod pobierania próbek określonych środków spożywczych do celów urzędowej kontroli poziomów zanieczyszczeń oraz przygotowywania próbek i wytycznych dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości tych zanieczyszczeń |
Dz.U. 2006 nr 144 poz. 1049 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 lipca 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu |
Dz.U. 2005 nr 108 poz. 907 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 czerwca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2005 nr 2 poz. 9 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych pomagających przetwarzaniu albo na powierzchni żywności |
Dz.U. 2005 nr 100 poz. 840 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 1 czerwca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań dotyczących pobieranie próbek żywności oraz metod analitycznych stosowanych w badaniach dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w ramach urzędowej kontroli żywności |
Dz.U. 2005 nr 79 poz. 693 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu |
Dz.U. 2005 nr 58 poz. 511 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Dz.U. 2005 nr 48 poz. 460 | uchylony | Rozporządzenie Ministra zdrowia z dnia 24 lutego 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2005 nr 242 poz. 2047 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 listopada 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2005 nr 229 poz. 1953 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 listopada 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2005 nr 180 poz. 1499 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2004 nr 97 poz. 976 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych |
Dz.U. 2004 nr 94 poz. 934 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Dz.U. 2004 nr 94 poz. 933 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu |
Dz.U. 2004 nr 86 poz. 810 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania pozostałości chemicznych środków ochrony roślin |
Dz.U. 2004 nr 86 poz. 809 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2004 nr 85 poz. 801 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2004 nr 84 poz. 795 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
Dz.U. 2004 nr 84 poz. 793 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2004 nr 276 poz. 2738 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych |
Dz.U. 2004 nr 257 poz. 2577 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 listopada 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2004 nr 162 poz. 1703 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych |
Dz.U. 2004 nr 122 poz. 1287 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 maja 2004 r. w sprawie wymagań dotyczących pobierania próbek żywności oraz metod analitycznych stosowanych w badaniach dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w ramach urzędowej kontroli żywności |
Dz.U. 2004 nr 122 poz. 1284 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznej kontroli sanitarnej |
Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1259 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji |
Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1257 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności |
Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1256 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych |
Dz.U. 2004 nr 118 poz. 1242 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1105 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu przejść granicznych właściwych dla przewozu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1104 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie regulaminu pracy Rady do Spraw Monitoringu |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1099 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu jednostek badawczo-rozwojowych określających i koordynujących program monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1098 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1097 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1096 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1095 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie postępowania wyjaśniającego dotyczącego żywności wprowadzonej po raz pierwszy do obrotu |
Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1094 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Dz.U. 2003 nr 7 poz. 91 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 stycznia 2003 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności |
Dz.U. 2003 nr 7 poz. 90 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 stycznia 2003 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania dotyczącego nowej żywności |
Dz.U. 2003 nr 97 poz. 884 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 maja 2003 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego |
Dz.U. 2003 nr 89 poz. 842 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 kwietnia 2003 r. w sprawie szczególnych warunków sanitarnych oraz wymagań w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi |
Dz.U. 2003 nr 87 poz. 805 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania |
Dz.U. 2003 nr 6 poz. 77 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i metod wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu |
Dz.U. 2003 nr 6 poz. 76 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności |
Dz.U. 2003 nr 59 poz. 530 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń |
Dz.U. 2003 nr 52 poz. 465 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 marca 2003 r. w sprawie sposobu i trybu przeprowadzania urzędowej kontroli środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w procesie produkcji i w obrocie |
Dz.U. 2003 nr 50 poz. 439 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 21 lutego 2003 r. w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznej kontroli sanitarnej żywności |
Dz.U. 2003 nr 41 poz. 358 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 lutego 2003 r. w sprawie wykazu przejść granicznych, przez które środki spożywcze, dozwolone substancje dodatkowe lub inne składniki żywności oraz substancje pomagające w przetwarzaniu mogą być wprowadzane na polski obszar celny |
Dz.U. 2003 nr 37 poz. 327 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2003 r. w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu |
Dz.U. 2003 nr 37 poz. 326 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności |
Dz.U. 2003 nr 35 poz. 310 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lutego 2003 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych |
Dz.U. 2003 nr 35 poz. 301 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności |
Dz.U. 2003 nr 27 poz. 238 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego |
Dz.U. 2003 nr 27 poz. 237 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania |
Dz.U. 2003 nr 27 poz. 236 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie suplementów diety |
Dz.U. 2003 nr 27 poz. 234 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności |
Dz.U. 2003 nr 27 poz. 233 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie żywnością |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 186 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie przeprowadzenia urzędowej kontroli żywności |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 182 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 179 | nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 178 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy |
Dz.U. 2003 nr 21 poz. 177 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i przewozie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni bez szkody dla zdrowia lub życia człowieka |
Dz.U. 2002 nr 239 poz. 2050 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. |
Dz.U. 2002 nr 234 poz. 1979 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami. |
Dz.U. 2002 nr 234 poz. 1976 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie warunków sanitarnych i higienicznych w obrocie środkami spożywczymi sprzedawanymi luzem, łatwo psującymi się dietetycznymi środkami spożywczymi, sypkimi i nieopakowanymi środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi środkami spożywczymi. |
Dz.U. 2002 nr 220 poz. 1856 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych. |
Informacja o tekście jednolitym (1)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2005 nr 31 poz. 265 | uchylony | Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7 lutego 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia |
Akty zmieniające (14)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2005 nr 178 poz. 1480 | 2005-10-17 | obowiązujący | Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2005 nr 14 poz. 115 | 2005-02-09 | obowiązujący | Ustawa z dnia 22 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz o zmianie innych ustaw |
Dz.U. 2004 nr 96 poz. 959 | 2004-05-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o zmianie i uchyleniu niektórych ustaw w związku z uzyskaniem przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej |
Dz.U. 2004 nr 33 poz. 288 | 2004-05-01 | uchylony | Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego |
Dz.U. 2003 nr 52 poz. 450 | 2003-04-28 | obowiązujący | Ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2003 nr 208 poz. 2020 | 2003-12-23 | obowiązujący | Ustawa z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2003 nr 199 poz. 1938 | 2003-12-25 | obowiązujący | Ustawa z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o służbie medycyny pracy oraz niektórych innych ustaw |
Dz.U. 2003 nr 130 poz. 1187 | 2003-08-08 | obowiązujący | Ustawa z dnia 21 maja 2003 r. o zmianie ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia |
Dz.U. 2003 nr 122 poz. 1144 | 2003-07-29 | obowiązujący | Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw |
Dz.U. 2002 nr 166 poz. 1362 | 2003-04-08 | uchylony | Ustawa z dnia 13 września 2002 r. o napojach spirytusowych. |
Dz.U. 2002 nr 135 poz. 1145 | 2002-09-12 | obowiązujący | Ustawa z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw. |
Dz.U. 2001 nr 128 poz. 1408 | 2002-11-10 | uchylony | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. |
Dz.U. 2001 nr 126 poz. 1384 | 2002-01-01 | uchylony | Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach. |
Dz.U. 2001 nr 100 poz. 1085 | 2001-10-01 | obowiązujący | Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o wprowadzeniu ustawy - Prawo ochrony środowiska, ustawy o odpadach oraz o zmianie niektórych ustaw. |
Akty uchylające (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | 2006-10-28 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Dyrektywy europejskie (145)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
31964L0433 | 1964-06-26 | DYREKTYWA RADY z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem | EUR-Lex |
31976L0895 | 1976-11-23 | DYREKTYWA RADY z dnia 23 listopada 1976 r. dotycząca ustalania maksymalnych poziomów dla pozostałości pestycydów w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31977L0099 | 1976-12-21 | DYREKTYWA RADY Nr 77 z 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i marketing produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego | EUR-Lex |
31980L0428 | 1980-03-28 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 marca 1980 r. zmieniająca zał. II do dyrektywy Rady 76/895/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
31980L0777 | 1980-07-15 | DYREKTYWA RADY 80/777/EWG z 15 lipca 1980 r. w sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich dotyczących eksploatacji i wprowadzania do handlu naturalnych wód mineralnych | EUR-Lex |
31981L0036 | 1981-02-09 | DYREKTYWA RADY z dnia 9 lutego 1981 r. wprowadzająca zmiany w zał. II do dyrektywy 76/895/EWG w sprawie ustalenia dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31981L0712 | 1981-07-28 | PIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiająca wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31982L0528 | 1982-06-19 | DYREKTYWA RADY z dnia 19 lipca 1982 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/889/EWG odnoszącej się do ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w/na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31983L0201 | 1983-04-12 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 12 kwietnia 1983 r. ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów, zawierających inne artykuły żywnościowe oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych | EUR-Lex |
31985L0591 | 1985-12-20 | DYREKTYWA RADY z dnia 20 grudnia 1985 r. dotycząca wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy do celów monitoringu produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31986L0362 | 1986-07-24 | Dyrektywa Rady z 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni | EUR-Lex |
31986L0363 | 1986-07-24 | DYREKTYWA RADY z 24 lipca 1986 r dotycząca ustalania najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchniach | EUR-Lex |
31987L0250 | 1987-04-15 | Dyrektywa Komisji nr 87/250/EWG z dnia 15 kwietnia 1987 r. w sprawie oznaczania zawartości alkoholu na etykietach napojów alkoholowych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu | EUR-Lex |
31988L0298 | 1988-05-16 | DYREKTYWA RADY z dnia 16 maja 1988 r. w sprawie zmiany treści Załącznika II do dyrektyw nr 76/895/EWG i 86/362/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów wewnątrz i na powierzchni odpowiednio owoców i warzyw oraz zbóż | EUR-Lex |
31988L0344 | 1988-06-13 | Dyrektywa Rady 88/344/EWG z dnia 13 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności | EUR-Lex |
31988L0388 | 1988-06-22 | DYREKTYWA RADY 88/388/WE z dnia 22 czerwca 1988 r. dotycząca dostosowania przepisów ustawodawczych państw członkowskich w dziedzinie aromatów przeznaczonych do wykorzystania w artykułach spożywczych oraz podstawowych surowców do produkcji aromatów | EUR-Lex |
31989L0107 | 1988-12-21 | DYREKTYWA RADY z 21 grudnia 1988 r. w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych państw członkowskich w zakresie dodatkowych środków, które mogą być stosowane do artykułów spożywczych | EUR-Lex |
31989L0108 | 1988-12-21 | Dyrektywa Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31989L0109 | 1988-12-21 | DYREKTYWA RADY z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi | EUR-Lex |
31989L0186 | 1989-03-06 | DYREKTYWA RADY z dnia 6 marca 1989 r. zmieniająca załącznik nr II do dyrektywy nr 76/895/EWG dotyczącej wyznaczania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31989L0396 | 1989-06-14 | DYREKTYWA RADY z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii towarów, do których należy dany środek spożywczy | EUR-Lex |
31989L0397 | 1989-06-14 | DYREKTYWA RADY z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowej kontroli żywności | EUR-Lex |
31989L0398 | 1989-05-03 | Dyrektywa Rady z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich, dotyczących artykułów spożywczych przeznaczonych do specjalnych zastosowań w żywieniu | EUR-Lex |
31989L0662 | 1989-12-11 | DYREKTYWA RADY z dnia 11 grudnia 1989 r. dotycząca kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym mająca na względzie budowę rynku wewnętrznego | EUR-Lex |
31990L0425 | 1990-06-26 | DYREKTYWA RADY z dnia 26 czerwca 1990 r. dotycząca kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami mająca na względzie budowę rynku wewnętrznego | EUR-Lex |
31990L0496 | 1990-09-24 | Dyrektywa Rady 90/496/ EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych | EUR-Lex |
31990L0642 | 1990-11-27 | Dyrektywa Rady z 27 listopada 1990 r. dotycząca ustalania maksymalnych pozostałości pestycydów na i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa | EUR-Lex |
31991L0071 | 1991-01-16 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 16 stycznia 1991 r. uzupełniająca dyrektywę 88/388/EWG w sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich w dziedzinie aromatów przeznaczonych do wykorzystania w artykułach żywnościowych oraz podstawowych surowców do produkcji aromatów | EUR-Lex |
31991L0238 | 1991-04-22 | Dyrektywa Rady 91/238/EWG z dnia 22 kwietnia 1991 r. zmieniająca dyrektywę 89/396/EWG w sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii artykułów, do których należy dany środek spożywczy | EUR-Lex |
31991L0321 | 1991-05-14 | Dyrektywa Komisji 91/321/EWGz dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych | EUR-Lex |
31992L0001 | 1992-01-13 | DYREKTYWA KOMISJI NR 92/1/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania i składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31992L0002 | 1992-01-13 | DYREKTYWA KOMISJI NR 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiająca procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonej żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi | EUR-Lex |
31992L0004 | 1992-02-10 | DYREKTYWA KOMISJI 92/4/EWG z dnia 10 lutego 1992 r. zmieniająca dyrektywę Rady 78/663/EWG ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i substancji żelujących do stosowania w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31992L0005 | 1992-02-10 | DYREKTYWA RADY z dnia 10 lutego 1992 r. zmieniająca i uaktualniająca dyrektywę 77/99/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi oraz zmieniająca dyrektywę 64/433/EWG | EUR-Lex |
31992L0011 | 1992-03-03 | Dyrektywa Rady 1992/11/EWG z dnia 3 marca 1992 r. zmieniająca dyrektywę 89/396/EWG w sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii artykułów, do których należy dany środek spożywczy | EUR-Lex |
31992L0052 | 1992-06-18 | Dyrektywa Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i receptur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich | EUR-Lex |
31992L0115 | 1992-12-17 | DYREKTYWA RADY 92/115/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniająca po raz pierwszy dyrektywę 88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności | EUR-Lex |
31992L0116 | 1992-12-17 | DYREKTYWA RADY NR 92/116/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniająca i aktualizująca dyrektywę 71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym | EUR-Lex |
31992L0118 | 1992-12-17 | DYREKTYWA RADY 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG | EUR-Lex |
31993L0005 | 1993-02-25 | Dyrektywa Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności | EUR-Lex |
31993L0043 | 1993-06-14 | DYREKTYWA RADY 93/43/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych | EUR-Lex |
31993L0045 | 1993-06-17 | DYREKTYWA KOMISJI 93/45/EWG z dnia 17 czerwca 1993 r. dotycząca produkcji nektarów bez dodatku cukrów lub miodu | EUR-Lex |
31993L0057 | 1993-06-29 | Dyrektywa Rady 93/57/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i 86/363/EWG o ustaleniu maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w i na zbożach i artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego | EUR-Lex |
31993L0058 | 1993-06-29 | DYREKTYWA RADY 93/58/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz Załącznik do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz ustanawiająca pierwszy wykaz najwyższych dopuszczalnych poziomów | EUR-Lex |
31993L0099 | 1993-10-29 | Dyrektywa Rady 93/99/EWG z dnia 29 października 1993 r. w sprawie dodatkowych środków urzędowej kontroli środków spożywczych | EUR-Lex |
31994L0029 | 1994-06-23 | DYREKTYWA RADY 94/29/EWG z dnia 23 czerwca 1994 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw 86/362/EWG oraz 86/363/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych stężeń resztek pestycydów odpowiednio: w zbożach, na ziarnach zbóż oraz w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego | EUR-Lex |
31994L0030 | 1994-06-23 | DYREKTYWA RADY 94/30/EWG z dnia 23 czerwca 1994 r. uzupełnienie załącznika II do dyrektywy 90/64/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych wartości stężeń resztek pestycydów w pewnych artykułach pochodzenia roślinnego i na ich powierzchni, obejmujących owoce i warzywa, oraz wykazu najwyższych dopuszczalnych wartości stężeń | EUR-Lex |
31994L0034 | 1994-06-30 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 30 czerwca 1994 r. zmieniająca dyrektywę 89/107/EWG w sprawie zbliżenia ustaw państw członkowskich dotyczących substancji przyprawowych zatwierdzonych do stosowania w zakresie artykułów żywnościowych przeznaczonych do konsumpcji | EUR-Lex |
31994L0035 | 1994-06-30 | Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31994L0036 | 1994-06-30 | Dyrektywa 94/36/WE Parlamentu Europejskiego I Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31994L0052 | 1994-12-07 | DYREKTYWA 94/52/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 7 grudnia 1994 r. zmieniająca po raz drugi dyrektywę 88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności | EUR-Lex |
31994L0054 | 1994-11-18 | DYREKTYWA KOMISJI 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 79/112/EWG | EUR-Lex |
31994L0065 | 1994-12-14 | DYREKTYWA RADY 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiająca wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych | EUR-Lex |
31995L0002 | 1995-02-20 | Dyrektywa 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31995L0031 | 1995-05-07 | Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31995L0038 | 1995-07-17 | DYREKTYWA RADY 95/38/EWG z dnia 17 lipca 1995 r. zmieniająca załączniki I i II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz przewidująca ustalenie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów | EUR-Lex |
31995L0039 | 1995-07-17 | DYREKTYWA RADY 95/39/WE z dnia 17 lipca 1995 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i 86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w środkach spożywczych i na ich powierzchni | EUR-Lex |
31995L0045 | 1995-07-26 | Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31995L0061 | 1995-11-29 | DYREKTYWA RADY 95/61/WE z dnia 29 listopada 1995 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów na i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, z uwzględnieniem owoców i warzyw | EUR-Lex |
31995L0068 | 1995-12-22 | Dyrektywa Rady z dnia 22 grudnia 1995 roku zmieniająca dyrektywę 77/99/EWG w sprawie problemów sanitarnych wywierających wpływ na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów mięsnych i pewnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego | EUR-Lex |
31996L0003 | 1996-01-26 | DYREKTYWA KOMISJI 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznająca odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem | EUR-Lex |
31996L0004 | 1996-02-16 | DYREKTYWA KOMISJI 96/4/WE z dnia 16 lutego 1996 r. zmieniająca dyrektywę 91/321/EWG w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych | EUR-Lex |
31996L0005 | 1996-02-16 | Dyrektywa Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |
31996L0008 | 1996-02-26 | Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności | EUR-Lex |
31996L0032 | 1996-05-21 | DYREKTYWA RADY 96/32/WE z dnia 21 maja 1996 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni, oraz załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni, oraz przewidującej ustalanie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów | EUR-Lex |
31996L0033 | 1996-05-21 | DYREKTYWA RADY 96/33/EWG z dnia 21 maja 1996 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw 86/362/EWG oraz 86/363/EWG w sprawie maksymalnych stężeń resztek pestycydów, odpowiednio: w zbożach i na ziarnach zbóż oraz w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego | EUR-Lex |
31996L0070 | 1996-10-28 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 28 października 1996 r. zmieniająca dyrektywę 80/777/EWG w sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich dotyczących eksploatacji i wprowadzania do handlu naturalnych wód mineralnych | EUR-Lex |
31996L0077 | 1996-02-12 | DYREKTYWA KOMISJI 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31996L0083 | 1996-12-19 | Dyrektywa 96/83/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31996L0084 | 1996-12-19 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniająca dyrektywę 89/398/EWG w sprawie zbliżenia przepisów prawnych państw członkowskich dotyczących artykułów żywnościowych mających specjalne zastosowania w żywieniu | EUR-Lex |
31996L0085 | 1996-12-19 | Dyrektywa 96/85/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE o dodatkach do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31997L0041 | 1997-06-25 | DYREKTYWA RADY 97/41/EWG z dnia 25 czerwca 1997 r. zmieniająca dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydu w i na, odpowiednio owocach oraz warzywach, zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym także owocach i warzywach | EUR-Lex |
31997L0060 | 1997-10-27 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 97/60/WE z dnia 27 października 1997 r. zmieniająca po raz trzeci dyrektywę 88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności | EUR-Lex |
31997L0071 | 1997-12-15 | DYREKTYWA KOMISJI 97/71/WE z dnia 15 grudnia 1997 zmieniająca Załączniki do Dyrektyw Rady nr 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania maksymalnych poziomów dla pozostałości pestycydów w i na zbożach, artykułach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i pewnych produktach pochodzenia roślinnego, odpowiednio łącznie z owocami i warzywami | EUR-Lex |
31998L0028 | 1998-04-29 | DYREKTYWA KOMISJI 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznająca odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem | EUR-Lex |
31998L0036 | 1998-02-06 | DYREKTYWA KOMISJI 98/36/WE z dnia 2 czerwca 1998 r. zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |
31998L0066 | 1998-09-04 | DYREKTYWA KOMISJI 98/66/WE z dnia 4 września 1998 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
31998L0072 | 1998-10-15 | DYREKTYWA 98/72/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 15 października 1998 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE dotycząca dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31998L0082 | 1998-10-28 | DYREKTYWA KOMISJI NR 98/82/EC z 28 października 1998r. zmieniająca załączniki do Dyrektyw Rady nr 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie maksymalnych poziomów ilości śladowych pestycydów wewnątrz i na powierzchni zbóż, produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz niektórych produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw. | EUR-Lex |
31998L0086 | 1998-11-11 | DYREKTYWA KOMISJI 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
31999L0002 | 1999-02-22 | DYREKTYWA 1999/2/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego | EUR-Lex |
31999L0003 | 1999-02-22 | DYREKTYWA 1999/3/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia we Wspólnocie listy artykułów spożywczych oraz ich składników poddanych działaniu promieni jonizujących | EUR-Lex |
31999L0021 | 1999-03-25 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/21 z dnia 25 marca 1999 r. dotycząca dietetycznych artykułów żywnościowych do specjalnych celów medycznych | EUR-Lex |
31999L0039 | 1999-06-05 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/39/WE z dnia 6 maja 1999 r. zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |
31999L0041 | 1999-06-07 | DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 7 czerwca 1999 roku zmieniająca dyrektywę 89/398 EWG w sprawie harmonizacji przepisów państw członkowskich dotyczących środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego | EUR-Lex |
31999L0050 | 1999-05-25 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/50/WE z dnia 25 maja 1999 r. zmieniająca dyrektywę 91/321/EWG w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych | EUR-Lex |
31999L0065 | 1999-06-24 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/65/WE z dnia 24 czerwca 1999 r. zmieniająca dyrektywę Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów dla pozostałości pestycydów znajdujących się w zbożach oraz na ich powierzchni, a także w niektórych innych produktach pochodzenia roślinnego łącznie z owocami i warzywami | EUR-Lex |
31999L0071 | 1999-07-14 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/71/WE z dnia 14 lipca 1999 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów wewnątrz i na powierzchni zbóż, artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego i pewnych produktów pochodzenia roślinnego, w tym wewnątrz i na powierzchni owoców i warzyw. (tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |
31999L0075 | 1999-07-22 | DYREKTYWA KOMISJI 1999/75/WE z dnia 22 lipca 1999 r. zmieniająca dyrektywę Komisji 95/45/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32000L0013 | 2000-03-20 | Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych | EUR-Lex |
32000L0024 | 2000-04-28 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/24/WE z dnia 28 kwietnia 2000 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady nr 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie wyznaczania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na zbożach, produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce i warzywa | EUR-Lex |
32000L0042 | 2000-07-22 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/42/WE z dnia 22 lipca 2000 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady nr 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie wyznaczania dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na zbożach, produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce i warzywa | EUR-Lex |
32000L0048 | 2000-07-25 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/48/WE z dnia 25 lipca 2000 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady nr 86/362/EWG i 90/642/EWG w sprawie wyznaczania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na zbożach i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce i warzywa | EUR-Lex |
32000L0051 | 2000-07-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/51/WE z dnia 26 lipca 2000 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32000L0057 | 2000-09-22 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/57/WE z dnia 22 września 2000 r. zmieniająca treść załączników do dyrektyw Rady Unii Europejskiej 76/895/EWG i 90/642/EWG w sprawie określenia maksymalnego poziomu pozostałości pestycydów wewnątrz i na powierzchni owoców, warzyw i niektórych innych produktów pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocowego i warzywnego | EUR-Lex |
32000L0058 | 2000-09-22 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/58/WE z dnia 22 września 2000 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady nr 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie wyznaczania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na zbożach, produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce i warzywa | EUR-Lex |
32000L0063 | 2000-10-05 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/63/WE z dnia 5 października 2000 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32000L0081 | 2000-12-18 | DYREKTYWA KOMISJI 2000/81/WE z dnia 18 grudnia 2000 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady nr 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie wyznaczania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na zbożach, produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce i warzywa | EUR-Lex |
32001L0005 | 2001-12-02 | DYREKTYWA 2001/5/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 12 lutego 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32001L0015 | 2001-02-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego | EUR-Lex |
32001L0018 | 2001-03-12 | DYREKTYWA 2001/18/EC PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY EUROPY z dnia 12 marca 2001 roku w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz uchylenia Dyrektywy 90/220/EWG | EUR-Lex |
32001L0022 | 2001-03-08 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/22/WE z dnia 8 marca 2001 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci i 3-MCPD w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001L0030 | 2001-05-02 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/30/WE z dnia 2 maja 2001 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32001L0035 | 2001-05-11 | Dyrektywa Komisji 2001/35/WE z dnia 11 maja 2001 zmieniająca załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów wewnątrz i na powierzchni produktów pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach | EUR-Lex |
32001L0039 | 2001-05-23 | Dyrektywa Komisji 2001/39/WE z dnia 23 maja 2001 zmieniająca Załączniki do Dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów odpadów z pestycydów w zbożach oraz określonych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce oraz warzywa. | EUR-Lex |
32001L0048 | 2001-06-25 | Dyrektywa Komisji 2001/48/WE z dnia 25 czerwca 2001 zmieniająca Załącznik do Dyrektywy Rady 86/362/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów odpadów z pestycydów w zbożach oraz określonych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce oraz warzywa. | EUR-Lex |
32001L0050 | 2001-03-07 | Dyrektywa Komisji 2001/50/WE z dnia 3 lipca 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/45/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001L0052 | 2001-03-07 | Dyrektywa 2001/52/WE Komisji z dnia 3 lipca 2001 r. zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32001L0057 | 2001-07-25 | Dyrektywa Komisji 2001/57/WE z dnia 25 lipca 2001 zmieniająca Załączniki do Dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów odpadów z pestycydów w zbożach oraz określonych produktach pochodzenia roślinnego, włączając odpowiednio owoce oraz warzywa. | EUR-Lex |
32001L0095 | 2001-12-03 | DYREKTYWA 2001/95/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów | EUR-Lex |
32001L0101 | 2001-11-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2001/101/WE z dnia 26 listopada 2001 r. zmieniająca dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych | EUR-Lex |
32002L0005 | 2002-01-30 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/5/WE z dnia 30 stycznia 2002 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
32002L0023 | 2002-02-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/23/WE z dnia 26 lutego 2002 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
32002L0026 | 2002-03-13 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/26/WE z dnia 13 marca 2002 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ochratoksyny A w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0027 | 2002-03-13 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/27/WE z dnia 13 marca 2002 r. zmieniająca dyrektywę 98/53/WE ustanawiającą metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32002L0042 | 2002-05-17 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/42/WE z dnia 17 maja 2002 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (bentazonu i pirydatu) w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
32002L0046 | 2002-06-10 | DYREKTYWA 2002/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych | EUR-Lex |
32002L0063 | 2002-07-11 | DYREKTYWA KOMISJI (WE) NR 2002/63/EC z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiająca Wspólnotowe metody pobierania próbek do urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w oraz na produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz odwołująca dyrektywę (EWG) nr 79/700 | EUR-Lex |
32002L0066 | 2002-07-16 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/66/WE z dnia 16 lipca 2002 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach, zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
32002L0067 | 2002-07-18 | Dyrektywa Komisji 2002/67/WE z dnia 18 lipca 2002 r. w sprawie etykietowania środków spożywczych zawierających chininę oraz środków spożywczych zawierających kofeinę | EUR-Lex |
32002L0069 | 2002-07-26 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/69/WE z dnia 26 lipca 2002 r ustanawiająca metody pobieranie próbek i metody analityczne na potrzeby urzędowej kontroli dioksyn i oznaczania dioksynopodobnych PCB (polichlorowanych dwufenyli) w artykułach żywnościowych | EUR-Lex |
32002L0071 | 2002-08-19 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/71/WE z dnia 19 sierpnia 2002 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG odnoszące się do ustalania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydów (formotonu, dimetoatu i oksydemetono-metylu) w i na zbożach, artykułach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa | EUR-Lex |
32002L0076 | 2002-09-06 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/76/WE z dnia 6 września 2002 r. zmieniająca Załącznik do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w zakresie ustalania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydów (metsulfuronu metylu) w i na zbożach oraz niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włącznie z owocami i warzywami | EUR-Lex |
32002L0079 | 2002-10-02 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/79/WE z dnia 2 października 2002 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
32002L0082 | 2002-10-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/82/WE z dnia 15 października 2002 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32002L0097 | 2002-12-16 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/97/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG odnośnie określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (2,4-D, triasulfuron i metyl tifensulfuronu) w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając w to owoce i warzywa, oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
32002L0100 | 2002-12-20 | DYREKTYWA KOMISJI 2002/100/WE z dnia 20 grudnia 2002 r. zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny | EUR-Lex |
32003L0013 | 2003-10-02 | Dyrektywa Komisji 2003/13/WE z dnia 10 lutego 2003 r. zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci | EUR-Lex |
32003L0014 | 2003-10-02 | Dyrektywa Komisji 2003/14/WE z dnia 10 lutego 2003 r. zmieniająca dyrektywę 91/321/EWG w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych | EUR-Lex |
32003L0052 | 2003-06-18 | DYREKTYWA 2003/52/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 18 czerwca 2003 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE w zakresie warunków stosowania dodatku do żywności E 425 konjac | EUR-Lex |
32003L0060 | 2003-06-18 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/60/WE z dnia 18 czerwca 2003 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach | EUR-Lex |
32003L0062 | 2003-06-20 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/62/WE z dnia 20 czerwca 2003 r. zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu | EUR-Lex |
32003L0069 | 2003-07-11 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/69/WE z dnia 11 lipca 2003 r. zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla chlormekwatu, lambda-cyhalotryny, krezoksymu metylowego, azoksystrobiny oraz niektórych ditiokarbaminianów | EUR-Lex |
32003L0078 | 2003-08-11 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/78/WE z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiająca metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów patuliny w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32003L0095 | 2003-10-27 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/95/WE z dnia 27 października 2003 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32003L0113 | 2003-12-03 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/113/WE z dnia 3 grudnia 2003 r. zmieniająca Załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego w tym w owocach i warzywach | EUR-Lex |
32003L0114 | 2003-12-22 | Dyrektywa 2003/114/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 grudnia 2003 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące | EUR-Lex |
32003L0115 | 2003-12-22 | Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2003/115/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32003L0118 | 2003-12-05 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/118/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do maksymalnych poziomów pozostałości dla acefatu, 2,4-D i parationu metylowego | EUR-Lex |
32003L0120 | 2003-12-05 | Dyrektywa Komisji 2003/120/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. zmieniająca dyrektywę 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych | EUR-Lex |
32003L0121 | 2003-12-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2003/121/WE z dnia 15 grudnia 2003 r. zmieniająca dyrektywę 98/53/WE ustanawiającą metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych | EUR-Lex |
32004L0002 | 2004-09-01 | DYREKTYWA KOMISJI 2004/2/WE z dnia 9 stycznia 2004 r. zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenamifosu | EUR-Lex |
32004L0004 | 2004-01-15 | DYREKTYWA KOMISJI 2004/4/WE z dnia 15 stycznia 2004 r. zmieniająca dyrektywę 96/3/WE przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem | EUR-Lex |
32004L0005 | 2004-01-20 | Dyrektywa Komisji 2004/5/WE z dnia 20 stycznia 2004 r. zmieniająca dyrektywę 2001/15 w celu włączenia niektórych substancji do Załącznika | EUR-Lex |
32004L0006 | 2004-01-20 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 20 stycznia 2004 r. wprowadzająca odstępstwo od dyrektywy 2001/15/WE w sprawie odroczenia stosowania zakazu handlu w odniesieniu do niektórych produktów | EUR-Lex |