Istnieją akty zmieniające dla tego aktu.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najważniejszych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
Pokaż treść w pełnym oknie Permalink ELI:
Tekst ogłoszony:
Status aktu prawnego:
uznany za uchylony
Typ dokumentu:
Rozporządzenie
Data ogłoszenia:
2007-07-04
Data wydania:
2007-05-16
Data wejścia w życie:
2007-07-19
Data uchylenia:
2010-03-11
Uwagi:
Odesłanie do rozp. Komisji (WE) nr 178/2006 z dnia 1 lutego 2006 r. (Dz. Urz. UE L 29 z 02.02.2006, str. 3).
Rozporządzenie zostało zastąpione z dniem 1 września 2008 r. przez rozporządzenie (WE) nr 396/2005
Organ wydający:
- MIN. ZDROWIA
Podstawa prawna (1)
Adres publikacyjny | Status | Tytuł |
---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Podstawa prawna z art. (1)
Adres publikacyjny | Artykuł | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 | art. 15 ust. 1 | akt posiada tekst jednolity | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
Akty uchylone (6)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2006 nr 106 poz. 718 | 2007-07-19 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 1 czerwca 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2006 nr 192 poz. 1422 | 2007-07-19 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 października 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2005 nr 108 poz. 907 | 2007-07-19 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 czerwca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2005 nr 48 poz. 460 | 2007-07-19 | uchylony | Rozporządzenie Ministra zdrowia z dnia 24 lutego 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2005 nr 242 poz. 2047 | 2007-07-19 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 listopada 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2004 nr 85 poz. 801 | 2007-07-19 | uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Akty zmieniające (2)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2008 nr 102 poz. 655 | 2008-06-13 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 czerwca 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Dz.U. 2008 nr 8 poz. 51 | 2008-01-19 | uznany za uchylony | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Uchylenia wynikające z (1)
Adres publikacyjny | Data | Status | Tytuł |
---|---|---|---|
Dz.U. 2010 nr 21 poz. 105 | 2010-03-11 | obowiązujący | Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw |
Dyrektywy europejskie (15)
Dyrektywa | Data | Tytuł | EUR-Lex |
---|---|---|---|
31976L0895 | 1976-11-23 | DYREKTYWA RADY z dnia 23 listopada 1976 r. dotycząca ustalania maksymalnych poziomów dla pozostałości pestycydów w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31980L0428 | 1980-03-28 | DYREKTYWA KOMISJI z dnia 28 marca 1980 r. zmieniająca zał. II do dyrektywy Rady 76/895/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni | EUR-Lex |
31981L0036 | 1981-02-09 | DYREKTYWA RADY z dnia 9 lutego 1981 r. wprowadzająca zmiany w zał. II do dyrektywy 76/895/EWG w sprawie ustalenia dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31982L0528 | 1982-06-19 | DYREKTYWA RADY z dnia 19 lipca 1982 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/889/EWG odnoszącej się do ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w/na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31988L0298 | 1988-05-16 | DYREKTYWA RADY z dnia 16 maja 1988 r. w sprawie zmiany treści Załącznika II do dyrektyw nr 76/895/EWG i 86/362/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów wewnątrz i na powierzchni odpowiednio owoców i warzyw oraz zbóż | EUR-Lex |
31989L0186 | 1989-03-06 | DYREKTYWA RADY z dnia 6 marca 1989 r. zmieniająca załącznik nr II do dyrektywy nr 76/895/EWG dotyczącej wyznaczania maksymalnego poziomu pozostałości pestycydu w i na owocach i warzywach | EUR-Lex |
31990L0642 | 1990-11-27 | Dyrektywa Rady z 27 listopada 1990 r. dotycząca ustalania maksymalnych pozostałości pestycydów na i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa | EUR-Lex |
31993L0058 | 1993-06-29 | DYREKTYWA RADY 93/58/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz Załącznik do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz ustanawiająca pierwszy wykaz najwyższych dopuszczalnych poziomów | EUR-Lex |
31994L0030 | 1994-06-23 | DYREKTYWA RADY 94/30/EWG z dnia 23 czerwca 1994 r. uzupełnienie załącznika II do dyrektywy 90/64/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych wartości stężeń resztek pestycydów w pewnych artykułach pochodzenia roślinnego i na ich powierzchni, obejmujących owoce i warzywa, oraz wykazu najwyższych dopuszczalnych wartości stężeń | EUR-Lex |
31995L0038 | 1995-07-17 | DYREKTYWA RADY 95/38/EWG z dnia 17 lipca 1995 r. zmieniająca załączniki I i II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz przewidująca ustalenie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów | EUR-Lex |
31995L0061 | 1995-11-29 | DYREKTYWA RADY 95/61/WE z dnia 29 listopada 1995 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów na i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, z uwzględnieniem owoców i warzyw | EUR-Lex |
31996L0032 | 1996-05-21 | DYREKTYWA RADY 96/32/WE z dnia 21 maja 1996 r. zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni, oraz załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni, oraz przewidującej ustalanie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów | EUR-Lex |
31997L0041 | 1997-06-25 | DYREKTYWA RADY 97/41/EWG z dnia 25 czerwca 1997 r. zmieniająca dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydu w i na, odpowiednio owocach oraz warzywach, zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym także owocach i warzywach | EUR-Lex |
31997L0071 | 1997-12-15 | DYREKTYWA KOMISJI 97/71/WE z dnia 15 grudnia 1997 zmieniająca Załączniki do Dyrektyw Rady nr 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania maksymalnych poziomów dla pozostałości pestycydów w i na zbożach, artykułach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i pewnych produktach pochodzenia roślinnego, odpowiednio łącznie z owocami i warzywami | EUR-Lex |
32005R0396 | 2005-02-23 | ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 396/2005 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Tekst mający znaczenie dla EOG) | EUR-Lex |